Babka pomarańczowa z miodem i cynamonem

IMG_2933

Weekend przeleżeliśmy wszyscy w domu. Wirus który złapał nas z przedszkola nie za bardzo się nad nami roztkliwiał! I choć jestem z tych, co leczą się litrami domowych naparów, czosnkiem i olejkami to nie obyło się bez dodatkowych lekarstw. Teraz wspominam słowa moich koleżanek ze starszymi od Hani dziećmi, że jak tylko zacznie się uczęszczanie do przedszkola to o przeziębienia nie tak trudno! No nic, taki trud rozwoju!

Za to był czas na niekończące się budowle z Lego, powrót do na chwilę zapomnianych książek, na porządki w zabawkach (o losie! to jest akurat niezapomniana historia, która wciąż trwa), teatrzyk z Guciem w roli głównej i pełna emocji, kilkuminutowa operacja chirurgiczna Pana Zająca. Myślę, że mogłabym jeszcze wymieniać swobodnie kilkanaście innych równie ważnych rangą zdarzeń, które wydarzyły się w świecie 3,5 latki, ale to może nie tu :P To co jednak z pełnym przekonaniem chciałabym uczynić, to zachęcić Was do dzisiejszego wypieku. Ciasto bardzo podobne w przygotowaniu do świątecznej babki lub ciasta marchewkowego z tym, że jest nieco lżejsze i na co dzień!

IMG_2966

Skład:

(forma podłużna o wymiarach: 11 cm x 35 cm)

4 jajka

300 g mąki

160 ml oleju

180 g brązowego cukru

otarta skórka z pomarańczy + sok + miąższ

1 łyżeczka cynamonu

2 czubate łyżki gęstego miodu

2 łyżeczki sody oczyszczonej
IMG_2949

A oto jak to zrobić:

  1. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę z sodą i cynamonem. Delikatnie mieszamy, a następnie dodajemy miód, olej, sok z pomarańczy, miąższ i otartą skórkę. Całość dokładnie wymieszamy do połączenia się składników.
  2. Masę przelewamy do natłuszczonej formy i pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach C przez 50-55 minut (do tzw. suchego patyczka). Wyjmujemy z piekarnika i czekamy aż ciasto ostygnie. Babkę możemy posypać cukrem i pudrem i otartą skórką.

Komentarz: Jeżeli mamy dodatkowe plastry pomarańczy lub grejpfruta, to możemy rozłożyć na dnie formy i dopiero przelać ciasto – przy drugim zdjęciu widać kawałek plastra pomarańczy na dnie ciasta.

IMG_2959

IMG_2940

IMG_2972

Po więcej zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie