Skład:

8-10 morelek

1 opakowanie serka mascarpone 

2 łyżki płynnego miodu

3-4 łyżki cukru pudru

1 łyżeczka startej skórki cytrynowej

garść świeżych, posiekanych listków mięty

A oto jak to zrobić:

1. Morele kroimy na połówki i usuwamy z nich pestki. Umieszczamy je w żaroodpornym naczyniu i posypujemy z wierzchu cukrem pudrem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku (190 stopni C) ok. 10-12 minut, aż skórka nabierze złotego koloru. Serek mascarpone łączymy z miodem i startą skórką cytrynową.

2.Morele wyjmujemy z piekarnika. Podajemy z masą mascarpone i świeżymi listkami mięty.

Kategorie:

33 odpowiedzi na “TreLe MoReLe (Przepis na zapiekane morele z serem mascarpone).”

  1. Sezon owocowy w pełni!
    Zosiu, dziękuję za ten pomysł na morele:)

  2. Pytanie odnosnie quiche lorraine!

    Czy rzeczywiscie ser zolty nalezy dodac do ciasta, tak jak jest napisane w przepisie?

    Pozdrawiam serdecznie:)

  3. Pyszności:) Kolejny przepis który z przyjemnością wypróbuję:) Pozdrawiam!!!

  4. Bardzo fajny i szybki przepis:)Mhm….

  5. przepis łatwy, a morele wyglądają tak… wykwintnie!

  6. Powiem że bardzo ciekawy przepis dośc zaskakujący.
    Polecam ci zosiu mój blog http://ahhmniam.bloog.pl/ chce chodź w części dorównać twojemu może mi się uda.
    Mniam mniam
    Pozdrawiam

  7. Zosiu to przepis idealny dla mnie! Uwielbiam morele! Już nie mogę się doczekać, jak go wykonam. :)

    Pozdrawiam

  8. słodka rewolucja

  9. taki bardzo prosty ale zachecajacy do wyprobowania – pozdrawiam

  10. Zosiu a może jakiś przepis na pizzę? Ciasto nigdy nie wychodzi mi takie jakbym chciała :)
    Bardzo fajny przepis ten, jak i inne :D

  11. Zosiu, napisz mi proszę czy cegła w kuchni (post „party”) jest prawdziwa, czy są to płytki cegłopodobne. Zastanawiam się nad takim rozwiązaniem w swojej kuchni Jest to praktyczne? W jaki sposób się to impregnuje? Nie zostają ślady tłuszczu w miejscu przy płycie?

  12. Uwielbiam takie proste, jednak zaskakujące przepisy! Zastanawiam się czy sprawdzi się z innymi owocami w roli głównej – nektarynki, brzoskwinie..?

  13. Jutro na pewno wypróbuje bo wygląda smakowicie :)
    Zosiu mam do Ciebie pytanie odnoście “ciasta ucieranego”, mianowicie nigdy nie wyszło mi jeszcze takie jak trzeba, próbowałam już mnóstwa przepisów czy to z internetu, książek z ciastami, od znajomych. Może Ty znasz jakiś przepis na takie zwykłe ciasto ucierane z owocami, np. wiśniami :)

  14. uwielbiam takie proste przepisy i tak mało potem naczyń do mycia….

  15. Droga Pani Zosiu : ) mam pytanie – otóż jutro robię dla przyjaciół te babeczki z serem feta i pietruszką ale nie mam pojęcia z czym je podać? nie chcę aby był to chłodnik, myślałam o jakimś lekkim dipie – może jakiś przepis? poza tym, jak robię to ciasto, to jakie ma być masło? roztopione, prosto z lodówki ?

  16. Mało kulinarne pytanie – możesz polecić jakiś nocleg z wyżywieniem w Trójmieście dla matki z 10 latkiem? :)

    • Zosia

      Witaj, oczywiście mogę polecić nocleg, ale bez wyżywienia, za to z całym potrzebnym sprzętem domowym.

    • Ja rownież bym prosiła, tylko bez wyżywienia (wole wybrubowac miejscowe knajpki oraz Twoje przepisy) i gdybyś mogła tez napisać, gdzie jest w trojmiescie jakiś targ ze swiezymi owocami i warzywami (koniecznie morelami;) Pozdrawiam serdecznie

    • Zosia

      Chętnie prześlę ofertę, tylko poproszę o adres mailowy:) Jeśli chodzi o targ ze świeżymi owocami, warzywami itp, to polecam w Sopocie koło Hipodromu (stacja Sopot Wyścigi) tuż koło wyjścia do kolejki SKM. Pozdrawiam, Zosia.

    • We need a lot more inishtgs like this!

  17. Pozdrowienia Zosiu, jesteś bezpretensjonalna i urocza – tak trzymaj!!!

  18. Zosiu, czy zamawiałaś może ubrania ze strony internetowej mango? Wypatrzyłam sobie jedną spódnicę, w sklepach jej nie widziałam, więc pozostaje mi tylko drogą internetową, ale nie za bardzo wiem jak tam się postępuje z zakupem. ;)

  19. Macie ekstra figury, fajnie jakbyście wrzuciły czasami swoje menu, co jecie, co ćwiczycie by utrzymać linię

  20. Banalnie prosty, piekielnie smaczny deser. Goraco polecam.

Dodaj komentarz