Babeczki marchewkowe ze śnieżnobiałą polewą

//Listopad 17, 2013

Choć za oknem nastrój jeszcze listopadowy, to ja już wkroczyłam w okres przedświątecznych przygotowań. W tym roku trochę szybciej dzielę się z Wami moimi przepisami, tak by każdy mógł wcześniej odpowiednio sie przygotować do Świąt. Przepis na babeczki marchewkowe to dobry początek!

Skład:

220 g mąki

120 g cukru

2 duże jajka

170 ml oleju słonecznikowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 średnie marchewki

szczypta soli

starta skórka z 1 cytryny

1 łyżeczka mielonego cynamonu

1 łyżeczka mielonego kardamonu

garść rodzynek 

polewa: 

150 g cukru pudru + 300 g serka naturalnego + 1 łyżeczka soku z cytryny 

do przybrania: starta marchewka

A oto jak to zrobić:

1. Cukier, olej i jajka ucieramy za pomocą miksera do uzyskania jasnej i puszystej masy. Następnie stopniowo dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, cynamonem, kardamonem i szczyptą soli. Delikatnie mieszając dodajemy startą marchewkę (na małym oczku), starą skórkę z cytryny, rodzynki i mieszamy do chwili połączenia się składników. Gotową masę przekładamy do papierowych foremek i pieczemy w rozgrzanym piekarniku do temperatury 200 stopni C przez 20 minut. Po upieczeniu babeczki wyjmujemy z piekarnika do ostudzenia

2. Aby przygotować polewę, ucieramy w mikserze serek naturalny z cukrem pudrem. Dodajemy sok z cytryny i dalej mieszamy. Gotową masę przekładamy do zamrażarki na 30 minut. Polewę nakładamy na ostudzone babeczki. 

Komentarz: Babeczki najlepiej smakują, jak są schłodzone na 2 godziny przed podaniem (polewa z serka musi się przegryźć z babeczką). Do polewy polecam lekki serek naturalny (np. Turek).

Wszystkie kuchenne dodatki zarówno serwety, fartuszek jak i dekoracje, które umiliły mi gotowanie i przyczyniły się do stworzenia nastroju dostępne są w sklepie I look and cook!  

Serdecznie polecam!

Follow my blog with bloglovin!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

142 comments

wygląda to wszystko bardzo smakowicie:) pozdrawiam

dodany przez Martyna @ 17 listopada 2013 o 09:54. Odpowiedz #

Wooow!

Ten fartuszek, to moje must have na te święta! Zosiu pięknie i inspirująco jak zwykle!

dodany przez Kasia @ 18 listopada 2013 o 08:02. Odpowiedz #

Zapachniało świętami, to cudowne <3

dodany przez Niemoralna @ 17 listopada 2013 o 10:03. Odpowiedz #

Zosiu, pytanie z innej beczki.
Skąd masz ten piękny czerwony fartuszek i biały sweterek? :-)
Patrząc na Ciebie poczułam się, jakby już były święta :-)

Pozdrawiam!!

dodany przez Karolina @ 17 listopada 2013 o 10:23. Odpowiedz #

https://ilookandcook.pl/459792/bestsellery

 

Pozdrawiam ciepło,

Zosia

dodany przez Zosia @ 17 listopada 2013 o 10:24. Odpowiedz #

Dziękuję za tego linka Zosiu bo od pierwszego zdjęcia zastanawiałam się skąd masz taki piękny fartuszek. Już biegnę obejrzeć tę stronę bo może znajdę tam coś do moich świątecznych wpisów – u mnie jest już kilka pomysłów na świąteczne prezenty a z każdym dniem będzie ich coraz więcej!

dodany przez Asia bloguje o prezentach @ 17 listopada 2013 o 11:25. Odpowiedz #

Nawet nie wiedziałam że takie cuda można dostać w necie dzięki Zośka

dodany przez p.p @ 17 listopada 2013 o 14:17. Odpowiedz #

Ach Zosiu, jak zwykle czarujesz ;)

dodany przez Marta @ 17 listopada 2013 o 10:24. Odpowiedz #

:-)

dodany przez Zosia @ 17 listopada 2013 o 10:24. Odpowiedz #

super, mam bardzo podobny przepis tyle, że na ciasto marchewkowe w foremce, ale w wersji babeczkowej też chętnie wypróbuje :)

dodany przez Weronika @ 17 listopada 2013 o 10:31. Odpowiedz #

Cóż za zbieg okoliczności! Akurat wróciłam z zakupów już przedświątecznych i miałam zabierać się za szukanie przepisu na ciacho marchewkowe z bakaliami i serkiem, ale wcześniej postanowiłam tu zaglądnąć, i proszę! Od razu zabieram się za robienie. efektem podzielę się już niebawem ;)
Pozdrawiam!

dodany przez Jagoda @ 17 listopada 2013 o 10:31. Odpowiedz #

Zosiu, ile babeczek wychodzi z tego przepisu?

dodany przez Paulina @ 17 listopada 2013 o 10:52. Odpowiedz #

12 sztuk!

Pozdrowieniami,

Zosia

dodany przez Zosia @ 17 listopada 2013 o 13:46. Odpowiedz #

Czytasz mi w myślach-szukałam ostatnio dobrego przepisu na marchewkowe babeczki. Super :)
Pozdrawiam z ikeowego fotela, takiego samego jak w tle na zdjęciu !

dodany przez Agata @ 17 listopada 2013 o 10:56. Odpowiedz #

prześliczne te babeczki, a marchewkowe wypieki to zdecydowanie jedne z najsmaczniejszych i najzdrowszych :) czuć, że idą święta !

dodany przez teenager ;) @ 17 listopada 2013 o 11:11. Odpowiedz #

Robie takie babeczki bardzo czesto takze z kruszonka orzechowa. Czekam na jakies miesko na blogu. Pozdrawiam.

dodany przez ania @ 17 listopada 2013 o 11:12. Odpowiedz #

Mam nadzieję, że ta mała tarka nie jest z Ikei – bo jej nie mam u siebie :) a chciałabym taką kupić
i chyba ścięłaś włosy :)
smakowicie wyglądają babeczki, Pozdrawiam:))

dodany przez kasia @ 17 listopada 2013 o 11:17. Odpowiedz #

Tarka z DUKA

 

Z pozdrowieniami,

Zosia

dodany przez Zosia @ 17 listopada 2013 o 13:41. Odpowiedz #

Zosiu a może być olej rzepakowy? Czy zmieni smak?

dodany przez Beata @ 17 listopada 2013 o 11:38. Odpowiedz #

Zosiu zrobilam i wyszly przepyszne zmodyfikowalam troszke poniewaz zamiast cukru dalam miod. Dziekuje za Twoje przepisy !!!!
PS: Zosiu skad ten bialy sweterek poszukuje takiego samego bialego lub czarnego. bylabym wdzieczna za odpowiedz pozdrawiam z Koeln:)

dodany przez Aga @ 17 listopada 2013 o 11:50. Odpowiedz #

Zosiu serek naturalny czyli jaki ?
Twarogowy, homogenizowany ?

dodany przez marta @ 17 listopada 2013 o 11:50. Odpowiedz #

powiedzcie mi jakiego serka użyć na polewę ?

Marta

dodany przez Marta @ 17 listopada 2013 o 14:49. Odpowiedz #

Zosią nie jestem, ale chętnie podpowiem :))- bardzo polecam serek Philadelphia (naturalny) albo Piatnicy, świetny tez jest Bieluch.

dodany przez Ewa @ 26 listopada 2013 o 20:28. Odpowiedz #

Ja natomiast polecam serek łaciaty naturalny. Jest 3 razy tańszy od Philadelphia a smakuje identycznie oraz ma taką samą konsystencje. Przetestowałam i mogę śmiało polecić :)))

dodany przez Ola @ 28 listopada 2013 o 17:11. Odpowiedz #

babeczki wyglądają bajecznie! cudowny klimat! dodaję do moich ulubionych :) koniecznie muszę zrobić :-)!
Pozdrawiam!

dodany przez Daria @ 17 listopada 2013 o 11:57. Odpowiedz #

Zosiu a ten piękny biały sweterek skąd jest i czy z obecnej kolekcji ????
pozdrawiam

dodany przez justyna @ 17 listopada 2013 o 13:02. Odpowiedz #

Aktualna kolekcja H&M, są również szare i czarne :)

dodany przez Zosia @ 17 listopada 2013 o 14:06. Odpowiedz #

Jaka cena tych sweterków?

dodany przez Mała Mi @ 17 listopada 2013 o 14:12. Odpowiedz #

99 zł

dodany przez Zosia @ 17 listopada 2013 o 14:12. Odpowiedz #

Zosiu! Promienna Ty i ta Twoja mini-tareczka toż to kwintesencja uroku:-))) Wspaniałe! Biegnę piec. Uwielbiam ciasto marchewkowe. Udanej niedzieli. Marta:-)

dodany przez Marta @ 17 listopada 2013 o 13:11. Odpowiedz #

Dziękuję serdecznie za komentarz i życzę danych wypieków :-)

Zosia

dodany przez Zosia @ 17 listopada 2013 o 13:40. Odpowiedz #

Wyglądają przepysznie ! :)

http://dream-berry.blogspot.com/

dodany przez http://dream-berry.blogspot.com/ @ 17 listopada 2013 o 13:21. Odpowiedz #

Genialny ten fartuszek. Mega Dzięki za inspiracje!

dodany przez polka @ 17 listopada 2013 o 14:13. Odpowiedz #

O cholerka! takiego fartuszka świątecznego jeszcze nie widziałam- fajnie zosiu że już u Ciebie świąrtecznie.

tak trzymaj,
a.p.

dodany przez Alicja z krainie... @ 17 listopada 2013 o 14:14. Odpowiedz #

Ja dziś też będę piekła te babeczki, Zosiu trzymaj kciuki !
Miłej niedzieli C życzę:)

dodany przez POLA @ 17 listopada 2013 o 14:17. Odpowiedz #

Ha to dobre, już świątecznie!

dodany przez Stefek @ 17 listopada 2013 o 14:18. Odpowiedz #

dość popularny pomysł, no ja jeszcze się nie czuję świątecznie, więc trochę mi dziwnie. czekam na śnieg i świąteczne piosenki w radiu. pozdrawiam.
_
http://dropofmusic.blogspot.com/

dodany przez anonimka @ 17 listopada 2013 o 14:21. Odpowiedz #

Witaj Zosiu :)
a ja dzisiaj upiekłam ciasto marchewkowe wg Twojego przepisu :) następne będą babeczki :P

dodany przez anna mea @ 17 listopada 2013 o 14:34. Odpowiedz #

hey Zosiu :)
jestem przeeeszczęśliwa, że podjęłaś już temat świąt! :) ja już udekorowałam swój pokój w świąteczne renifery, lampki, czuć już zapach cynamonu, pomarańczy.. aah! Jeśli masz ochotę obejrzeć, chętnie prześle zdjęcia na maila ;)

Aaa wszyscy znajomi, mówią, że oszalałam, że hoho gdzie tam jeszcze do świąt.. ale ja już czuje tą magie.! :) i z tego też powodu bardzo się cieszę z Twojego postu! :)

Zosiu czy jest sens upiec już maślane świąteczne ciasteczka i przechować je w papierowych saszetkach? Czy to zdecydowanie zbyt wczesnie? :)

Ściskam Cie mocnO! :)
Hoo Hoo Ho! :p

dodany przez zuzia @ 17 listopada 2013 o 15:33. Odpowiedz #

Zosiu,
Jakiego serka naturalnego najlepiej użyć do polewy aby nie wyszła zbyt kwaśna? (chodzi mi o firmę lub chociaż % tłuszczu)
Pozdrawiam:)

dodany przez ania @ 17 listopada 2013 o 15:33. Odpowiedz #

Do polewy polecam lekki serek naturalny (np. Turek).

dodany przez Zosia @ 17 listopada 2013 o 18:22. Odpowiedz #

„Przegryzanie się” to najdziwniejszy i najcudowniejszy proces, który zachodzi w kuchni ;)
Zapraszam dziś do mnie na zupę cebulową :)

Pozdrawiam,
http://ewakuchennie.blogspot.com/

dodany przez Ewa Kuchennie @ 17 listopada 2013 o 16:21. Odpowiedz #

też uwielbiam święta, ale czy aby Cię nieco nie poniosło:)?

dodany przez magda @ 17 listopada 2013 o 17:00. Odpowiedz #

Ten serek to serek homogenizowany?

dodany przez a @ 17 listopada 2013 o 17:15. Odpowiedz #

Do polewy polecam lekki serek naturalny (np. Turek).

dodany przez Zosia @ 17 listopada 2013 o 18:22. Odpowiedz #

Może być np. taki jak w linku poniżej?
http://www.bongrain.pl/pl/index/html/category:76/act:product/product:282/id:462/Turek_Swiezy_Smak

dodany przez Aneta @ 6 grudnia 2013 o 09:23. Odpowiedz #

A ja chciałabym się zapytać – skąd są te przepiękne światełka w kształcie chyba kwiatków? :)

dodany przez a @ 17 listopada 2013 o 18:59. Odpowiedz #

ikea

dodany przez gosia @ 17 listopada 2013 o 20:27. Odpowiedz #

Witam :) Zosiu, czy znasz przepis na muffinki czekoladowe bądź kakaowe ? Z mojego przepisu wychodzą bardzo suche.. A Twoje przepisy zawsze mi świetnie się sprawdzają !! Chciałabym prosić Cię, jeśli to możliwe o Twój niezawodny przepis :)
Serdecznie pozdrawiam ;)

dodany przez Kate @ 17 listopada 2013 o 19:53. Odpowiedz #

Zosiu a czy marchewka gotowana czy surowa?
Pozdrawiam

dodany przez gosia @ 17 listopada 2013 o 20:27. Odpowiedz #

Koniecznie surowa :-)

 

Pozdrawiam ciepło,

Zosia

dodany przez Zosia @ 17 listopada 2013 o 20:40. Odpowiedz #

Zosiu chciałam zapytać czy możesz pisać przepisy na 2 wersje….taka normalną …pyszną i nie zawsze mało kaloryczną i taką wersje samą ale ze składników troszkę chudszych zamiast oleju słonecznikowego…olej z pestek winogron…zamiast cukru…syrop klonowy lub z agawy…..uwielbiam gotować ale nie wszystkie Twoje przepisy mogę przyrządzać bo mój mężczyzna jest na dożywotniej diecie z powodu miażdżycy.

Z góry dziękuję :):) pozdrawiam ciepło….babeczki zrobię na rozpoczęcie przygotowań świątecznych :)

ps. mogę się spodziewać przepisu na pierniczki świąteczne, które się robi miesiąc przed świętami by zmiękły ???:)

dodany przez Agnieszka @ 17 listopada 2013 o 20:29. Odpowiedz #

Zapachniało mi już świętami :) acha i już nie długo będziemy piec, gotować i pichcić :) pozdrawiam Zosieńko i dziękuje za chwilkę wspomnień z dzieciństwa :)

dodany przez Teresa @ 18 listopada 2013 o 08:53. Odpowiedz #

Lubię ciasto i babeczki marchewkowe, ale nie kojarzyłam ich ze Świętami…

dodany przez Lena @ 18 listopada 2013 o 08:58. Odpowiedz #

Uwielbiam marchewkowe babeczki. Zawszę dodaję do nich 1-2 pokrojone w kostkę banany :) Są wtedy bardziej wilgotne.
Pozdrawiam :)

dodany przez www.MagiczneWypieki.pl @ 18 listopada 2013 o 08:59. Odpowiedz #

Zosiu polecam Ci żebyś spróbowała dodać do polewy sok świeżo wyciśnięty z pomarańczy plus skórkę też z pomarańczy moim zdaniem lepiej pasuje do ciasta marchewkowego niż z cytryny. Polecam również serek grecki do polewy. Pozdrawiam

dodany przez Ewelina @ 18 listopada 2013 o 11:55. Odpowiedz #

Dzięki serdeczne… z serkiem greckim nie próbowałam. Czy mogłabym prosić o podanie konkretnej nazwy?

 

Z góry dziękuję i pozdrawiam cipeło,

Zosia

dodany przez Zosia @ 18 listopada 2013 o 12:37. Odpowiedz #

Szczerze mówiąc najlepiej mi smakuje ten dostępny w Lidlu i też go mieszam z cukrem pudrem, sokiem i skórką z pomarańczy. Robiąc ciasto marchewkowe dodaje jabłko starte, ananasa , orzechy włoskie i laskowe oraz pokrojoną żurawinę.Nie dodaje oleju ( ciasto od jabłka i marchwi jest dosyć mokre). Ciasto wychodzi super.Polecam:) Nie gniewaj się ale zmodyfikuje troszkę twoje babeczki. Pozdrawiam

dodany przez Ewelina @ 18 listopada 2013 o 13:00. Odpowiedz #

Ja polecam również taki lukier :) Z sokiem pomarańczowym i skórką :)

dodany przez www.MagiczneWypieki.pl @ 18 listopada 2013 o 13:29. Odpowiedz #

Witam :) Zosiu, czy znasz przepis na muffinki czekoladowe bądź kakaowe ? Z mojego przepisu wychodzą bardzo suche.. A Twoje przepisy zawsze mi świetnie się sprawdzają !! Chciałabym prosić Cię, jeśli to możliwe o Twój niezawodny przepis :)
Serdecznie pozdrawiam ;)

dodany przez Kate @ 18 listopada 2013 o 13:06. Odpowiedz #

Zosiu a czy mozna zastąpić olej słonecznikowy zwykłym olejem?

dodany przez bovver @ 18 listopada 2013 o 13:13. Odpowiedz #

Witaj Zosiu:)
Jakie urocze babeczki!
Wczoraj zrobiłam tartę kajmakowo-bananowo-śmietanową ze spodem z kruchego ciasta:) pychota! Robiłam już tę tartę, tzn sam spód wiele razy. Tym razem wyszła mi trochę za twarda, to chyba kwestia masła wydaje mi się (dodałam tez brązowy cukier). Na szczęście nikt się nie zrażał, wszyscy zjedli:) Pozdrawiam,
Monika

dodany przez Monika @ 18 listopada 2013 o 14:47. Odpowiedz #

Witaj! Bardzo Ci dziękuję za wiadomość i cieszę sie niezmiernie, że tarta smakowała :) Przyznam Ci, że już zapomniałam o tym przepisie :)

 

Pozdraiwam ciepło!

Zosia

dodany przez Zosia @ 18 listopada 2013 o 14:56. Odpowiedz #

A ja już zanosiłam się od długiego czasu na tę tartę, ale to był sernik, orzechowiec, to rogale..:) i w końcu przyszedł czas na tartę bananowo… Wykorzystałam nawet połowę masy kajmakowej, także będzie na następną słodkość:)

dodany przez Monika @ 18 listopada 2013 o 16:41. Odpowiedz #

Męcząca jest ta świąteczna komercja w sklepach, a tu nawet jeszcze adwentu nie widać. Pani Zosiu może coś adwentowego ;-) ?

dodany przez magda @ 18 listopada 2013 o 15:08. Odpowiedz #

np.? :-)

dodany przez Zosia @ 18 listopada 2013 o 15:21. Odpowiedz #

Może jakiś piernik ? Albo pierniczki,które trzeba zrobić wcześniej żeby zdążyły skruszeć do świąt :-)
Słodko pozdrawiam ;*

dodany przez magda @ 19 listopada 2013 o 14:41. Odpowiedz #

ok :-)

dodany przez Zosia @ 19 listopada 2013 o 14:45. Odpowiedz #

Zosiu, skąd okulary?powiedz prosze bo juz kilka miesiecy ich szukam bez rezultatu:(
Pozdrawiam

dodany przez sylwia @ 18 listopada 2013 o 19:42. Odpowiedz #

Kupiłam je w ubiegłym roku w Vission Expres- kolekcja Ewny Minge

Pozdrawiam ciepło,

Zosia

dodany przez Zosia @ 18 listopada 2013 o 21:20. Odpowiedz #

Ah ostatnio myślałam o babeczkach marchewkowych! W piątek sobie upieke :D

dodany przez Karolina @ 18 listopada 2013 o 20:18. Odpowiedz #

A i ja na krem mam zamiar wypróbować ‚marshmallow fluff’ czyli coś w rodzaju kremu z pianek, i wymieszać to z szerokiemu Philadelphia :)

dodany przez Karolina @ 18 listopada 2013 o 20:22. Odpowiedz #

Zoooosiu!
A może cykl przepisów do pracy? Czyli co możemy zjeść w przerwie, żeby zapomnieć o jedzeniu byle czego!
Co o tym myślisz?
Pozdrawiam z Gdańska!

dodany przez Monika @ 18 listopada 2013 o 20:44. Odpowiedz #

Zosiu,
tak z ciekawości. JAKI masz rozmiar tego sweterka??
Pozdrawiam ciepło!

dodany przez Karolaaaaaaaaaaa @ 18 listopada 2013 o 22:45. Odpowiedz #

S

dodany przez Zosia @ 18 listopada 2013 o 22:57. Odpowiedz #

Pozwolę sobie nieco odejść od tematu kulinarnego.. jako Twoja stała czytelniczka, również z trójmiasta, zastanawiam się zawsze do którego salonu fryzjerskiego chodzisz, bo masz piękne zadbane i dobrze podcięte włosy. Daj znać proszę.

dodany przez Karolina @ 19 listopada 2013 o 11:02. Odpowiedz #

Chodzę do fryzjera raz na 8 miesięcy (jedynie podcięcie), w Orłowie tuż naprzeciwko poczty :)

 

Pozdrawiam ciepło,

Zosia

dodany przez Zosia @ 19 listopada 2013 o 11:52. Odpowiedz #

A czy ten serek sie leje, czy zastyga na babeczce?

dodany przez Buba @ 19 listopada 2013 o 11:56. Odpowiedz #

Zastyga- trochę przypomina lukier :)

dodany przez Zosia @ 19 listopada 2013 o 11:59. Odpowiedz #

I nawet Pani, Pani Zosiu, psuje Boże Narodzenie umieszczając post związany z Gwiazdką w połowie listopada :( W sklepach, w telewizji i, ku mojemu rozczarowaniu, nawet u Pani już królują święta :( Jak poczuć klimat świąt w same święta, skoro już w listopadzie zalewani jesteśmy świątecznymi reklamami?

dodany przez Justyna @ 19 listopada 2013 o 13:25. Odpowiedz #

A ja się cieszę. Na spokojnie mogę sobie zaplanować świąteczne wypieki i określić budżet. A nie tak na wariata przeplacac za wszystko w sklepach kupujac na ostatnia chwile.

dodany przez Kasia @ 19 listopada 2013 o 13:51. Odpowiedz #

:-) to tak jak ja! Grunt to zachować spokój przed Świętami :)

 

Pozdrawiam ciepło,

Zosia

dodany przez Zosia @ 19 listopada 2013 o 14:20. Odpowiedz #

Zosiu czy szary fotel widoczny na zdjęciach jest z IKEI?

dodany przez emilia @ 19 listopada 2013 o 15:35. Odpowiedz #

tak jest :)

dodany przez Zosia @ 19 listopada 2013 o 15:35. Odpowiedz #

Zosiu, a gdzie kupiłaś te nastrojowe lampeczki?
Pozdrawiam ciepło:)

dodany przez Kasia @ 20 listopada 2013 o 11:32. Odpowiedz #

że też nie przeszkadzają Ci te lampki, które trzymasz w ręce podczas miksowania ;]

dodany przez Ania @ 20 listopada 2013 o 14:48. Odpowiedz #

:-) .. nie miksuję jednocześnie:)

Pozdrawiam ciepło,

Zosia

dodany przez Zosia @ 20 listopada 2013 o 15:20. Odpowiedz #

Przydatny przepis :) Należy tylko zwrócić uwagę, żeby olej słonecznikowy użyty do pieczenia był rafinowany. Ten nierafinowany ma zbyt niski punkt dymienia. Więcej informacji na temat wybierania oleju do różnych kuchennych zastosowań już wkrótce na blogu o zdrowiu dla zabieganych
http://www.zdrowaja.pl

dodany przez zdrowaja @ 20 listopada 2013 o 20:59. Odpowiedz #

kocham ciasto marchewkowe w każdej postaci! :)) <33

dodany przez healthyaga.blogspot.com @ 21 listopada 2013 o 09:08. Odpowiedz #

Właśnie zrobiłam…. są obłędne w smaku! Hit na najbliższe święta!!! :)

dodany przez Madeleine @ 21 listopada 2013 o 14:59. Odpowiedz #

Super! ale się cieszę, się Ci smakują :)

 

Pozdrawiam ciepło,

Zosia

dodany przez Zosia @ 21 listopada 2013 o 17:13. Odpowiedz #

Super przepis, jutro wypróbuje;-) bardzo sie ciesze że zrobilas spis swoich przepisów, nareszcie nie trzeba wertować wszystkiego w poszukiwaniu tego co nas interesuje. SUPER pomysł;-)

dodany przez aga @ 21 listopada 2013 o 17:45. Odpowiedz #

Z reguły nie komentuje, ale właśnie skończyłam piec marchewkowe babeczki i… są przepyszne !! Nigdy się nie zawiodłam na Twoich przepisach. Na święta 100% będą na świątecznym stole :)

Pozdrawiam
z Gdyni :)

dodany przez Agata @ 22 listopada 2013 o 13:23. Odpowiedz #

Cudo! Bardzo się cieszę i dziękuję za wiadomość :)

Pozdrawiam ciepło,

Zosia

dodany przez Zosia @ 22 listopada 2013 o 15:50. Odpowiedz #

Musze przyznać, że dzięki Twoim przepisom coraz częściej zaglądam do kuchni na dłużej, a naprawde nie lubiłam gotować;)
Mam praktyczno- techniczne pytanie: co lepiej się sprawdza do pieczenia muffinek tradycyjne blaszki czy silikonowe foremki??
Pozdrawiam ;))

dodany przez Kasia @ 22 listopada 2013 o 16:02. Odpowiedz #

Hej, a co to jest serek naturalny? Chodzi o taki twarożek? W moim sklepie przywożą taki biały w wiaderku, drobno mielony. Czy to jest właśnie serek naturalny? Chciałam zrobić placek z dyni z tą polewą. Będzie pasować, hm? Pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedź, d

dodany przez d @ 22 listopada 2013 o 18:53. Odpowiedz #

Może ja pomogę: chodzi o serek, który jest gladki, np: Philadephia, Piątnicy, Bieluch, Turek…to serii o konsysystencji masła, do sprawowania, zwane niekiedy kanapkowymi. Takie się nadają na krem do babeczek, czy ciasta. Ziarnisty twarożek się nie sprawdzi. Pozdrawiam!

dodany przez Ewa @ 6 grudnia 2013 o 15:05. Odpowiedz #

Tak późno odpowiadam… Przepraszam. Ale bardzo mi pomogłaś! d

dodany przez d @ 10 lutego 2014 o 18:56. Odpowiedz #

Kolejny raz skusiłam się na przepis z tej strony i kolejny raz bie wyszedł. Babeczki są wpół surowe mimo iż piekłam w odpowiedniej temperaturze i po prostu niedobre. Lukier się leje i nie zastyga. Osobiście nie polecam.

dodany przez Marta @ 23 listopada 2013 o 00:11. Odpowiedz #

A ja właśnie je zajadam i są genialne! Przepis na prawde nalezy do banalnych!

Dzięki Zosiu!

dodany przez Halinka @ 23 listopada 2013 o 09:34. Odpowiedz #

Jakoś inne ciasta mi wychodza więc serce do pieczenia jest, gorzej z dobrym przepisem…

dodany przez Marta @ 23 listopada 2013 o 19:51. Odpowiedz #

.. bo może trzeba mieć serce do pieczenia? :D:D

dodany przez polka w kuchni @ 23 listopada 2013 o 09:35. Odpowiedz #

Zośka- całkiem dobry ten przepis, nawet mój starty wcina te babeczki!!!!!!!

trzymaj tak dalej!
Może jakiś przepis na kruche????

dodany przez Esella @ 23 listopada 2013 o 09:36. Odpowiedz #

Dziś robiłam babeczki czekoladowe z poprzedniego przepisu Zosi, niestety nie wyszły :( 20 min to zdecydowanie za mało bo wychodzą wpół surowe a przy dłuższym czasie pieczenia przypalają się od góry, może skusze się na babeczki marchewkowe, mam nadzieję że tym razem wyjdą

dodany przez aga @ 23 listopada 2013 o 17:43. Odpowiedz #

Przepyszne! Nie jadlam lepszych babeczek!!! :) moja 5tygodniowa coreczka na szczescie daje mi dosc czasu na wyprobowywanie nowych przepisow:) rewelacja:)
Pozdrawiam serdecznie:)

dodany przez jutka @ 23 listopada 2013 o 20:43. Odpowiedz #

super! ogromnie się cieszę, że Ci smakowały!

Uściski dla Ciebie i Maleństwa!

Zosia

dodany przez Zosia @ 23 listopada 2013 o 20:53. Odpowiedz #

Babeczki genialne, zrobiłam je już dwa razy i wszystkim smakowały :D
Od dawna szukałam takiego przepisu, który będzie wychodził świetnie i nie zawodnie :)
Pozdrawiam :)

dodany przez Marta @ 24 listopada 2013 o 10:20. Odpowiedz #

Cudownie!Ogromnie się cieszę i dziękuję serdecznie za wiaodmość!

Pozdrawiam ciepło,

Zosia

dodany przez Zosia @ 24 listopada 2013 o 22:24. Odpowiedz #

Zosiu, a skad jest taka fajna kratka metalowa na ktorej stawiasz ciasteczka? chyba jest za mala by byla od piekarnika. mozna gdzies ja osobno kupic?

dodany przez Marta @ 24 listopada 2013 o 16:29. Odpowiedz #

Tę akurat kupiłam we Włoszech… ale widziałam takie podobne w TKmaxx

 

Pozdrawiam gorąco,

Zosia

dodany przez Zosia @ 24 listopada 2013 o 22:23. Odpowiedz #

Ile jest 220g na mąkę nie mam wagi :(

dodany przez Kasia @ 25 listopada 2013 o 17:31. Odpowiedz #

Na szklankę :)

dodany przez Kasia @ 25 listopada 2013 o 17:32. Odpowiedz #

Zosiu uwielbiam Twoje przepisy babeczki marchewkowe są pyszne

dodany przez Katarzyna @ 27 listopada 2013 o 15:43. Odpowiedz #

Babeczki wyglądają cudnie. A skąd takie ładne ozdobne choineczki i renifery?

dodany przez ewa @ 27 listopada 2013 o 22:38. Odpowiedz #

Zosiu, proszę o informacje, gdzie można zakupić białe lampki widoczne na Twoich zdjęciach. Pozdrawiam Serdecznie

dodany przez marta @ 29 listopada 2013 o 09:57. Odpowiedz #

IKEA

dodany przez Zosia @ 29 listopada 2013 o 10:28. Odpowiedz #

Pani Zosiu, babeczki świetne, udały się doskonale. Pominęłam co prawda rodzynki (bo moje glodomory ich nie tolerują w cieście), ale i bez nich są bardzo smaczne. Zajadaliśmy je z serkiem tzw. „krówką” czyli homogenizowanym. Dzięki! Zdecydowanie do powtórzenia :-)))

dodany przez Ewa @ 6 grudnia 2013 o 15:02. Odpowiedz #

:-) Cieszę się niezmiernie!

Pozdrowienia dla Głodomorów :-)

Zosia

dodany przez Zosia @ 6 grudnia 2013 o 15:10. Odpowiedz #

mam pytanie o kitchenaid, czy ten Wasz jest w kolorze bialym czy kremowym?

dodany przez Gosia @ 9 grudnia 2013 o 20:47. Odpowiedz #

Ja mam w kolorze kremowym :) Pozdrawiam, Zosia

dodany przez Zosia @ 9 grudnia 2013 o 21:59. Odpowiedz #

Pani Zosiu, a czy można użyć oleju rzepakowego/rozpuszczonej margaryny do pieczenia/masła? I czy można zamiast rodzynek wrzucić wiórki gorzkiej czekolady, czy kompletnie nie pasuje? Będę bardzo wdzięczna odpowiedź, bo pojutrze planuję piec :)

dodany przez M. @ 12 grudnia 2013 o 20:56. Odpowiedz #

Myślę że lepiej (zdrowiej) użyć olej rzepakowy, a czekolada może być pokrojona na b. małe kawałeczki :)

Pozdrawiam ciepło i zyczę udanych, świątecznych wypieków!

Zosia

dodany przez Zosia @ 12 grudnia 2013 o 21:40. Odpowiedz #

Zosiu, ratuj! Skąd te ozdobne choineczki do babeczek? I serek naturalny, czyli? :)

dodany przez Aleksandra @ 14 grudnia 2013 o 23:47. Odpowiedz #

z ilookandcook.pl

dodany przez Kasia @ 15 grudnia 2013 o 23:02. Odpowiedz #

moja 2letnia córeczka jest uczulona na jajka i co mogę zamiast nich dodać ??? jakieś propozycje? spróbuję je najwyżej zrobić wg przepisu tylko bez jaj :):) pozdrawiam

dodany przez ania @ 15 grudnia 2013 o 20:13. Odpowiedz #

Zosiu,
Czy przed pieczeniem mogę dodać do środka dżem porzeczkowy? ( w sensie łyżka ciasta łyżeczka dżemu i 2 łyżki ciasta) Czy w tym przepisie to nie przejdzie?
Zawsze robiłam na święta ciasto marchewkowe przekładane dżemem porzeczkowym. Teraz zdecyduje się na alternatywę – Twoje babeczki!

dodany przez Adrianna @ 16 grudnia 2013 o 10:36. Odpowiedz #

Witaj, przyznam Ci szczerze, że nigdy nie dodawałam dżemu i trudno jest mi określić, czy wyjdą :( A może spróbuj tej wersji bez dżemu, a za to z serkiem na wierzchu ? 

Pozdrawiam ciepło,

Zosia

dodany przez Zosia @ 16 grudnia 2013 o 10:39. Odpowiedz #

Poradziłam się teściowej, która ma dłuuugie doświadczenie w wypiekach i powiedziała, że można dać pół łyżeczki gęstej marmolady. Tak też zrobię:) By było na bogato poleję Twoją „śnieżną” polewą. A co! :)

dodany przez Adrianna @ 18 grudnia 2013 o 17:22. Odpowiedz #

super :) dzięki za info co do gęstej marmolady :-)

pozdrawiam ciepło,

Zosia

dodany przez Zosia @ 18 grudnia 2013 o 17:29. Odpowiedz #

Witam,

robiłam już kiedyś polewę z serka (Philadelphia), ale z dodatkiem masła. Na drugi dzień polewa była żółtawa, co nie wyglądało apetycznie, czy było to z powodu masła? I czy Twoja polewa do babeczek marchewkowych pozostanie śnieżnobiała jak na zdjęciach? Chcę je zrobić na święta dlatego chciałabym żeby tak wyglądały nie tylko pierwszego dnia :) Dziękuję i pozdrawiam!

dodany przez ewa @ 19 grudnia 2013 o 19:17. Odpowiedz #

Nie wiem co žle zrobiłam z tym kremem bo u mnie wyszedł za rzadki i wszystko spływa… dodałam Serek naturalny Turek, wszystko jak w przepisie… nie wiem… Może spróbuję z Philadelphia. A same babeczki są przepyszne!!!

dodany przez paulina @ 22 grudnia 2013 o 21:21. Odpowiedz #

Babeczki okazały się absolutnym hitem wieczoru. Proste w przygotowaniu i przepyszne. Ja dodałam jeszcze trochę orzechów ale i bez nich byłyby genialne

dodany przez iwona @ 23 grudnia 2013 o 11:42. Odpowiedz #

Cudo! Strasznie się cieszę  i dziękuję za wiadomość :)

Zosia

dodany przez Zosia @ 23 grudnia 2013 o 11:48. Odpowiedz #

Babeczki wyszły pyszne. Większość zjadł mój synek :-) Mam tylko pytanie odnośnie polewy. Zrobiłam z serka Turek, wyszła pyszna, ale nie zastygła. Czy tak miało być? Pozdrawiam

dodany przez Agata @ 2 stycznia 2014 o 22:46. Odpowiedz #

Hello there, You have done a great job. I’ll certainly digg it and personally recommend to my friends. I am sure they’ll be benefited from this site.

dodany przez tusz do canon @ 4 lutego 2014 o 19:55. Odpowiedz #

Very interesting topic, thank you for putting up.

dodany przez dodrukarki @ 8 lutego 2014 o 18:11. Odpowiedz #

Jaką mąkę najlepiej użyć?

dodany przez Karolina @ 6 kwietnia 2014 o 21:33. Odpowiedz #

whoah this blog is fantastic i really like reading your articles. Keep up the great work! You realize, lots of individuals are hunting around for this information, you could aid them greatly.

dodany przez kawa zielona kapsułki @ 18 września 2014 o 08:35. Odpowiedz #

Dzien Dobry Zosiu,
czy mozna zastapic olej maslem? jezeli tak to w jakich proporcjach? dziekuje

dodany przez Agnieszka @ 17 października 2014 o 10:20. Odpowiedz #

Babeczki są pyszne, dziś wypróbowałam z dynią zamiast marchwi i wyszły niebiańskie:)

dodany przez kika @ 23 października 2014 o 13:41. Odpowiedz #

Ile mniej więcej babeczek wyjdzie z tych proporcji ciasta?

dodany przez Agnieszka @ 17 grudnia 2014 o 12:23. Odpowiedz #

Komentarze

Wymagane.

Wymagane. (nie będzie publikowany).

Jeżeli posiadasz.