9 maja 2011

Ach to Tiramisu!

   Nie znam osoby, która by się nie skusiła na malutką porcję mojego tiramisu. Zapewniam, że przepis błyskawiczny i całkiem przyjemny. Co więcej, jest w sam raz na każdą okazję-czy to jest kolacja z najbliższą osobą, wieczór z przyjaciółką której dawno nie widziałyśmy czy też zapowiedziany od 2 tygodni obiad z naszymi przyszłymi teściami. Nie proponuję tego deseru na większe przyjęcia, bo na takie okazje mam w zapasie inne pomysły, które z pewnością będą kolejnym moim wpisem. Niemniej jednak, śmiało możemy ten przepis wykorzystać, przy urozmaiceniu naszego menu. Mogę Wam się pochwalić, że w zeszłym roku dostałam tę wersję nieco urozmaiconą z truskawkami, na moje majowe imieniny, ale do tzw. Zimnej Zośki jeszcze kilka dni, więc pozostanę przy tradycyjnym przepisie.

Skład:

4 żółtka

100 g cukru pudru

500 g serka Mascarpone

1 opakowanie podłużnych biszkoptów

2 łyżki Amaretto / wersja oszczędna 3 kropelki esencji migdałowej

4 łyżki rozpuszczalnej kawy

kakao do posypania

1/2 opakowania płatków migdałowych

A oto jak to zrobić:

1. W szerokiej misce ucieramy żółtka z cukrem pudrem na gładką, jednolitą masę. Powinno nam to zająć ok 5 minut. Stale mieszając dodajemy serek Mascarpone oraz Amaretto/ lub esencję migdałową. W efekcie końcowym powinna nam wyjść gładka, biała masa.

2. Do płaskiego naczynia nalewamy wcześniej zaparzoną kawę i moczymy w niej biszkopty. Pamiętajmy, żeby nie były całkiem przesiąknięte a następnie wykładamy nimi dno naczynia w którym będziemy podawać nasze Tiramisu. Na warstwę biszkoptów nalewamy masę z serka mascarpone i układamy kolejne biszkopty. Czynność tę możemy powtórzyć w zależności od tego ile pozostało nam masy. Na koniec posypujemy kakao (możemy również posypać kawą).

3. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy płatki migdałowe i prażymy aż zbrązowieją. Uważajcie, bo można łatwo przegapić moment i płatki szybko się spalą. Przesypujemy do małego naczynka i odkładamy.

3. Gotowe Tiramisu wstawiamy na co najmniej 1 godzinę do lodówki. Przed podaniem posypujemy płatkami migdałów.

Biszkopty zanurzamy w rozpuszczonej kawie.

Taka porcja Tiramisu wystarczy dla 6 osób.

Kategorie:

130 odpowiedzi na “Ach to Tiramisu!”

  1. Jestem ciekawa jak to wygląda po nałożeniu na talerzyki?! Bo sprawia wrażenie skłonności do rozwalania się…

  2. Super super!!! Dziękuję Zosiu:) wkrótce odwiedzi mnie dawno nie widziana przyjaciółka – i jako deser po grilu (szaszłyczki z cytryną – robiłam w tą sobotę – mąż był zachwycony ciekawym smakiem ;) ) zrobie właśnie to!!!!!! TIRAMISU!!!! kochana jestes wielka dzięki bardzo miłego tygodnia!!!!

    • Zosia

      ooo to ja dziękuję. Takie komentarze wyjątkowo motywują do dalszych przepisów ;-) Pozdrawiam i równie życzę miłego tygodnia. Zapowiada się wreszcie piękna pogoda!

  3. Mam pytanko a w innej foremce można to zrobić np w kwadratowej? Pozdrawiam i dziękuje Zosiu za każdy przepis który jest dla mnie inspiracją do eksperymentowania w kuchni.

    • Zosia

      Jasne, że można! Tylko trzeba pamiętać, żeby forma była odpowiedni głęboka. Pozdrawiam serdecznie! Zosia.

  4. Aaaa i zapomniałam dodać że w czwartek u mnie były bułeczki z fetą, w piątek – placuszki z cukinią i łososiem, w sobotę – szaszłyczki…. wszystkie przepisy pyszne – tylko mam prośbę – przydałyby sie w wersji paperowej, w pieknej książce kucharskiej, ja już zamawiam jeden egzamplarz z dedykacją ;) Karolina

    • Zosia

      :) jak tylko wydam, jako pierwsza dostaniesz :) !

    • Zosiu,
      jak dla mnie też w kuchni przydałaby się wersja papierowa z przepisami, bo mąż się śmieje, że do kuchni chodzę z laptopem :)
      czekam na kolejne przepisy – może cos z rabarbarem?
      akurat wyrósł mi ładny w ogródku…
      pozdrawiam

  5. oooo jak miło – zapamietam :)

  6. zrobię na pewno, dobre tiramisu do filiżanki kawy to jest pyszota!
    http://bentopopolsku.blogspot.com/

  7. fuuj, tłuste i kaloryczne, na tę porę roku już lepsze są lekkie desery owocowe, a tiramisu lepiej zostawić na zimę do gorącej kawy.

    • Fuuj na tiramisu?! Dobrze się czujesz?

    • akurat ja nie lubię jeść cukru z masłem i jajkami, jak masz ochotę to wcinaj tylko potem nie płacz jak ubierzesz bikini.

    • :) smutne, że musisz się tak ograniczać. Ja nie mam takich problemów.

  8. Zosiu! Twoje przepisy są cudne, dziś będę próbować tostów z cukinią, szynką i mozzarellą, a jak tylko zakończy się miesiąc maturalny maj przetestuję resztę, cieszę się ze powstał taki blog z przystępnymi i zarazem oryginalnymi przepisami ;) Pozdrawiam gorąco – Twoja już wierna fanka ;)

    • Zosia

      Witam Fankę ;-) i bardzo dziękuję za komentarz! Będę się starać :D z pozdrowieniami,Zosia.

  9. witaj Zosiu! ;) ja tak trochę nie na temat… kiedyś słyszałam o cieście czekoladowym z burakiem. robiłaś je może? zastanawiam się, czy to jest w ogóle „zjadliwe”, a Twoja opinia zapewne zachęciłaby mnie do zrobienia. pozdrawiam.

    • Zosia

      Witaj… niestety nie słyszałam nic o takim przepisie.. sama jestem ciekawa jego smaku.

    • oo a ja nawet widziałam jak Nigella dodawała buraka do ciasta czekoladowego :) podobno miał dawać dodatkową słodycz, nie zwiększając przy tym aż tak bardzo kalorii jak czekolada

    • Hej :)
      to ciato nazywa sie red velvet cake.
      http://in-da-kitchen.blogspot.com/2010/04/red-velvet-cake.html

      pycha!
      burak potrzebny jest do nadania koloru dla ciasta, ktore ma byc czerwone (stad nazwa), ale radze dodac czerwony barwnik, bo kolor jest intensywniejszy :)

    • Babcia mojego chłopaka zamiast dodać wiśnie do pączków dodała buraczki z chrzanem i połowa gości nawet się nie zorientowała tylko ten lekki posmak chrzanu….w końcu babci mogły sie pomylić słoiczki i to czerwone i to czerwone…. wiec czemu nie buraki w czekoladzie:)

    • Zosia

      no pewnie! Muszę koniecznie jednego dnia wypróbować.

  10. zanm ten przepis i od dawna robie wg niego tiramisu :) jest proste i szybkie :) moj brat np nie lubi kawy i wtedy nie namaczamy biszkoptow w kawei, tylko w mleku, tez dobre :)

  11. Jak ja Ciebie podziwiam za tą chęć do pichcenia. Ile ja bym dała, żeby chociaż trochę mi się chciało gotować tak jak mi się nie chce. To nawet nie wynika z lenistwa tylko poprostu nie umiem, nie lubię i prawie nie gotuję wcale. Ale na blooga Twojego Zosiu zaglądam codziennie, podziwiam, czytam jak co się robi z nadzieją, że może Ty sprawisz jakiś cud:) Twoje potrawy to prawdziwe dzieła sztuki i niby proste ale tak podane jak w najlepszej restauracji. Zazdroszczę talentu ale przede wszystkim chęci.

    • Zosia

      Dziękuję za komentarz… a może jednak zachęcę Cię do gotowania :) spróbuj od musu malinowego. Wyjątkowo prosty, nie trzeba mieć doświadczenia kulinarnego, a jaki efekt pyszny! Zachęcam i pozdrawiam, Zosia.

    • Chyba mnie namówiłaś na ten mus malinowy. Dzisiaj idę szukać malin po sklepach. Akurat dzisiaj jest rocznica moich rodziców, więc przygotuję dla nich taki deserek. Pozdrawiam i dziękuję za zachętę.

    • Polecam mus malinowy!!! Pyszny i łatwiutki przepis.
      Pozdrawiam,
      Daga

  12. Zosiu czy można dac jakiś inny serek ?
    Ponieważ nie mogę znalezc tego o którym piszesz. Pozdrawiam serdecznie.

  13. Deser wysokiej klasy i zawsze sie sprawdza! Natomiast kawa rozpuszczalna psuje efekt koncowy ze wzgledu na swoje sladowe ilosci prawdziwej kawy. Jesli nie ma sie dostepu do bardziej profesjonalnego sprzetu kawowego, warto chociaz przygotowac zwykla kawe sypana i odsaczyc przez filtr papierowy (ewetualnie drobne sitko) lub przygotowac ja w zwyklym ekspresie przelewowym.

  14. no to mi narobiłaś ochoty :) zrobię wkrótce, muszę zrobić! tylko mam pytanie dotyczące serka mascarpone, gdzie go kupić ? w wielu sklepach próbowałam bez skutku, wiesz może czy w jakimś popularnym markecie go odnajdę ?

    • Zosia

      W Lidlu, w Biedronce, Realu.. gdzie tylko chcesz, jest dostępny:)

  15. mascaropone z biedronki nie jest prawdziwym mascarpone, ale i tak go najbardziej lubię w tiramisu :)
    pozdrawiam serdecznie

  16. oj,znowu wieczór spędzę w kuchni…dziękję Ci Zosiu hi..hi..

    • Zosia

      .. to podobnie jak ja… właśnie tworzę kolejny przepis! Pozdrawiam,Zosia

  17. Bardzo mnie inspirujesz. Jesteś bardzo pomysłowa!

  18. Ojjj, uwielbiam tiramisu :) Przepis, z którego korzystam jest troszkę inny, ale oczywiście bardzo podobny :) Będę musiała Twój też kiedyś wypróbować! Szkoda, że przez najbliższe dwa miesiące mam zamiar być na diecie :P

  19. Coś mi się wydaje, że dla 6 osób to ta porcja jest troszkę mała :) Pozdrawiam

  20. bardzo lubię Make Cooking Easier – tak tu pięknie, apetycznie i ciepło:)
    atrakcyjna kobieta robi ładne (i smaczne!) jedzenie – czego chcieć więcej?;)

  21. Zosiu,
    Czy jajka wcześniej parzysz ?

  22. Zosia wymysl cos z sałata ( bez chleba) kupilam cała, wielka głowe i nie mam co z tym zrobic:)

  23. super przepis!!! uwielbiam szybkie desery zwłaszcza, gdy przyśli teściowie zapowiadają wizytę a ja nie mam czasu piec ;P hehe i zawsze udaje mi się zabłysnąc ;) przepis zostanie na bank wykorzystany…dzięki Zosia za pomoc!!!

  24. boooski jest ten deser i tak jak piszesz niezwykle szybki w przygotowaniu:)odkryłam go jakiś czas temu kupując serek mascarpone w pewnym markecie, przepis był pod wieczkiem…Od tego czasu zawsze mam w lodówce mascarpone i obowiązkowo w szafce biszkopty…dzięki temu niezapowiedziani goście mogą spodziewać się czegoś pysznego:)

  25. Witam Cię Zosiu!:)
    Twoje przepisy są rewelacyjne. Od kiedy wchodzę na Twój blog polubiłam gotowanie. Podziwiam Twoją pasję. Życzę Ci wszystkiego co najlepsze;)
    Pozdrowienia dla Kasi:)

  26. w czwartek mam urodzinki, zapraszam kilku najbliższych, na pewno wypróbuje przepis :)

    pS. Zosiu, Twoje przepisy są rewelacyjne! Proste w wykonaniu, aż się chce gotować!!!! Chcemy WIĘCEJ! :) pozdrawiam serdecznie!

  27. Już chłodzi się w lodówce! Nie będzie ładnego ciała ale będzie niebo w gębie ;D

  28. Koniecznie muszę w końcu zrobić , tym bardziej, że przepis nie wydaje się specjalnie skomplikowany !
    pozdrawiam.

    • Zosia

      oo jak miło. Dziękuję że pomyślałaś o moim blogu!!!! Pozdrawiam,Zosia.

  29. Zosia ! jak utrzymujesz taką swietną figurę tyle gotując ??? przecież tak sie nie da ;p

  30. zosiu! przed chwilą słuchałam radia i mówili, że robią konkurs na najlepszy przepis :) można wygrać jakiś sprzęt kuchenny :) Rmf Maxx :) jestem pewna że byś wygrała jak byś wzięła udział ;)
    pozdrowienia :)

  31. Świetnie, że dodałaś ten przepis! Uwielbiam tiramisu a jeszcze nigdy sama nie robiłam. Pałaszuje za to wieczorami lody tiramisu ;-) Ten przepis wykorzystam na najbliższy weekend.
    Już kilka rzeczy robiłam z Twoich przepisów i jestem zachwycona. Wszystko mi się udaje i efekt…niebo w gębie!
    Dziękuje!

  32. Specjalnie dla wszystkich uwielbiających gotować! Program ułatwiający gotowanie i pieczenie – dzięki niemu stworzysz wirtualną książkę kucharską, w bardzo łatwy sposób wymienisz się przepisami ze znajomymi, a przeliczanie produktów i przepisów nigdy już nie będzie dla Ciebie problemem:)
    Zapraszamy do pobierania i korzystania!
    http://www.cookiemaster.pl

  33. Zrobilam wczoraj….PYSZNE :) Zreszta jak wiekszosc przepisow, dobra robota.
    p.s Moze jakis… ,,pomysl,, ….na mlode ziemniaczki i torta urodzinowego.
    Pozdrawiam

  34. Jeju Zosiu jak tu Z twoimi pysznymi przepisami przejść na dietę?? No nie da się, bo tak kusisz dobrym jedzeniem>
    Pozdrawiam i oby bylo więcej takich łatwych w przygotowaniu a smacznych przepisów:))

  35. Mam pytanie gdzie kupiłaś te podłużne biszkopty ? Z góry dziękuje za odpowiedz. :)

  36. Zosiu kolejny wspaniały przepis! dziękuję! w sobotę będę wypróbowywać:) wczoraj robiłam tę sałatkę z serem rokpol, wyszła pyszna. Czekam na kolejne przepisy!
    Serdecznie pozdrawiam !

  37. Uwielbiam Tiramisu – jeden z moich ulubionych deserów, robię go dosyć często ;-) Z moich doświadczeń wynika, że zdecydowanie lepiej używać oryginalnych biszkoptów do tiramisu, nie rozpadają się tak bardzo (Savoiardi lub Vicenzovo ). Dodaję też więcej Amaretto niż w przepisie Zosi (jakieś 12 łyżek). Ale to pewnie kwestia smaku. Słyszałam też, że Włosi do klasycznego tiramisu wcale nie dodają Amaretto, a wino Marsala. Też się kiedyś skusiłam i całkiem dobre wyszło ;-) W każdym razie wiem już, że z alkoholami w tym deserze można poeksperymentować (np. rum, likier owocowy, koniak, whisky). Nie jest to już wtedy klasyczne tiramisu, ale równie smaczne. Tak jak Zosia napisała można też zrobić owocowe tiramisu (maliny, truskawki, jagody… pycha). Owoce przygotowuję tak jak Nigella: podgrzewam je w garnku, niektóre delikatnie rozgniatam, dodaję trochę soku z cytryny i kiedy lekko puszczą sok zdejmuję z ognia. Wystudzone kładę jako środkową warstwę tiramisu – niebo w gębie ;-) A na przyjęcia, żeby było bardziej elegancko i efektownie można zrobić i podać tiramisu w pucharkach (najlepiej z płaskim dnem) i ozdobić listkiem mięty.

  38. Jeszcze jedno pytanie. :) Jaka mocna ma być ta kawa? :)
    Pozdrawiam

  39. więcej takich przepisów:)

  40. Zosiu,
    Śledzę wiele blogów kulinarnych i właściwie tylko tam szukam inspiracji. Twoje przepisy zachwyciły mnie na początku przepiękną oprawą wizualną – rewelacyjne zdjęcia, dodatki i wnętrza. Spróbowałam ciasta marchewkowego i sałatki z rucolą – i już całkowicie wpadłam:) Niektóre przepisy znam ale i tak próbuję Twoich wersji. Stworzyłaś rewelacyjny klimat na swoim blogu – wydajesz się przesympatyczną i ciepłą osobą. Już parę razy pomyślałam, że program kulinarny z taką właśnie prowadzącą byłby rewelacyjny , szczególnie dla młodych dziewczyn i kobiet (takich jak ja lekko po 30:). I w dodatku masz rewelacyjne wyczucie mody. Na zdjęciach można podglądać często tylko fragmenty Twoich strojów jednak obserwując komentarze widzę, że masz już grono fanek do których ja także się zaliczam:) Dziękuję Ci za wszystkie Twoje wpisy, które zawsze sprawiają, że świat wydaje się pogodniejszy:)
    pozdrawiam Cię serdecznie
    Asia

    • Zosia

      oo jak miło. No baardzo, bardzo dziękuję! Pozdrawiam ze słonecznego Trójmiasta!Zosia.

  41. czy mogłabyś kiedyś pokazać opakowanie serka mascarpone? i gdzie go kupujesz? a przepis jak najbardziej wypróbuję :)

  42. Zosieńko, na pewno w najbliższym czasie zrobię tiramisu Twojego przepisu. Jak dotąd zrobiłam deser z musem malinowym i serkiem mascarpone. Dzięki Tobie poznałam smak i zastosowanie tego typu serka i ja i moja rodzinka bardzo go polubiliśmy, więc myślę że tiramisu też zniknie w mig:)
    Bardzo serdecznie Cię pozdrawiam i cieszę się, że zawsze jest gdzie zaczerpnąć ciekawych pomysłów!!

  43. Uwielbiam;-))

  44. Pani Zosiu,
    czy zdjecie z gorze bloga Pani na tle kuchni, to Pani kuchnia?
    Jesli tak, to jest przecudna!
    Uwielbiam gotowac i uwazam, ze piekna kuchnia to polowa sukcesu, bo jakos wszystko lepiej wychodzi :)

    Sama pracuje, studiuje i mam malo czasu, ale chwile spedzone w kuchni odprezaja mnie jak nic :)

    Pozdrawiam!

  45. O! Kolejny wspaniały przepis :)
    Całą sobotę mam zamiar się uczyć (egzamin) a do towarzystwa zrobię sobie własnie Twoje tirsmisu. Pozdrawiam kochana :)
    p.s. Ja też zamawiam książkę kucharską!

  46. Dziękuję! Dziękuję! Dziękuję!
    Od bardzooooo długiego czasu zbieram się do zrobienia pierwszego w moim życiu tiramisu i za każdym razem, gdy już kupię mascarpone to go najzwyczajniej w świecie pochłonę ot tak! Ale teraz mam wyśmienity przepis i może w końcu uda mi się zrobić ten pyszny deser!!! :D:D:D
    Pozdrawiam :*

  47. Jeszcze nigdy nie robiłam tiramisu, tak naprawdę nie wiem dlaczego, bo istnieje mnóstwo przepisów na ten pyszny deser. Koniecznie muszę nadrobić tę zaległość i zamieścić na swoim blogu http://wrotkaonline.blox.pl/html . Tiramisu wygląda bardzo apetycznie, szczególnie podobają mi się te promieniście ułożone biszkopty. Pozdrawiam :)

  48. Zosiu mam pytanie, ten deserek wystarczy dla 6 osób jak napisałaś, a jeśli chodzi o mus malinowy to ile porcji wyjdzie z takiej ilości składników jakie podałaś? Pozdrawiam :)

  49. A esencja migdałowa… to nie to samo co olejek migdałowy, prawda? Poszperam w sklepach, mam nadzieję, że to rozgryzę ;)

    • Zosia

      Jak najbardziej, olejek migdałowy może być! Miłego dnia!Zosia.

  50. Jestem ogromnym łasuchem i wszystko co pyszne, i słodkie nie przejdzie obok mnie niezauważone. ;P
    Uwielbiam ciasta,ciasteczka, wszelkie desery. Jednak za tiramisu nie przepadam, ze względu na biszkopty,które wcześniej trzeba nasączyć kawą. ;)

    Miłego dnia! ;)
    Ola R.

  51. Zosiu, czy esencja migdałowa to to samo co olejek migdałowy?

  52. zrobiłam ! jest naprawde pyszne, Polecam ;-)

  53. Cześć! Mam pytanie nieco nie na temat, ale prawie ;)
    Mianowicie frapujące są te pianki marshmallow, które są na stronie głównej Kasi (w kształcie serca i z napisem LOVE). Czy to tylko fotografia, czy miałyście naprawdę takie pianki… oczywiście jeśli tak to gdzie je dostać?
    Nie za bardzo chce mi się bawić w robienie samej, bo po prostu brak mi na to czasu. Będę wdzięczna za podpowiedź :)

    • Zosia

      Witaj, pianki dostępne są w jednym ze sklepów ze słodyczami w Gdyni, w Centrum Batory. Ale również widziałam w lildu, natomiast już bez napisów. Pozdrawiam,Zosia

  54. Cukier puder 100,00 g
    pół kubka

    nie wierzysz?

  55. Mam pytanie odnośnie tego kremu:)Masa wyszła mi nie dość twarda,trochę jest lejąca mimo,że ucierałam dosyć długo.Tak ma być,czy masa musi być tak twarda?Może dałam za mało cukru?W smaku to tiramisu jest dobre,ale trochę „rozwala się” na talerzu(nie aż tak znowu bardzo:).
    Dzięki za odpowiedź;)

  56. Mam pytanie odnośnie kawy. W jakich proporcjach ja zrobić? 4 łyżki kawy na ile wody? Z góry dziękuje za odpowiedz. :) Pozdrowienia z Poznania :)

  57. Witam Zosiu.

    Mam pytanie odnośnie amaretto. Dopiero się uczę gotować i piec :)

    Czy można zastąpić amaretto np. rumem?

    Pozdrawiam

  58. a ja jakaś noga w tej kuchni. mi nie wyszło. dobra rada. serka nie traktować blenderem bo się za bardzo „rozbije” i jest za rzadki. może wszyscy to wiedza, ale ja nie wiedziałam.

  59. Zosiu, nie wiem czy byłaś w tej nowej, włoskiej knajpce (prowadzonej przez Włocha, mają przepyszne prawdziwie włoskie jedzenie) przy Niepodległości w Sopocie (zielony domek). Tam dają najlepsze tiramisu jakie jadłam. Mój mężczyzna za nim przepada. Jak zobaczyłam Twój przepis pomyślałam sobie, że zrobię mu niespodziankę i sama takie tiramisu mu zrobię. Przygotowałam kilka porcji w wysokich, łą]adnych pucharkach. Co się okazało? Twój przepis jest idealny (dodałam tylko troszkę więcej amaretto), wyszedł bardzo podobny w smaku i konsystencji do tego „prawdziwego włoskiego”!!! Był przepyszny, a jaki prosty w wykonaniu. A ja wcale nie jestem geniuszem w kuchni.

    Bardzo dziękuję i proszę o więcej fenomenalnych przepisów.

    PS. A ten wzrok mojego mężczyzny, kiedy posmakował tiramisu – bezcenny ;)

  60. Zrobilam i musze powiedziec, ze to najlepsze Tiramisu jakie jadlam. Naprawde polecam. :-)

  61. Zosiu, wszystko, co przygotowujesz, wygląda niesamowicie apetycznie:) za tydzień mam urodziny, więc zamierzam zrobić Tiramisu wg Twojego przepisu (wydaje się b. proste do przygotowania). A dziś zaszaleję (mam imieniny;P) z rabarbarem i zrobię majową szarlotkę:) dziękuję za inspirację:)

    • Szarlotka wyszła super! Wszyscy się zachwycali włącznie ze mną:) mniam mniam

  62. Przepis super, smak jeszcze lepszy :)))) Dosłownie palce lizać!!!
    Nawet nie przypuszczałam, że to takie proste.
    Dzięki za przepis i pozdrawiam.

  63. Tiramisu pierwsza klasa! myślałam, że niewiele tego wyjdzie patrząc na wielkość serków mascarpone, ale wyszła mi spora miska:) wszystko wyszło oczywiście pyszne! dzięki za przepis:)

  64. No więc ja mam pytanie troche z innej beczki… Może doradziłybyscie co zrobić, żeby w jak najkrótszym czasi schudnąć kilka kilogramów?

  65. A mi nie wyszło to tiramisu, w smaku jest przepyszne, ale u Ciebie masa była biała i sztywna a u mnie wyszła lejąca się, a robiłam wszystko wg przepisu :( w rezultacie mam biszkopty z polewą…

  66. nice post. thanks.

  67. Hej Zosiu,
    Postanowiłam się wpisać, ponieważ wypróbowałam Twój przepis na Tiramisu…
    Do tej pory ciągle COŚ stawało na drodze do jego zrobienia. Wydawało mi się, że za dużo roboty, że pewnie nie wyjdzie…W piątek robiliśmy grilla i pomyślałam, że na jego zakończnie przydałoby się coś dla osłody. Potrzebowałam czegoś na szybko, bo na przygotowania miałam 3 godziny. Zaryzykowałam i w 20 min przygotowałam ciasto. Schłodziło się idealnie na zakończenie wieczoru i…zrobiło furorę! :) Pyszności!
    Takim oto sposobem, minęły dwa dni i właśnie do lodówki włożyłam…kolejne :) Tym razem z połowy porcji, żeby za bardzo się z mężem nie objadać :)

    A propo grilla…przyrządziłam też szaszłyki! Cytrynka przy mięsie albo raczej mięsko przy cytrynie było znakomite! Pikantny sos też extra! :)
    Do tego dorzuciłam super przyrządzone kartofelki w mundurkach. Goście wyszli najedzeni i zadowoleni :)

    Powodzenia w prowadzeniu bloga :)
    Przepisy znakomite, czekam na więcej!

    Pozdrawiam!

  68. dzisiaj zrobilam tiramisu. Wyszło przepyszne!!!!!!!!!!!! Wspanialy przepis :) dalam 70gram cukru, zeby obnizyc wartosc kaloryczna, ale naprawde przepyszne :)) zarowno serek mascarpone, dlugie biszkopty, jak i liker amaretto mozna kupic w lidlu. likier kosztuje ok 25zł, ale warto zainwestowac, zeby moc robić tak przepyszny deser :D a pracy wcale nie ma z tym duzo :)) 15minut i gotowe. POOOOLEEECAAAMM!!!

  69. Zosiu, ja jestem zachwycona Twoimi przepisami! Tiramisu robi furore za kazdym razem gdy tylko je podaje, pokusilam sie o male szalenstwo i dodalam truskawek i jagod – miod w gebie! :-), makaron z krewetkami – super! najwazniejsze dla mnie, ze przygotowanie tych potraw zajmuje bardzo malo czasu ,a smakuje pysznie :-). Czekam na wiecej!
    ps. ja do kuchni tez biegam z laptopem :-D

  70. a mam takie pytanie –
    te żółtka z cukrem pudrem ucierami z serkiem, czymożna zmiksować?

  71. a tak w ogólę można to zrobić w tortownicy?
    i bez tej esencjio migdałowej? bo nigdzie jej nie ma! : ccc

  72. kolejny przepis do koniecznego wypróbowania :D

  73. Witam bardzo serdecznie :) Jestem zachwycona twoimi przepisami :) Mam prośbę .. Czy mogłabyś wstawić na twojego bloga przepis na lasagne ? :) Dawno już chciałam zrobić to dla chłopaka , dlatego potrzebuje przepisu z dobrego źródła ;) byłabym ogromnie wdzięczna. Podrawiam Was bardzo i wasz blog jest naprawde świetny :)

  74. hej:)
    czy jajka, z cukrem i serkami mozna miksowac czy lepiej ubijac trzepaczka?

    • właśnie mam to samo pytanie… za pierwszym razem użyłam trzepaczki i wyszło super. za drugim miksowałam i wyszła zupa, więc nie wiem czy ten mikser ma jakieś znaczenie.

  75. Zrobiłam niedawno to tiramisu , ale jednak chyba nie przepadam za tiramisu. Ale goście byli zachwyceni:))

  76. I got what you plan, thanks for putting up. Woh I am glad to find this website through google. Thanks For Share Ach to Tiramisu! | Make Cooking Easier.

  77. I got what you plan, thanks for swing up. Woh I am happy to encounter this website through google. Thanks For Share Ach to Tiramisu! | Make Cooking Easier.

  78. Ach to Tiramisu! | Make Cooking Easier I was suggested this website by my cousin. I’m not sure whether this post is written by him as nobody else know such detailed about my trouble. You’re wonderful! Thanks! your article about Ach to Tiramisu! | Make Cooking Easier Best Regards Lisa Shane

  79. Mogę utrzeć żółtka mikserem na wolnych obrotach???

  80. Kasiu, ta masa wyszła mi jakaś taka rzadka strasznie… powinna taka być czy to może wina serka czy czegoś innego? :(

  81. Witaj!;)
    To najlepszy przepis na Tiramisu, klasyczny i prosty. Dzięki wprawie przyrządzenie ciasta zajmuje mi dosłownie 20min:)
    P.S. Gratuluję dzidziusia, wydajesz się być stworzona do tej roli…;)

  82. Zosiu chętnie wypróbuje przepis na najbliższą okazję! Mam tylko prośbę napisz mi proszę na ile osób jest ten przepis bo potrzebuje na ok 12 osób

  83. właśnie zrobiłam swoje pierwsze Tiramisu, wzorując się na Twoim przepisie, nie wiedziałam, że to takie proste! :)
    Wesołego Alleluja Zosiu dla Ciebie i Twoich bliskich oraz tej kruszynki, którą chyba już wkrótce przywitamy na świecie! :)
    Pozdrawiam

  84. Zrobiłam dzisiaj, wyszło pyyyszne :) Nie ściągło się zbyt dobrze, bo prąd wyłączyli a rodzinka nie miała aż tak silnej woli żeby jeszcze czekać ;) Zastanawiam się tylko czy nie dodać następnym razem trochę żelatyny?

  85. Witaj. Właśnie dzisiaj zrobiłam Tiramisu, ręcznie ubijałam, masa wyszła mi leista, a nie tak gęsta jak u Ciebie. W smaku jest bardzo pyszna w połączeniu z olejkiem migdałowym :) Mam nadzieję, że następnym razem, może przy pomocy miksera, wyjdzie mi tak gęsta masa jak Tobie. A może masz jakiś sposób na to by masa była gęsta? A te tiramisu i tak zostanie zjedzone. Pozdrawiam.

  86. I have been surfing online more than 3 hours today, yet I never found any interesting article like yours Ach to Tiramisu! | Make Cooking Easier. It’s pretty worth enough for me. Personally, if all web owners and bloggers made good content as you did, the net will be a lot more useful than ever before.

  87. Wow, amazing blog layout! How long have you been blogging for? you make blogging look easy. The overall look of your site is magnificent, as well as the content!. Thanks For Your article about Ach to Tiramisu! | Make Cooking Easier .

  88. I’ve been browsing online more than 3 hours today, yet I never found any interesting article like yours Ach to Tiramisu! | Make Cooking Easier. It’s pretty worth enough for me. In my view, if all webmasters and bloggers made good content as you did, the web will be a lot more useful than ever before.

  89. Zosia, mam pytanie do Ciebie. Zrobiłam tiramisu wg Twojego przepisu. Wszystko robiłam tak jak w opisie. Po pewnym czasie krem zrobił się rzadki, tak że tiramisu musimy jeśc łyżką. Czy wiesz może dlaczego tak się stało?
    Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt!
    Justyna

  90. Wspaniałe, zrobiłam jej jak Ty tiramisu truskawkowe, obwiązałam wstążeczką. Pięknie wygląda, a i smak kremu cudowny ! :)
    Dziękuję, że jesteś.

  91. You have brought up a very wonderful points , thankyou for the post.

  92. Czesc Zosiu ,uwielbiam Twoje tiramisu ,wiele razy u nas goscilo na stole ,dodaje tylko troszke wiecej amaretto :-) ,musialam w koncu napisac! polecam wszystkim, tylko recznie dziewczyny tak jak Kasia napisala :-) sciskam Cie Kasiu!

  93. Ostatnim razem okazało się, że nie mamy ani amaretto ani olejku, a goście prawie za progiem :) Mąż wymyślił, że amaretto zastąpimy rumem. Wyszło przepysznie!
    Generalnie nie ma przepisu na Twojej stronie, który by się nie udał. Dziś na obiad była ryba (wprawdzie pstrąg zamiast dorsza) w porze i pomidorach, ale i tak wyszło wszystko pysznie. Dziękuję za stronę pełną inspiracji! Tym bardziej, że jestem kulinarnym antytalenciem ;) a ciasta za każdym razem robią furorę!

  94. Always a massive fan of linking to bloggers that I like but dont get a good deal of link enjoy from.

Dodaj komentarz