*   *   *

  Dzień dobry wszystkim kochanym Walentynkom. Częstuję Was dzisiaj domowymi ciasteczkami z masłem orzechowym i solą morską. Są maślane – tak jak lubimy i bardzo kruche (gdybyście jednak woleli ciągnące, to masło orzechowe zamieńcie pokruszonymi krówkami). Po upieczeniu są przez chwilę miękkie ale później lekko twardnieją. Niektórzy zanurzają je w mleku, inni w ,,kakałku”!

Skład:

100 g masła + 4-5 łyżek masła orzechowego

ok. 80-100g brązowego cukru

150 g mąki pszennej

1 łyżeczka naturalnej esencji waniliowej

1 jajko

1 łyżeczka sody oczyszczonej + 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

garść soli morskiej (najlepiej gruboziarnistej)

A oto jak to zrobić:

  1. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i sodą przesiewamy do dużego naczynia. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopnic C.
  2. W oddzielnym naczyniu ubijamy masło z cukrem na gładką masę, następnie dodajemy rozbite jajko, esencję waniliową i masło orzechowe. Kiedy masa będzie jednolita, dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem i sodą. Mieszamy do połączenia się składników.
  3. Przy użyciu łyżki do lodów formujemy z masy kulki i rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (zachowując odstęp ok. 5 cm). Zgniatamy widelcem i posypujemy solą morską. Ciastka pieczemy ok. 12-15 minut (w zależności od grubości i wielkości). Wyjmujemy i studzimy na kratce – z początku będą miękkie, ale później lekko stwardnieją.

Kategorie:

18 odpowiedzi na “Dla wszystkich Walentynek domowe ciastka z masłem orzechowym i solą morską!”

  1. Biegnę do sklepu po masło orzechowe :) cudny przepis! Udanych Walentynek Zosiu :)

  2. Uwielbiam masło orzechowe! Pani Zosiu na ile ciasteczek jest ten przepis? Pozdrawiam, i udanych walentynek :)

    • Zosia

      Weroniko ok. 8-10 sztuk, ale ilość zależy od ich wielkości. Pozdrawiam ciepło i życzę udanych wypieków❤️

  3. Dzień dobry droga Walentynko, dziękuję za pyszny przepis, zaraz biorę się za pieczenie. Pozdrawiam cieplutko❤❤❤

  4. Masło orzechowe tylko z Twojego przepisu 😻 Dobry pomysł na dzisiejszy dzień ! Uściski !

  5. Zosiu, są wspaniałe :) Często takie robię, bo moja rodzina kocha ciastka z masła orzechowego ;)

  6. Droga Zosiu,
    skład tych ciastek jest wprost idealny; mniam! My mamy na dziś babeczki bananowe z syropem klonowym i daktylami z przepisu Gwyneth Paltrow. Twoje ciasteczka zrobię na weekend;-)
    Udanych Walentynek!
    Pozdrawiam ciepło z południa PL,
    Marta:-)

  7. Genialne ciasteczka do późnopopołudniowej kawusi.
    Miłego wieczoru :*

  8. Zosiu,
    Ciastka wyglądają bardzo smakowicie. Ale mam pytanie o sukienkę. Można wiedzieć skąd jest?
    Jak zawsze przepiękne zdjęcia! To niesamowite, że potrafisz tyle uchwycić emocji, atmosfery, uczuć właśnie poprzez zdjęcia.
    Ściskam,
    Ania

  9. Zosieńko upiekłyśmy je wczoraj z moimi dziewczynkami-cudowne ciasteczka❤️😇dziękujemy i życzymy udanych ferii⛰(Z prxyjemnością podglądamy Was na instagramie❤️)

  10. Uwielbiam Twoje przepisy i xałą oprawę zdjęć-wszystko takie autentyczne, naturalne i nie wymuszone❤️

  11. Ciasteczka przepyszne!❤️❤️ Kruche, maślane,orzechowe- pycha! Przygotowuje się je w mgnieniu oka. Dziękuje za przepis: podołała nawet osoba, która od zawsze ma dwie lewe ręce w kuchni!😎

Dodaj komentarz