Crostata czyli kruche ciasto. Niestety nie mogłam odnaleźć polskiego odpowiednika na ,,tego zawijańca”, stąd ta nazwa. Ciasto w smaku jest bardzo podobne do moich tradycyjnych tart- jedynie skład się trochę zmienia, gdyż tym razem dodaję jajko i śmietanę. Wszystkie składniki zagniatam bez korzystania z jakichkolwiek urządzeń. Zajmuje mi to dosłownie chwilę. Zdecydowanie trudniej jest mi się powstrzymać przed zjedzeniem całości jeszcze przed wystygnięciem. Ale to już inna sprawa :-) Zachęcam do wypróbowania ze śliwkami, wiśniami, morelkami i malinami. W ostatnich dniach tylko to piekę!

Skład:

(przepis dla 4-6 osób)

200 g mąki

1 jajko

2 łyżki śmietany 18%

50 g cukru

120 g masła

farsz: duża garść porzeczek 

2 łyżki bułki tartej

2 łyżki cukru brązowego 

do podania: lody bakaliowe, listki mięty

A oto jak to zrobić:

1. Do szerokiej miski (albo na stolnicę) przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone na kawałki masło, cukier, jajko i śmietanę. Zdecydowanym ruchem zagniatamy ciasto i odkładamy na 30 minut do zamrażalnika. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Porzeczki dokładnie myjemy o obieramy z gałązek.

2. Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika i wykładamy nim formę z wyłożonym papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posypujemy bułką tartą, układamy porzeczki. Posypujemy cukrem. Boki ciasta zawijamy (tak jak na zdjęciu). Ciasto pieczemy ok. 25 minut, do momentu aż boki zbrązowieją. Podajemy na gorąco z lodami.

Kategorie:

68 odpowiedzi na “Crostata z porzeczkami i lodami bakaliowymi”

  1. oczywiście znów powalające zdjęcia!

  2. Zosiu! Nie wiem jakbym się czuła najedzona, to zawsze, gdy tu zaglądam… natychmiast głodnieję;)
    Pozdrawiam ciepło i… czekam na relację ze spotkania z czytelnikami, na który niestety nie mogłam przyjechać. Będzie, prawda?
    Miłego dnia!

  3. wygląda pysznie!

  4. Przepięknie wygląda to ciasto=aż chciałoby wziąć ten talerzyk ;)

  5. Moja przygoda z wypiekami dopiero się zaczyna dlatego proszę o wyrozumiałość w odpowiedziach na to pytanie- jaka mąka do ciasta?

  6. Jeżeli smakuje tak jak wygląda, to na pewno jest niebo w buzi! :-)

  7. Ciasto już w zamrażarce :)

  8. pięknie, pysznie, jak zwykle! ale ostatnio cały czas ten sam styl! :P

  9. Możliwe, żeby to były aż tak proste do zrobienia? Koniecznie muszę wypróbować :D

  10. Wyglada genialnie, a smakuje pewnie jeszcze lepiej. W sobote mam zamiar sie przekonac. :)

  11. Zdjęcia obłędne! Na pewno wypróbuję. Dzisiaj będę się mierzyła z bułeczkami z twarogiem i malinami. :)

    Pozdrowienia!

  12. Idealne połączenie… :) kwaskowe owoce i słodkie lody!
    Mmmmmm…

  13. Czarujesz Zosiu …. Wszystkie Twoje przepisy, z których korzystam, a jest ich sporo, zamieniam tylko mąkę na bez glutenu, i wychodzą wyśmienite…Jesteś inspiracją, tak do męża mowie, że to z przepisu z bloga „Kuchennej Damy”. tak się przyjęło..Uściski Lipcowe, Jagodowo, Porzeczkowe ;-)

    • Zosia

      oh jak mi miło! Nawet nie wiesz jak to miło słyszeć, że przepisy się sprawdzają :-)

      Dużo serdeczności!

      Zosia

  14. Zosiu, napisz proszę skąd przepis, bo przecież sama go nie wymyśliłaś od początku do końca:) fajnie by było żebyś pisała czasami czym i kim się inspirujesz w zamieszczanych przepisach ;) Pozdrawiam!

    • Zosia

      Witam! Skład ciasta i sposób wykonania jest moim autorskim przepisem :-)

      Pozdrawiam ciepło,

      Zosia

    • a to bardzo ciekawe! tylko co jest bardziej autorskie: to że crostata jest ukształtowana jak 90 % tego typu ciast , czy te 2 łyżki śmietany, która ani nie dodaje ani nie ujmuje smaku temu deserowi?

    • Zosiu,

      Jak w takim razie robisz tartę? Bo ja do tarty jak najbardziej daję jajka (w zasadzie same żółtka), a zdarza się i śmietanę…

      Pozdrawiam,
      Ewa

  15. Wygląda dość rustykalnie :). Czy można śmiało użyć borówek amerykańskich zamiast porzeczek?

  16. Super, że pojawiają się znowu zdjęcia z „produkcji” Twoich smakołyków.
    Pozdrawiam słonecznie :)

  17. A już się martwiłam co będę piekła jak skończy się rabarbar…(Twoja tarta rabarbarowa okazała się pewnie nie tylko u nas w domu hitem!) -a tu proszę! Bardzo dziękuję za kolejną inspirację!

  18. Zosia extra no nie mogę, rozwalił mnie ten prosty przepis, muszę koniecznie spróbować!

  19. Zosiu to wygląda obłędnie a smakuje pewnie jeszcze lepiej! Robisz piękne, zachęcające zdjęcia!:)
    http://www.llealicious.blogspot.com

  20. Witaj wakacyjnie Zosiu!:)
    A my mamy tyle czerwonych porzeczek na ogrodzie a dżemów już nie chcemy robić bo zostało jeszcze z zeszłego roku:) Zatem będzie ciasto! Tarty dzięki Tobie to już moja specjalność a ten rodzaj ciasta też chętnie wypróbuję.

    Pozdrawiam słonecznie!
    Monika

  21. Jestem zachwycona!

  22. Zosiu a zamiast smietany moznaby dodac jogurt naturalny? I z jagodami!;)

    • Zosia

      .. a wiesz, że nie próbowałam, więc ciężko jest mi powiedzieć. Ale jeżeli nie masz pod ręką śmietany, to bym zaryzykowała :-)

    • Dziękuję za szybką odpowiedź;) Twoje przepisy są niezwykle uzależniające! Zrealizowałam praktycznie wszystkie przepisy! Wchodzę i tu kolejny, któremu nie mogę się oprzeć i to w dodatku słodki przepis… a ja miałam się przygotować do wyjazdu za 3 tyg nad morze (do Gdyni;) A z jogurtem zaryzykuję ;)
      Pozdrawiam
      Kamila

    • Ja dodałam jogurtu, bo nie miałam śmietany i wyszło bez zarzutu :)

    • Również dodalam jogurt naturalny i wyszlo pyszne;)

  23. Wyglada pysznie! Czy truskawki tez sie nadadza? Pozdrawiam!

    • Myślę, że powinnaś spróbować.
      Zasada tego wypieku kojarzy mi sie z pizzą: spód robisz według przepisu a na górę kładziesz to na co masz ochotę: porzeczki, borówki, truskawki, może nawet maliny..? :)

  24. marzy mi się, żeby wpaść do Ciebie na obiad/deser po ciężkim dniu pracy. Tu wszystko wygląda tak smakowicie, pachnąco i kolorowo…

  25. Zosiu, śmietana kwaśna?
    Pozdrawiam z Gdańska:)

  26. Na pewno wykorzystam ten przepis, lubie takie szybkie ciasta! Zosiu w ten weekend wybieram sie na grilla do znajomych, masz moze jakiś pomysł co mogłabym wziąć ze sobą do jedzenia, jako ze wszystkie koleżanki przynoszą ciasta lub sałatki nie mam pomysłu:( pozdrawiam upalnie!

    • Zosia

      a może ten przepis na pierś z indyka/kurczaka? Wychodzi wyjątkowo soczysta: http://www.makecookingeasier.pl/na-obiad/grillowany-indyk-w-marynacie-jogurtowej-z-curry/

      Pozdrawiam!

      Zosia

    • Potwierdzam! Ten przepis jest rewelacyjny :D

    • Dziękuje, to jest świetny pomysł!

  27. Mam nadzieję, że zrobię przed wyjazdem :D

  28. Wyglada mega apetycznie! I nieskomplikowanie- a to zawsze plus! U mnie tez prosto i latwo :)

    http://www.allnnothing.com

  29. Zosiu, a wyjdzie z jagodami? Bo boje się, że mogą zbyt nasączyć ciasto swoim sokiem. A mam dwa słoiki świeżych jagód w lodówce i coś bym z nimi zrobiła ciekawego :))

  30. Zosiu te ciasto wygląda cudnie! W związku z tym, że w moim ogródku rosną tylko czarne porzeczki czy mogę ich użyć zamiast czerwonych?

  31. Zosiu, czy na zimno tez dobrze smakuje?

  32. same zdjęcia już można jeść tak ładnie wygląda, koniecznie to sobie muszę zrobić.

  33. Dziewczyny :) Dzięki Wam powoli zmieniam swoje życie, nie wiem czy na lepsze ale mi się podoba:) Wspaniale jest wreszcie odkryć radość z ubierania się (tak tak Ja baaardzo nie lubiłam zakupów;) ), uśmiechu najbliższych kiedy pałaszują pyszne dania z przepisów Zosi, o mojej nowej miłości „bieganiu” nie wspominając. Dziękuję Wam bardzo i gorąco pozdrawiam. P.S. Nie wiem tylko jak po zjedzeniu tych pyszności przebiegnę maraton ;)

  34. Zosiu, czy wszystkie przepisy sama wymyślasz? :) Nie zauważyłam byś podawała źródła inspiracji.

  35. Wypróbowałam z pełnoziarnistą mąką i wyszło przepyszne!

  36. Witaj Zosiu!
    czy masz może sprawdzony przepis na konfiturę z wiśni?
    pozdrawiam,
    Martyna

  37. Ciasto jest bardzo smaczne! Robiłam je już 2 razy i za każdym wychodzi pyszne, równie dobrze smakuje z truskawkami i malinami. Nie miałam akurat pod ręką porzeczek, ale następnym razem je dodam i mam nadzieję, że będzie wszystkim smakować i nie zniknie mi z tacy tak szybko jak to! Przepis warty polecenia, szczególnie na lato. Prosty, szybki, można użyć sezonowych owoców i delektować się smakiem! Dziękuję Ci Zosiu za tak wspaniałą recepturę! Pozdrawiam Cię ciepło :)

  38. w piekarniku…mam nadzieję, że będzie idealna do kawy przed wieczorną wycieczką rowerową!:)
    Dam znać jak wyszła!:)

  39. Kolejny przepis do wypróbowania ;) Zdjęcia jak zwykle świetne i wygląda przepysznie.Właśnie robię tę crostatę tylko z morelami :) Za 20 min wyciągam z piekarnika ,mam nadzieję że wyjdzie jak inne twoje przepisy które często realizuję :)

  40. Witam !
    Ciasto wyszło wspaniale, świetny przepis. Tylko tyle, że porzeczki zamieniłam na jagody :)
    Pozdrawiam

  41. Przepis mega prosty a jaki smaczny! :D Zrobilam z borówkami i wszystkim strasznie smakowało :) Przez Ciebie teraz częściej będę musiała ją robić :P

    Dziękuję i pozdrawiam!

  42. wyszedł mi zakalec!

  43. Mi też wyszedł zakalec:(

  44. Zrobiłam w wersji z węgierkami i wyszło pysznie. Wpisuję na stałe do domowego menu :)

  45. Niestety Zosiu nie wiem co jest nie tak w Twoich przepisach, robiłam twoje ciasta kilka razy i często nie wychodzą. Może błąd tkwi w tym, że trzymałam się przepisu… Z ciasta wyszedł zakalec, chociaż trzymałam je w piekarniku o 15 minut dłużej… Muszę przyznać że przepisy na słone dania wychodzą dużo lepiej. Szkoda też że ciasto jest po prostu niedobre w smaku, więc nawet jakby nie wyszedł zakalec to byłoby po prostu niesmaczne. Oczywiście nadal regularnie będę wchodzić na twojego bloga, ponieważ przepisy są ciekawe, a zdjęcia piękne lecz mam nadzieje że jeśli zdecyduje się wypróbować Twój kolejny słodki przepis to dla odmiany wreszcie wyjdzie. PS od razu pisze, że nie jestem kulinarnym laikiem, tak więc nie pomyliłam składników, proporcji czy czegokolwiek innego. Pozdrawiam serdecznie!

  46. Zrobiłam dziś z podanego przez Ciebie przepisu Zosiu crostate, z tym, że z truskawkami. Wyszła bardzo dobra. Musiałam jednak dodać więcej mąki troszkę i piec o 10 minut dłużej. Jakkolwiek, wyszło pysznie. Przepis bardzo prosty i szybki. Dopisuje go do zeszytu ze sprawdzonymi, dobrymi przepisami:-) Pozdrawiam!:-)

  47. Proszę o podpowiedz o sposob pieczenia: gora/dół czy gorące powietrze?

Dodaj komentarz