Skip to main content

Ciastka, które możemy upiec z dziećmi do koszyczka wielkanocnego czyli kruche i maślane baranki

*   *   *

Prawdopodobnie w każdym domu, gdzieś w kredensie jest skrzętnie schowane blaszane pudełko z kruchymi ciasteczkami. Na czarną godzinę, na poprawę humoru, na błagania dzieci, na smutki i dla niespodziewanych gości. Dzisiejsze upiekłam z myślą o nadchodzących świętach, których kształt pasuje nam do koszyka wielkanocnego. Piekę je z moją Hanią w Wielkim Tygodniu, ponieważ długo zachowują swoją świeżość… a to czy wytrwają do Świąt przy Hanusi, to już inna sprawa! :-P

Skład:

(przepis na ok. 15-18 sztuk)

250 g mąki krupczatki (do ciasta kruchego ta najlepsza!)

1 łyżeczka pasty waniliowej (lub cukier waniliowy)

120 g masła

80 g brązowego cukru

2 czubate łyżki serka waniliowego

do dekoracji:

cukier Gruba Rafinada Diamant

A oto jak to zrobić:

1. Do szerokiej miski (albo na stolnicę) przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone na kawałki masło, cukier, pastę waniliową i serek waniliowy. Zdecydowanym ruchem zagniatamy ciasto i odkładamy na 30 minut do lodówki. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C.

2. Ciasto wyjmujemy z lodówki – odcinamy kawałki, formujemy kulkę w wielkości śliwki, a następnie rolujemy na cienkie wałeczki i zawijamy z dwóch stron na kształt baranków (na zdjęciu). Posypujemy z wierzchu cukrem (przed posypaniem, wierzch ciastek możemy posmarować rozbitym żółtkiem). Ciastka pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 180 stopniach C (opcja: góra-dół).

Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki – odcinamy kawałki, formujemy kulkę w wielkości śliwki, a następnie rolujemy na cienkie wałeczki i zawijamy z dwóch stron na kształt baranków.

Kruche ciasteczka są doskonałe na zbliżające się święta wielkanocne – można je również przyozdobić lukrowymi pisakami.

Ciastka posypujemy cukrem i pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach C, przez ok. 25 minut.

A jakie ciasta goszczą na Waszym stole wielkanocnym?

36 Odpowiedzi do “Ciastka, które możemy upiec z dziećmi do koszyczka wielkanocnego czyli kruche i maślane baranki”

  1. Zosiu z każdym Twoim kolejny wpisem, chcę więcej i więcej! Wszystko jest takie spójne, pięknie ułożone i konsekwentne. Dzięki i za tą harmonię.

    Malika

    • Maliko dziękuję Ci z całego serca.. tak miło być docenionym :) Dobrego piątku!

    • Agnes, jasne! Możesz dodać do ciasta albo posypać na wierzchu (tak jak cukier). Trzymam kciuki!

  2. Chyba fakt, że mamy małe dzieci (moje 9 i 4) sprawia, że tak uwielbiam Twoje przepisy! Pasują mi do rozkładu dnia i ilości czasu, który posiadam oraz smaku moich dzieci, które lubią proste i nieprzekombinowane smaki:* I naprawdę uroczo zrobiło się na blogu!

  3. Ja mam wielki problem z ciasteczkami maślanymi, robiłam kilka podejść i zawsze mi się rozpłyną przy pieczeniu :( Daję ciasto do lodówki, wkładam do nagrzanego już pieca i po 5 minutach są praktycznie roztopione. Co mogę robić źle?
    Czy piekarnik ma mieć włączony termoobieg czy nie? Pytam o.te wszystkie rzeczy bo dużo gotuję i piekę, a ta jedna rzecz mi.nigdy

    • Magdalena, jak kiedyś też miała podobny problem – myślę, że to kwestia zbyt dużej ilości masła. Wypróbuj ten przepis, może tym razem się uda :-)

  4. * A ta jedna rzecz mi nigdy nie wychodzi.

    Z góry dziękuję za podpowiedź :)

  5. Dlaczego często pozuje Pani w niewyprasowanych ubraniach? Przy tak wymuskanych zdjęciach…rzuca sie to w oczy

    • Kwestia gustu. To piękną, lniana bluzka i delikatne gniecenia dodają jej szlachetności i autentyczności.
      Sama z chęcią taką nosiłabym,zdradzisz,gdzie ją kupiłaś?

    • A ja nawet nie zauważyłam że bluzka pognieciona. Może dlatego że patrzę Zosi na ręce ;)

    • ło,ja też nie zauważyłam;-D ale mi pasuje jak najbardziej, rzeczy się po prostu gniotą;-) wyglądasz pięknie, daj znać, co to za bluzeczka!

    • Tak wlasnie wyglada len, trzeba by go prasowac co 10 min zeby nie wygladal na pognieciony

  6. Przepięknie wyglądają, koniecznie upiekę :)U mnie zawsze jest mazurek cygański, babka drożdżowa i klasyczny sernik :)

    • Magdalena, dzięki za wiadomość. A zdradzisz z czym przygotowujesz mazurek cygański?

  7. Zosiu. Na jakiej blasze piekłaś ciasteczka ? Bardzo podoba mi się ta na zdjęciu a obecnie powinnam kupić nową do kuchni. Pozdrawiam serdecznie.

  8. Super i jakie szybkie i łatwe, moja mama rozwalkowuje ciasto potem to skręca w analogiczny sposób a potem tylko Kto i “rolade” wygląda podobnie ☺☺☺☺

  9. Len gniecie się szlachetnie.Uwielbiam ubrania z tej tkaniny.
    Zosiu ,jak u Ciebie piękne i już wiosennie.
    Pozdrawiam bardzo serdecznie.
    Mam remont w domu,ale zaglądam do Ciebie Zosiu codziennie.
    Kuchnia prawie gotowa i przyznam ,że mnie inspirujesz.
    Miłego dnia.Ewa

  10. Zosiu, przygotowałam od razu z podwójnej porcji! Dodałam tylko mniej cukru- taki nawyk internisty. Ale wyszły przepyszne, nawet 16- miesięczna bratanica schrupała ze smakiem.
    Pozdrawiam

    • Moniko nawet nie wiesz jak się cieszę :-)))) Dziękuję Ci bardzo za wiadomość :*

  11. Upiekłam zdecydowanie zasługuje na miano Króla sernikow?. Dziekuje za przepis wykorzystam nie raz.
    Wesołych Świat dla Ciebie i Twojej rodziny ?

  12. Przepiękna bluzka :) zdradzisz gdzie kupiłaś ? Przepis na pewno wypróbuję, ciasteczka wyglądają smacznie. A w konsystencji są one twardsze czy miękkie ?

  13. Witam Pani Zosiu,
    Dziękuję za przepis. Ciasteczka upieczone i zjedzone😁.
    Radosnych Świąt Wielkanocnych 😊
    Pozdrawiam serdecznie 🐤🐤🐤

  14. Dzin dobry Zosiu,
    Chcialam zapytac o serek jaki dodajesz, domyslam sie ze to homogenizowany. Czy zamiast takiego mozna dodac sera z wiaderka?
    Dziekuje!
    Uwielbiam sprawdzac co masz nowego na stronie❤

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.