18 kwietnia 2014

Babka jogurtowo-cytrynowa

W ferworze świątecznych przygotowań, udało mi sie jeszcze wrzucić kilka zdjęć z mojego ostatniego wypieku. Przepis jest super łatwy :-) a babka jogurtowa powinna wyjść każdemu. Do ciepłego mleka w sobotni wielkanocny poranek jak znalazł!

Skład:

200 g jogurtu naturalnego

450 g mąki 

4 jajka

180 ml oleju

220 g cukru

skórka otarta z 1 cytryny + sok

2 łyżeczki proszku do pieczenia

do dekoracji: lukier / rodzynki / skórka pomarańczowa / kwiaty np. jadalne bratki

A oto jak to zrobić:

1. Jajka ubijamy na puszystą masę, w trakcie ubijania dodajemy cukier. Następnie dodajemy olej, jogurt naturalny, skórkę cytrynową i sok z cytryny. Całość mieszamy do połączenia się składników. Na końcu dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksujemy tak by wszystkie składniki dokładnie się połączyły. Masę przelewamy do natłuszczonej formy i pieczemy ok. 60 minut w temperaturze 160 stopni C. 

2. Babkę wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia na kratce cukierniczej.  Możemy udekorować lukrem po całkowitym wystygnięciu.

Komentarz: Aby uniknąć zakalca, pamiętajmy by wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Jeżeli trzymamy jajka w lodówce, możemy je przed pieczeniem na chwilę włożyć do ciepłego piekarnika lub zalać wrzątkiem. Mąkę zawsze przesiewamy, aby nabrała powietrza.

Follow my blog with bloglovin!

Kategorie:

45 odpowiedzi na “Babka jogurtowo-cytrynowa”

  1. Super przepis! a właśnie wertowałam twoją stronę w poszukiwaniu przepisów na świąteczne wypieki;) Zabrałabym się za nią od zaraz ale nie mam oleju;(
    Dziękuje za kolejny rewelacyjny przepis!
    Świąteczne pozdrowienia z Opola
    Kamila

  2. Zosiu jesteś niesamowita! :)
    Ściskam świątecznie!
    Monika

  3. Zosiu, dziś miałam w planie przygotować wilgotne ciasto cytrynowe z kawałkami białej czekolady, ale ta babka kusi niemiłosiernie, więc będzie i ona :)

  4. O!właśnie miałam zacząć poszukiwania babki wiekanocnej i prosze ;D Ale jestem uradowana ;P akurat moje gusta jogurt + cytryna

  5. Aż ślinka cieknie a tu dziś post ścisły …

  6. Zosiu, mam pytanie o ten sok z cytryny. Ile go dodałaś do tej babki bo mam zamiar ją upiec jutro ale już widzę że będę miała dylemat odnośnie właśnie ilości tego soku. :)
    ps. Wesołych świąt kochana!

    • Zosia

      Sok z całej wyciśniętej cytryny, mniej więcej 1/4 szklanki

      Pozdrawiam świątecznie i trzymam kciuki,

      Zosia

  7. Zosiu, a jak robisz taki biały lukier?

  8. Aż ślinka cieknie na widok tego cuda;-) Kiedy moja rodzina spróbowała babki czekoladowej z Twojego przepisu,
    nie chcą innego ciasta;-))) Dziękuję za przepis i promienie słońca przesłane z Wybrzeeża na południe;
    dziś u nas prawdziwa wiosna!
    Ciepłe, słoneczne pozdrowienia dla NAJlepszej z najlepszych, Blogerki kulinarnej,
    Marta:-)

    • Zosia

      o jak miło! Czyli babka czekoladowa się udała?

       

    • Babka się bardzo udała, powiem nieskromnie,
      że wyszła pyszna;-)
      Pozdrowienia z Podhala,
      Marta;-)

    • To i ja dodam, że moja babka czekoladowa też wyszła wyśmienicie i była gwiazdą na Świątecznym stole:) Przyozdobiłam ją jeszcze perełkami i wyglądała i smakowała przewspaniale. Dziękuję za przepis!!!

  9. Ostatnio mam ogromną chrapkę na ciasta cytrynowe, a ta babka zapowiada się pysznie :)

  10. Moja już się piecze :D

  11. a pieczemy z termoobiegiem, czy bez? :)

  12. Czym byłaby Wielkanoc bez przepisów Zosi? :)
    Babka już się piecze i wygląda pysznie. A w niedzielę będę robić białą kiełbasę według Twojego przepisu.
    Radosnych i spokojnych Świąt Zosiu!

  13. Zosiu czy ty czytasz w moich myslach. Normalnie z nieba mi spadlas z ta babka. Wlasnie mialam szukac przepisu na cytrynowa babke. Pozdrawiam serdecznie. Wesolych Swiat!

  14. Aż ślinka cieknie :))) Zosiu Twoja pozytywna aura zaraża nawet przez ekran laptopa :) A wrodzona elegancja inspiruje mnie od dawna…dlatego też moje może śmiale pytanie…ale czeka mnie ważna wizyta świąteczna i chce olśnić :) juz dawno zwróciłam uwagę na Pani cerę, zawsze ładnie wyglądajacą w postach, dlatego zależy mi bardzo na informacji jakiego podkładu do cery Pani używa…niezmiernie będę wdzięczna za informację…Wesołych, Kolorowych, Smacznych Świąt!!!
    Ania

  15. Boska Zosiu. Z nieba mi spadlas z ta babka. Czytasz w moich myslach wlasnie szukalam przepisu na babke cytrynowa. Biore sie za pieczenie. U nas bedzie babka i sernik. Pozdrawiam serdecznie z Holandii.

    • Zosia

      Daj koniecznie znać czy wyszła  czy Wam smakowała :)

      Dużo serdeczności,

      Pozdrawiam ciepło,

      Zosia

  16. W piekarniku;) Zosiu zawsze jak potrzebuje przepisu wchodze tu i jak znalazl:) na pewno bedzie pyszna nawet w to nie watpie;)

  17. Zosiu cos mi komentarze nie chca wskakiwac a teraz widze ze juz dwa poszly. Ups. Babka sie piecze. Pozdrawiam

  18. Ale fajnie wygląda, u mnie właśnie zbiera się na burze, do gorącego kakao jak znalazł, jeszcze tylko kanapa i film i wieczór doskonały gotowy. ;)

    Tak się zastanawiam Zosiu, wiele ostatnio pojawiło się przepisów kuchni polskiej i ze składników łatwo dostępnych, co jest fantastyczne. :) Może jakiś cykl z serii „kuchnie świata”? Szukam jakiś fajnych inspiracji z prostych składników, który odmienią codzienną kuchnię. Co o tym sądzisz?

  19. Najlepsza! I najlżejsza w tych wszystkich świątecznych przysmakach:)

    http://www.oligatorka.blogspot.com

  20. Wygląda pysznie, ale zrobię już po świętach :)

  21. Mam nadzieję, że uda mi się zdobyć odpowiedź jak najszybciej. Czasu już mało :) nie mam formy do pieczenia babki, czym ją zastąpić? Okrągła forma? Jeśli tak to czy przekątnej jakieś niecałe 30 cm będzie ok? Czy mała keksówka?

  22. Moja babka właśnie w piekarniku. Dam znać jak wyszła :) w międzyczasie robię żurek i zaraz potem biorę się za sernik z Twojego przepisu Zosiu.

    Wesołego Alleluja!!!! Ściskam cię serdecznie.

    Twoja wierna czytelniczka :)

  23. Gosiu jakiej firmy byly te przepiekne fartuszki w grochy ktore kiedys ty i Kasia mialyscie na sobie podczas gotowania? Swoja, droga moze warto by pomyslec o wyszukiwarce na stronie? :)

  24. Zosiu, a masz jakiś pomysł na ciasta/ciasteczka bez cukru i mąki pszennej?

  25. u mnie już ciasta popieczone, w tym roku jakoś sporo ;p
    _
    http://dropofmusic.blogspot.com/

  26. Zrobiłam od razu jak pojawił się przepis. W piekarniku wyrosła super, po wyjęciu pachnie cudownie centrum, a po przekrojeniu okazało się, że jest jednym wielkim zakalcem ;/ Nie wiem co poszlo nie tak. Trzymałam się wszystkich zasad – włącznie z temperatrura pokojową wszystkich składników.
    Ale po swietach spróbuje może z jeszcze jednym podejsciem, bo bardzo lubie takie cytrynowe ciasta :)

  27. Zrobiłam wczoraj:) Tylko zamiast formy do babki zrobiłam w blaszce, z której wychodzą takie nieduże króliki, piekłam sporo krócej i wyszło PYSZNIE!! Dziękuję za przepis:)

  28. Monika ja też trzymałam się przepisu dokładnie i niestety też powstał mi jeden wielki zakalec. Jeszcze nigdy mi taki nie wyszedł, a piekę babki dość często bo moje dzieciaki bardzo lubią. Tyle że zawsze piekę z wypróbowanego przepisu, a tym razem chciałam coś nowego no i niestety nie wyszło :( Jestem ciekawa co mogłam zrobić źle.

    Ale za to sernik super!! Pyszny i znika w oka mgnieniu.

  29. Hello dear! I am totally in love with your posts. Gorgeous and delicious recipes!
    Take a look at my blog as I also do cooking and photography posts:
    http://elmarama.blogspot.com/

    Thanks doll and have a great day!

  30. Zazwyczaj z czystego lenistwa nie komentuję przepisów z internetu. Tym razem zrobię wyjątek. ZAKALEC:((( Piekę od 7 roku życia, a mam prawie 30 i rzadko ciasto aż tak się nie udaje. Nie wprowadzałam żadnych modyfikacji do przepisu. Piekarnik jest sprawny bo dziś to już moje 3 ciasto. Tak mi smutno. Chyba kupię sobie kurę żeby wydzióbała ten wypiek bo nie mam serca wyrzucać do kosza.

  31. Robiłam w tym roku na Wielkanoc- świetny, prosty przepis, wyszła pysznie! Dziękuję Ci bardzo <3 !

  32. Czy mogę do babki użyć jogurtu typu greckiego?

  33. Moj pierwszy przepis z bloga i wyszedl turbo wielki zakalec :<

Dodaj komentarz