Skip to main content

Babka wielkanocna jakiej tu jeszcze nie było, czyli wilgotna, mocno czekoladowa z podgotowanymi pomarańczami

*    *    *

Z każdym kolejnym rokiem coraz trudniej jest mi Was zaskoczyć, szczególnie czymś słodkim na święta. Wiem jednak, że do niektórych przepisów jesteście już przywiązani np. do mazurka kajmakowego i tej babki czekoladowej. Być może jednak zmienicie swoje przyzwyczajenia i nawet tradycyjna babcina babka drożdżowa poczuje się zagrożona. Przepis nie jest skomplikowany, tylko trzeba go wykonać zgodnie z instrukcją.

Ściskam Was mocno wiosennie – w końcu od kilkunastu godzin mamy najpiękniejszą porę roku!

Skład:

(forma do pieczenia babki, polecam silikonową, rozmiar średnica: 29 cm)

330 g mąki pszennej

starta skórka z 2 pomarańczy oraz miąższ i sok

3 jajka

ok. 200 g dobrej jakości czekolady, polecam z manufaktury czekolady OCTOCHOLATE

3/4 szklanki oleju

2-3 łyżki likieru pomarańczowego lub domowej nalewki (opcjonalnie)

150 g cukru (można odrobinę zmniejszyć)

3/4 szklanki kefiru

1,5 łyżeczki sody oczyszczonej

polewa: 150 g czekolady OCTO chocolate

150 ml śmietanki 30 lub 36%

A oto jak to zrobić:

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Czekoladę (porcję przeznaczoną do ciasta) rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
  2. W garnku umieszczamy kawałki obranych pomarańczy (warto pozbyć się wszystkich białych skórek z owoców, bo nadają gorzki smak) i podgrzewamy. Gdy masa chwilę się podgotuje (max. 2-3 minuty) odstawiamy z ognia, delikatnie blendujemy i dodajemy startą skórę. Odstawiamy.
  3. Gdy masa pomarańczowa przestygnie dodajemy jajka, kefir, olej, alkohol oraz cukier. Całość mieszamy i dodajemy rozpuszczoną czekoladę, mieszamy i na końcu dodajemy mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną. Mieszamy do połączenia się składników. Gotową masę przekładamy do natłuszczonej formy do pieczenia babki. Pieczemy ok. 50 minut przy użyciu opcji: termoobieg lub 60 minut opcja: góra-dół. Dla pewności, przed wyjęciem nakłujmy babkę patyczkiem i sprawdźmy, czy po wysunięciu jest suchy.
  4. Aby zrobić polewę: śmietankę delikatnie podgrzewamy w garnuszku a następnie wrzucamy kawałki czekolady, mieszamy do połączenia się składników. Ostawiamy do ostygnięcia.
  5. Babkę dekorujemy polewą czekoladową. Ciasto przed podaniem najlepiej schłodzić min. 1-2 godziny.

Co sprawia, że babka jest tak wilgotna i aromatyczna? Odpowiednio przygotowane pomarańcze. W garnku umieszczamy kawałki obranych pomarańczy (warto pozbyć się wszystkich białych skórek z owoców, bo nadają gorzki smak) i podgrzewamy. Gdy masa chwilę się podgotuje (max. 2-3 minuty) odstawiamy z ognia, delikatnie blendujemy i dodajemy startą skórę.

Do przepisu użyłam czekoladę migdałową.Roztarte wraz z ziarnem kakao i cukrem kokosowym prażone migdały, nadają czekoladzie mlecznej łagodności i delikatną migdałową nutę. Kuwertura nadaje się do użycia jako wegański zamiennik czekolady mlecznej z charakterystyczną kakaową intensywnością smaku w granicach 52% zawartości masy kakaowej. Doskonała do różnego rodzaju deserów, pralin, polew lub innego dalszego przetwarzania.

Czekolada bez mleka i białego cukru, zastąpionego przez cukier kokosowy. To doskonały produkt dla osób, które muszą unikać mleka.

Zaraz po wyjęciu babki z piekarnika polejmy ją polewą po całej powierzchni.

Koniecznie zużyjcie całą masę, a następnie odstawcie ciasto do całkowitego ostygnięcia przykrywając je folią (tylko, tak żeby się nie przykleiła do ciasta) i schłodźcie w lodówce przynajmniej na godzinę przed podaniem.

spódnica – polska firma GREENPOINT | zastawa stołowa z fajansu – ZARA HOME

79 Odpowiedzi do “Babka wielkanocna jakiej tu jeszcze nie było, czyli wilgotna, mocno czekoladowa z podgotowanymi pomarańczami”

  1. Wypróbujemy na pewno. Zastanawiam się cóż to za żółte kwiatki na górze babki Zosiu?

  2. Dzień dobry, kolejny piękny przepis :) Czy likier jest obowiązkowy? Pozdrowienia z Łodzi – Maria

  3. Nigdy nie zawiodłam się na jakimkolwiek przepisie, z pewnością spróbuję wykonać tą babę 🙂 podziwiam za cierpliwość i wkład jaki trzeba włożyć aby podać naprawdę doskonały przepis. Pozdrawiam serdecznie 😉

  4. O tak, kocham mazurek kajmakowy całym sercem – najlepszy z możliwych. ❤ A babka wyglada smakowicie 😊

    • O tak,właśnie go zrobiłam, rewelacja. Kajmak wyszedł idealny,smak rewelacja,tylko włożyłam go do lodówki,żeby lepiej się kroił.

  5. Zosiu, jak Ty potrafisz wszystko pięknie podać 👍😲 Aż chce się jeść oczami.
    Pozdrawiam wiosennie 💚

    • Zosiu, rzeczywiście teraz mam trudny czas i mało czasu dla siebie, ale to właśnie u Ciebie znajduję chwile wytchnienia i relaksu. Dzięki Ci za to! 🌷

  6. Kochana Zosiu!
    Ciasto wygląda fenomenalnie, niestety niedawno okazało się, że moja mama nie może jeść glutenu.
    Czym mogłabym zastąpić mąkę pszenną, aby babka nie tylko się udała ale także była tak wspaniała jak u Ciebie!
    Pozdrawiam :)

  7. Ach, połączenie czekolady i pomarańczy-coś cudownego! ależ musi pięknie pachnieć w domu gdy się piecze!

  8. Zosiu, rzeczywiście teraz mam trudny czas i mało czasu dla siebie, ale to właśnie u Ciebie znajduję chwile wytchnienia i relaksu. Dzięki Ci za to! 🌷

    • Malino, to kwiaty mimozy, ale polecam zielone gałązki np. bukszpanu :) Serdeczności!

  9. Och, Zosiu, Twój wpis prawie pachnie pomarańczami i czekoladą… mmm… taki jest apetyczny! Na pewno wypróbuję ten przepis na Wielkanoc (na razie w ramach postu trzymamy się w domu postanowienia, że nie tykamy słodyczy, choć ślinka cieknie…).

    Bardzo Ci dziękuję za ten wpis!!!

    Pozdrawiam cieplutko!
    Ania

    • Dzień dobry, serdecznie dziękuję za odwiedziny i odsyłam do aktywnych linków pod koniec wpisu. Pozdrowienia!

  10. Pani Zosiu, czy patera to Rosenthal, Maria? Urodziny córeczki już niedługo i szukam czegoś na niskiej stopie, patera na zdjęciu wygląda na idealną 🙂 Pozdrawiam serdecznie!

    • Pani Basiu, pozwolę sobie odpowiedzieć za Zosię – tak, ta paterą, na której Zosia prezentuje babkę, to tortownica Rosenthal z serii “Biała Maria”.
      Pozdrawiam,
      Ania

  11. Babka wyszła doskonale! Pychota!!! Zrobiłam dziś rano do kawy na deser :) Czy mogłabyś jeszcze dodać skąd jest ten boski pierścionek? Z góry dziękuję za odpowiedź i oczywiście za ten przepis =*

  12. W opisie Zosiu podajesz że dodać należy cukier, jednak w składnikach tego cukru nie ma. Zrobiłam bez na czekoladzie gorzkiej i deserowej i ciasto wyszło, choć ewidentnie nie jest ono słodkie :) ile powinno się dodawać cukru?

  13. Ja również dołączyłam do grona Twoich fanek, które właśnie zajadają się tą babką. Z pewnością wyląduje na wielkanocnym stole!

  14. jaka jesteś śliczna:-) najbardziej to mnie zawsze fascynuje dobór kolorystyki w Twoich postach, krata, mimoza, czekolada, no super!

  15. Zosiu!
    Babka nawet przez Internet pachnie pomarańczami. Z pewnością zagości więc na naszym wielkanocnym stole. Już nie mogę się doczekać pieczenia ;-)
    Pozdrawiam Cię serdecznie!

    PS. Żeby oderwać się od szarej i smutnej rzeczywistości często wracam do Twojego ebooka. Nawet nie wiesz ile ta książka daje mi przyjemności ;-)))
    I ciągle czekam na więcej!
    Uściski gorące!

  16. Ale jeśli forma silikonowa to już bez jej natłuszczania? A skoro inna czekolada to jaka najlepiej? Mleczna/gorzka/lekko gorzka?
    Babka wygląda zacnie 😘

  17. Zosiu, wyglądasz kwitnąco :) Chciałam Ci napisać, że kupiłam sobie ostatnio Twoją książkę Razem w kuchni i jestem nią zauroczona, tak pięknie wydana i widać, że pełna miłości :) Ściskam mocno!

  18. Przepis to strzał w dziesiątkę i super propozycja na coś innego niż zwykle na Wielkanoc. Dziekuje i pozdrawiam serdecznie :)

  19. Zosiu, przepis wygląda kusząco :-) chciałabym zapytać, skąd ta świetna czarna bluzka? :-)

  20. Wygląda wspaniale,chociaż zupełnie nie radzę sobie w kuchni, to jednak spróbuje. Przepraszam,ale masz piękne buty,jaka to firma?

  21. Gdzie dostać formę do babki o takiej średnicy? Wszędzie w internecie widzę tylko mniejsze, a że to bardziej skomplikowany kształt niż keksówka czy forma na tartę, to nie wiem jak przeliczyć składniki na formę o mniejszej średnicy (np. 26 cm, to max co widzę dostępne).

  22. Zosiu, uwielbiam oglaądać Ciebie i Twoje wpisy! piękna bluzka/(body?), podpowiesz markę? Pozdrawiam serdecznie!

  23. Babkę zrobiłam, wyszła pyszna, aromatyczna, wilgotna, nieprzesłodzona, polecam! Zastąpiłam kefir maślanką, bo akurat ją miałam, zaś czekoladę dałam pół na pół gorzką i mleczną. W polewie zmniejszyłam ilość składników o 1/3 i też było dużo (babkę polewałam zimną, dzięki czemu polewa dobrze się trzymała). Dziękuję za przepis, pozdrawiam:)

  24. Pani Zosiu, nie mogę się napatrzeć na to piękne krzesło. Czy jest to jest zdobycz z antykwariatu, czy dostępne do kupienia w sklepie?

  25. Witam

    Przepis cudowny :))) wszystko zrobiłam jak w przepisie ale nie wiem czy tak ma być ze ciasto w środku jest jakby zbite / gumowate ;((( czy taki ma być efekt przez pomarańcze ?. Będę wdzięczna za każda informacje i pomoc pozdrawiam ciepło

  26. Dziękuję Zosiu za ten przepis. Babka wyszła idealnie. Jest mocno wytrawna ale taką lubimy. Wesołych i Zdrowych Świąt

  27. Zosiu, baaaardzo dziękuję za ten przepis. Babka wyszła przepyszna. Przepis będę podawać dalej. Spokojnych i zdrowych Świat życzę Tobie i Twojej rodzinie. Pozdrawiam serdecznie z Monachium.

  28. Tak, rzeczywiście babka jest idealna! Wytrawna, wilgotna i mocno czekoladowa. Nawet moja 80-letnia babcia się zachwyca. Prosiła o upieczenie powtórki na swoje urodziny, ale z dodatkiem bitej śmietany i gorących malin;) Pozdrawiam serdecznie z Krakowa

  29. Potwierdzam, słowo “wytrawna” pasuje idealnie.
    Wspaniałe kontrastuje z innymi, słodkimi wypiekami wielkanocnymi. Nie spodziewałam się tak “eleganckiego” smaku!

  30. Zosiu ciasto wyszło przepyszne i wszystkim bardzo smakowało. Dziękuję za ten świetny przepis ! :-)

  31. Ta babka jest fenomenalna. Mega pyszna.
    Niestety nie miałam smietany do polewy i zrobilam ja z Kinder Schokolade. Córka wybaczyla 🙈

  32. Dzień dobry Zosiu, czy możesz zdradzić z jakiej firmy są dzbanki do herbaty?:)

  33. Babka sztos! Zrobiłam ją na święta i była hitem w rodzinie :) Dziękuję. Przepis przepisany do mojego kajeciku :)

  34. Zosiu, jaki olej jest Twoim zdaniem najlepszy do pieczenia ciast, najbardziej neutralny w smaku i zapachu?

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.