Skip to main content

Z cyklu: Całkiem zdrowo! Guacamole, pieczona cukinia, indyk, pomidory i ryż jaśminowy

W najbliższe wtorki zapraszam na kolejny cykl przepisów o nazwie: Całkiem zdrowo! Wszystkim zabieganym i zapracowanym postaram się przemycić do codziennej diety trochę ,,zieleniny". Spodziewajcie się dużej porcji wyciskanych soków, orzeźwiających koktajli, humusów i sałatek. Na początek proponuję pieczone warzywa, guacamole i ryż jaśminowy (stosowany w medycynie chińskiej jako składnik diety, podobno wzmacnia trzustkę i śledzionę, działa pozytywnie na żołądek i jest bogaty w białka, wapń, fosfor i magnez).

Skład:

Guacamole: 2 dojrzałe awokado

sok z 1 limonki

3-4 pomidorki koktajlowe

oliwa z oliwek + sól

1 pierś z indyka (polędwiczka)

1 papryka (czerwona lub żółta)

Marynata do indyka: 1 łyżka suszonego tymianku

szczypta suszonej mięty

2 ząbki czosnku (wyciśnięty)

ok. 50 ml oliwy z oliwek

szczypta pieprzu (polecam cytrynowy) + szczypta soli

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżka miodu

Pieczone warzywa: 1 cukinia

garść pomidorków koktajlowych

1 łyżka suszonej mięty

pieprz i sól

A oto jak to zrobić:

1. Za pomocą blendera, miksujemy awokado z sokiem z limonki, kawałkami pomidorów i 1 łyżką oliwy z oliwek. Doprawiamy do smaku. Wszystkie składniki marynaty do mięsa dokładnie mieszamy. Pierś z indyka myjemy, kroimy na kawałki i zalewamy marynatą, pozostawiając na 5-6 godzin w lodówce (najlepiej przygotować wieczorem, dzień przed pieczeniem).

2. Mięso wyjmujemy z lodówki, nakłuwamy na długie wykałaczki, przeplatając kawałkami świeżej papryki. Cukinię kroimy w grube plastry, a pomidorki na połówki. Warzywa umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Całość posypujemy suszoną mięta, solą, pieprzem i resztkami marynaty. Warzywa pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni C pod przykryciem np. z folii aluminiowej, po ok. 25 minutach wyjmujemy i umieszczamy mięso na 15 minut (również pod przykryciem). Pieczone warzywa, szaszłyki z piersi indyka i guacamole podajemy z ugotowanym ryżem jaśminowym.

Follow my blog with bloglovin!

51 Odpowiedzi do “Z cyklu: Całkiem zdrowo! Guacamole, pieczona cukinia, indyk, pomidory i ryż jaśminowy”

  1. Bardzo pożyteczny cykl!:)
    Powiedz mi, taki ryż jaśminowy jest dużo droższy od zwykłego?

    Pozdrawiam,
    Monika

    • nie, nie! To wszystko zależy od producenta, ale polecam nasze polskie marki :-)

      Pozdrawiam ciepło,

      Zosia

      • o tak! Jestem właśnie po konsultacji z dietetykiem, który mi doradził ryż jaśminowy ;-)

        Pozdrawiam ciepło,

        Zosia

        • Bardzo się cieszę że właśnie taki cykl dla nas przygotowałaś Zosiu ^^ czy jaśminowy w kwestii diety będzie korzystniejszy niż paraboliczny?

          • Pewnie tak, bo ryż paraboliczny to po prostu taki, który będzie zawsze po ugotowaniu sypki.

  2. Rewelacja! Wreszcie po studentach, mamach i dzieciach doczekałam się cyklu z dedykacją jakby specjalnie dla mnie! ;-)))
    Super Zosiu! Będziemy gotowac razem ;-)

      • Jedząc co bądź dajesz dziecku zły przykład i wyrabiasz złe nawyki żywieniowe, odżywiając się zdrowo masz dużą szansę, że w przyszłości maluch też będzie jadł to, co dobre

  3. Juz się cieszę na ten cykl:)
    Guacamole i hummus na stale gości już w moim domu.
    Mój mąż na szczęście też jest fanem zdrowego jedzonka:)
    Ja robię je bez oliwy (awokado jeśli jest dojrzale jest idealne bez) i dodaje duuuużo pietruszki (zamiast oryginalnej kolendry za którą nie przepadam) no i dodaje pół cebuli(potraktowanej blenderem) :)

  4. AAA Zosiu! Super! Marzył mi się taki cykl:) Jesteś boska!:)
    życzę miłego popołudnia:)

  5. Świetny przepis, wypróbuję na 100%, może w weekend, muszę tylko zachować odpowiednie proporcje i to danie może być zgodne z moją nową DIETĄ, a właściwie nie dietą tylko ZDROWYM SPOSOBEM ODŻYWIANIA ;), pozdrawiam jak zwykle cieplutko

  6. Ale się cieszę! ostatnio okazało się że mam anemię i ogólnie brakuje mi różnych witamin, a nie bardzo wiem jakie potrawy przygotowywać żeby witamin przemycać jak najwięcej, a tu masz! Świetny przepis, wypróbuję jeszcze dziś ;)
    Pozdrawiam gorąco!

  7. Świetny przepis!!! Jednak wszystkie Twoje przepisy, a z pewnością większość, mogłyby się znaleźć w tym cyklu; są zawsze pyszne i rozsądnie zbilansowane. Po prostu zdrowe! Gratuluję! Przepis wypróbuję koniecznie, zresztą od kiedy grilluję czosnek Twoim sposobem, rodzina jest zachwycona! Pozdrawiam cieplutko, Zosiu:-) Marta

  8. Cieszę się bardzo z nowego cyklu; sama staram się przyrządzać zdrowe potrawy i na pewno skorzystam z przepisu na indyka! Wszystko wygląda tak smakowicie :)

  9. Super pomysł na nowy cykl. Dzisiaj zrobiłam ciasto jogurtowo- pomarańczowe,ale niestety się nie udało :( Wyszło zdecydowanie za wilgotne z lekkim zakalcem. Wszystko robiłam zgodnie z przepisem, może trochę więcej dałam oleju….ehhhh. Następne będzie smaczniejsze.

  10. Zosiu na to właśnie czekałam :) Super cykl! Jaki proponujesz zdrowy sos do ryżu?

  11. Pomimo ze bardzo lubie warzywa i tez zawsze staram sie je przemycić, jakos ten przepis do mnie nie przemawia… No chyba ze na przystawkę ;)

  12. Jamie Oliver robił z patyczków do szaszłyka kratkę i w ten sposób wędził rybkę nad wiaderkiem w plenerze :) aż mi ślinka pociekła ;p;p

  13. Zosiu, bardzo się cieszę z tego nowego cyklu. Już nie mogę się doczekać kolejnych przepisów. Obiecuję, że wszystkie wypróbuję! ;)
    Pozdrawiam! :)

  14. Dzięki za taki cykl. Twoim dotychczasowym przepisom też nic nie brakuje, jeśli chodzi o zdrowie : ) . Ten przepis cieszy oczy zimą, a i do zrobienia przez cały rok. Najbardziej lubię ryż jaśminowy, więc bardzo mnie ucieszyło to, co o nim napisałaś. Nie wiem, Zosiu, czy słyszałaś o ryżu mlecznym, wygląda podobnie do ryżu na risotto, gotuje się go w mleku – świetny do ryżu na słodko, pewnie też dobry, bo ja go znalazłam w ekologicznym. Zamawiam, jeśli można z nim przepisy ; ) Nikt lepszych nie wymyśli. Please : )
    Gratuluję najlepszego bloga.
    Ewa

    • Droga Ewo,

      Dziękuję Ci serdecznie za miłe słowa pod adresem mojego bloga. O ryżu mlecznym jeszcze nie słyszałam, ale już czuje zapach takiego na słodko z jabłkiem, cynamonem i lodami ;-) Chyba jednak nie wpiszę się w cykl zdrowych przepisów :-)

      Pozdrawiam ciepło,
      Zosia

  15. WRESZCIE!!! :-) Zosiu super, czekałam na taki cykl.
    Ze swojej strony polecam kaszę jaglaną – może będzie to dla Ciebie inspiracja :-)
    Pozdrawiam
    K

    • Oj tak, przyłączam się do chwalenia. Krzemionka (dla skóry, włosów, paznokci), witaminy z grupy B, żelazo, nie zawiera glutenu, poprawia odporność, odśluzowuje (katar), działa zasadotwórczo, jest lekkostrawna, jest jak naturalny antybiotyk.

      • Zgadzam sie w pełni! Kasza jaglana to moje odkrycie 2014 – robiłam juz 2 zapiekanki z nią (kroi sie jak tort!), placki, a zupa szczawiowa z nią smakowała obłędnie!
        Zosiu, Zosiu daj jakiś swój przepis z ta kasza w roli głównej – będe przeszczesliwa! :)

  16. Witaj Zosiu,
    Bardzo podoba mi się ten przepis i cały blok tematyczny:)
    Czekam na więcej..;)
    Chciałabym jutro zrobić taki zdrowy obiad i mam w związku z pyt.: na ile porcji jest ten przepis (fajnie by było gdyby taka informacja pojawiała się obok Twoich przepisów)? Mogłabyś podać przybliżoną wagę polędwiczki z piersi indyka?

    Dzięki serdeczne,
    Pozdrawiam

  17. Zosiu,
    A do tego przepisu użyłaś ryżu jaśminowego zwykłego czy pełnoziarnistego? Bo wygląda mi na ciemny, tzn. pełnoziarnisty.

    Dziękuję za odp.
    Pozdrawiam

  18. Zosiu,
    uwielbiam Twoje przepisy, bardzo często z nich korzystam, ale… jedyne, czego mi brakuje, to informacji dot. liczby porcji, na które wystarczają podane przez Ciebie składniki… pamiętaj o tym, proszę!
    ściskam i czekam na kolejne smakołyki:)

  19. Zosiu,
    zdradź nam czy Ty stosujesz jakąś “specjalna” dietę, bo jesteś bardzo szczupła:) A cykl super, staram sie odżywiać zdrowo więc to coś dla mnie!

  20. probowalam kilku przepisow Zosi i zawsze bylam zadowolona. szaszlyki z indyka i guacamole wybralam na specjalna okazje- 65 urodziny taty. no i niestety porazka. mieso zamaraynowalam dzien wczesniej. pieklam zgodnie z przepisem. po 15 min mieso surowe. musialam dopiekac (ryz i warzywa wystygly) po czym okazalo sie ze zupelnie bez smaku. tylko guacamole smakowalo dobrze.
    jestem bardzo zawiedziona, myslalam ze bedzie super przepis a bylo zupelni przecietnie i bez smaku.

    •  :((( no cóż, bardzo mi przykro jeśli nie wyszło.. pozostaje mi tylko przesłać życzenia dla Twojego Taty ;-)

       

      Pozdrawiam ciepło,

      Zosia

  21. Zosiu, mam pytanie; warzywa dopiekaja sie z mięsem, czy wyjęte wcześniej czekają..?
    Pozdrawiam, Basia

  22. I?¦m not positive the place you’re getting your information, but good topic. I must spend some time learning more or working out more. Thank you for excellent info I was in search of this information for my mission.

  23. Zawsze bałam się takich ‘szaszłyków’ pieczonych w piekarniku, bo miałam wrażenie, że je przypalę ;) Ale teraz mnie zachęciłaś i będę musiała spróbować :)

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.