Cappuccino na lodzie z sokiem pomarańczowym i listkami świeżej melisy. Na letnie orzeźwienie!

Skład:

(przepis na 2 porcje)

4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Jacobs

100 ml wody

4 łyżeczki brązowego cukru

1 szklanka kruszonego lodu

400 ml schłodzonego mleka 3,2 %

50 ml świeżo wyciskanego soku z pomarańczy

do podania: listki świeżej melisy + posypka brzoskwiniowo – pomarańczowa

A oto jak to zrobić:

1. Kawę rozpuszczamy w zimnej wodzie. Pozostałe składniki umieszczamy w blenderze, dolewamy rozpuszczoną kawę i całość miksujemy do uzyskania ziarnistej masy. Przelewamy do szklanek. Tak przygotowaną mrożoną kawę podajemy ze świeżymi listkami mięty i otartą skórką z pomarańczy.

Komentarz: Do dzisiejszego przepisu polecam dodać gałkę lodów waniliowych lub startą na grubym oczku białą czekoladę. 

Przy okazji wypróbowywania przepisu zachęcam do wzięcia udziału w konkursie na zaprojektowanie swoich szklanek do kawy mrożonej – tutaj więcej szczegółów. Dobrej zabawy!

Podajemy ze świeżymi listkami melisy i otartą skórką z pomarańczy.

Po więcej przepisów i zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie