*    *    *

To zdecydowanie najlepsze muffinki, jakie kiedykolwiek upiekłam w całej historii moich wypieków. Dla potwierdzenia wiarygodności wspomnę tylko, że mojej ośmiolatce i jej przyjaciołom również wpadły w oko (to już dużo mówi! :D). Późnym wieczorem piekłam je ponownie, aby były do szkoły na drugie śniadanie. Muffinki można przygotować praktycznie w jednej misce jedną ręką. Żadna specjalna technika nie jest potrzebna – to co jednak wyróżnia ten przepis, to odpowiednia ilość bardzo dojrzałych bananów. Ot, cała w tym filozofia!

Skład:

(przepis na ok. 8-10 sztuk)

250 g mąki pszennej

4 dojrzałe banany

100 g cukru

2 jajka

1 łyżka mielonego cynamonu

1 łyżka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)

1/2 szklanki oleju

1/2 szklanki kefiru lub maślanki (ważne, żeby produkt miał temperaturę pokojową)

1 łyżeczka sody oczyszczonej

A oto jak to zrobić:

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C, opcja: góra-dół.
  2. W szerokiej misce ugniatamy widelcem banany z jajkiem. Następnie dodajemy maślankę lub kefir, olej, cynamon, wanilię oraz cukier. Całość mieszamy i dodajemy mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną. Mieszamy do połączenia się składników. Gotową masę przekładamy do papierowych papilotek. Muffinki pieczemy ok. 18-20 minut.
  3. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

W szerokiej misce ugniatamy widelcem banany z jajkiem. Następnie dodajemy maślankę lub kefir, olej, cynamon, ekstrakt z wanilii oraz cukier. Całość mieszamy i dodajemy mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną. Mieszamy do połączenia się składników.

Gotową masę przekładamy do papierowych papilotek.

Muffinki pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach C przez 18-20 minut.

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

papierowe papilotki – PEPCO | biżuteria -bransoletka – RAW.STORE | golf z bawełny organicznej – NAGO

[współpraca]

Kategorie:

30 odpowiedzi na “Muffinki, o których świat jeszcze nie słyszał!”

  1. Świetny przepis, Zosiu! Naprawdę prosty i z pewnością pyszny. Robię prawie identyczne, jednak zamiast mąki daję zmielone w blenderze płatki owsiane, a zamiast cukru syrop klonowy.
    Twoje są wyjątkowo puszyste; czy to zasługa mąki? Pyszotka;-)
    Cudne zimowe kadry u Ciebie. U nas już odwilż. Czekamy na wiosnę:-) Pozdrawiam ciepło z południa PL,
    Marta:-)

  2. Każdy Twój wpis, to magia! Są przepełnione miłością do ludzi i autentycznością🤍

    Dziękuję Ci za to.
    Aleksandra

    • Zosia

      Olu, to najpiękniejsza wiadomość jaką otrzymałam ostatnio…przyznam Ci szczerze, że nie wiem, czy na nią zasługuję…🤍👩‍❤️‍💋‍👩
      Ściskam mocno ze słonecznego, ale dość mroźnego Orłowa!

  3. a do nas zawitała już Ciotka Odwilż;-) moja rodzina nie znosi bananów w wypiekach;-) przypomnę sobie za to wcześniejsze przepisy! ściskamy!

  4. Ach, Zosiu! Ale smaka mi narobiłaś! Przepis wydaje się prosty, więc koniecznie muszę spróbować.
    Piękna zima u Was!❄❄❄
    Świetne ujęcia! 👍📷
    Uściski zimowe!⛄

  5. Zosieńko pewnie się zdziwisz, ale jak tylko opublikowalas ten przspis, czyli coś po 15:00 (stale wchodzę ba bloga z ciekawości, czy już dzisiaj będzie coś nowego)…no i od razu jak tylko zobaczyłam te babeczki, to upiwklam z moją córą i FAKTYCZNIE genialne! Bardzo Co za nie dziękujemy!!!!

  6. Super wyglądają te muffiny, mniam 😋 Ja mam swój wypróbowany przepis na babeczki z malinami, też łatwy i zawsze się udają, ale ten też chętnie wypróbuję. Zwłaszcza, że szybki i można wykorzystać zbyt długo leżące banany i moje dzieci też uwielbiają muffinki – syn jeść, a córka robić je ze mną 🙂
    Uwielbiam tu zaglądać, cieszyć oczy i podpatrywać. Pozdrawiam serdecznie 🤗

  7. wspaniałe, ale dawno muffinek nie robiłam!

  8. Ten przepis wygląda super. Spróbuje z nim swoich sił w weekend!

  9. Bardzo lubię chlebek bananowy, więc te muffiny na pewno znajdą się wśród ulubionych.

  10. No to mamy plany na weekend jak wykorzystac przejrzale banany! Zosiu, cozy mozna zastapic kefir/maslanke jogurtem greckim lub naturalnym?

  11. Potwierdzam! Od 17 lat nasz ulubiony przepis, sprawdził się na wszystkich urodzinach i w leniwie niedziele :)

  12. Przepis wypróbowany, okazał się super łatwy w przygotowaniu i rewelacyjny w smaku😉na pewno będę do niego powracać😉smakowitego weekendu dla wszystkich Łasuchów😉ps Zosiu Twój blog to magia smaku i dobrego gustu😉

  13. Ja mam pytanie z innej beczki. Muffiny super i na pewno wypróbuję ale chciałam zapytać o utwór muzyczny który leci w tle. Jest boski❤

  14. Czesc Zosiu, mam taka wątpliwość. Do tych muffinek jajka wbijamy w całości czy osobno żółtka i ubita piane? Z góry dziekuje za odpowiedź i pozdrawiam serdecznie 😊🤗

  15. zrobiłam w niedzielę. Faktycznie robi się ekspresowo i są pyszne i, co dla mnie najważniejsze – zachowały świeżość jeszcze przez dwa kolejne dni. W takim razie będzie to od teraz mój ulubiony przepis do zabierania na imprezy rodzinne i na wyjazdy :) bardzo dziękuję za ten przepis!!!

  16. Zosiu, czym można zastąpić cukier? Chciałabym zrobić te muffinki dla malucha, który jeszcze nie je cukru :) pozdrawiam

  17. Śledzę stronę od dawna, a dopiero teraz pierwszy raz skorzystałam z przepisu. Zrobiliśmy Muffinki z moim trzyletnim synkiem i jesteśmy zachwyceni. Najsmaczniejsze jakie jedliśmy i takie proste w wykonaniu. Dziękujemy 😀

    • Zosia

      Ojejjjj☀️🙏👩‍❤️‍💋‍👩👩‍❤️‍💋‍👩👩‍❤️‍💋‍👩

Dodaj komentarz