Babka jogurtowo-cytrynowa

W ferworze świątecznych przygotowań, udało mi sie jeszcze wrzucić kilka zdjęć z mojego ostatniego wypieku. Przepis jest super łatwy :-) a babka jogurtowa powinna wyjść każdemu. Do ciepłego mleka w sobotni wielkanocny poranek jak znalazł!

Skład:

200 g jogurtu naturalnego

450 g mąki 

4 jajka

180 ml oleju

220 g cukru

skórka otarta z 1 cytryny + sok

2 łyżeczki proszku do pieczenia

do dekoracji: lukier / rodzynki / skórka pomarańczowa / kwiaty np. jadalne bratki

A oto jak to zrobić:

1. Jajka ubijamy na puszystą masę, w trakcie ubijania dodajemy cukier. Następnie dodajemy olej, jogurt naturalny, skórkę cytrynową i sok z cytryny. Całość mieszamy do połączenia się składników. Na końcu dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksujemy tak by wszystkie składniki dokładnie się połączyły. Masę przelewamy do natłuszczonej formy i pieczemy ok. 60 minut w temperaturze 160 stopni C. 

2. Babkę wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia na kratce cukierniczej.  Możemy udekorować lukrem po całkowitym wystygnięciu.

Komentarz: Aby uniknąć zakalca, pamiętajmy by wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Jeżeli trzymamy jajka w lodówce, możemy je przed pieczeniem na chwilę włożyć do ciepłego piekarnika lub zalać wrzątkiem. Mąkę zawsze przesiewamy, aby nabrała powietrza.

Follow my blog with bloglovin!