Skip to main content

Dip z bakłażanów.

… coś na niedzielną przekąskę. 

Skład:

1 bakłażan

3 łyżki oliwy

2 łyżki posiekanej pietruszki

2 roztarte ząbki czosnku

2 łyżki pokrojonego szczypiorku

2 łyżeczki soku z cytryny

sól i pieprz

oliwa do smażenia

A oto jak to zrobić:

1. Kroimy bakłażana w cienkie plastry i posypujemy z każdej strony szczyptą soli. Smażymy na oliwie na rozgrzanej patelni, aż skórka zacznie brązowieć.

2. Zdejmujemy z patelni i ucieramy w robocie kuchennym na gładką masę. Sopniowo dodajemy oliwę, szczypiorek, czosnek i sok z cytryny. Dokładnie mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem. Całość posypujemy natką pietruszki. Najlepiej podawać do ciepłego pieczywa.

Ucieramy bakłażany w robocie kuchennym.

38 Odpowiedzi do “Dip z bakłażanów.”

  1. Witam,
    Uwielbiam Twoje przepisy ! Dzięki nim każde spotkanie z moimi przyjaciółmi jest wyjątkowe ! ostatnio przyjaciółka zdradziła mi, że ma ochotę na pierogi ruskie. Niby proste a jednak. Znasz może przepis na pyszne pierogi ruskie ? Chce i tym razem ich zaskoczyć. Zosiu jesteś genialna! :) moja polska Nigella lawson!

    • :) najczęściej do farszu pierogów ruskich dodaję bryndzę, podsmażoną cebulę,ugotowane ziemniaki i sporo magi. Jeżeli bryndzy nie mogę dostać, to zastępuję nią serem feta. Pozdrowienia serdeczne i dzięki za komentarz! Zosia.

  2. Zosiu! jesteś znakomitą kucharką :) ale mam nieśmiałą propozycję, żebyś również od czasu do czasu prezentowała swoje stroje, bo praktycznie na każdym zdjęciu wyglądasz super i jesteś gustownie ubrana! Wiem, że podzieliłyście się ‘rolami’ i pewnie żadna nie chce wchodzić drugiej w drogę, ale może okazjonalnie, raz na jakiś czas, byście się wymieniły – Kasia ugotuje coś pysznego, a ty zaprezentujesz nam swój strój :)

  3. Hej czy mogłabyś dodać przepis na jakieś ciastka które można podać gościom??

  4. Ależ cudownie smakowałby ten dip z chlebem z grilla :) na samą myśl dostałam ślinotoku…kocham bakłażany i ten przepis na pewno wypróbuję!
    Pozdrawiam!
    ps. Bardzo fajny blog! Gratuluję!

  5. Hej Zosiu:)

    Dziś zrobiłam tą hiszpańską tortille… i tak szczerze nie było zbytnio rewelacyjne… Ziemniaki w ogóle tu nie pasowały… Ale ładnie wyglądało:)

    A wczoraj zrobiłam Twoje bułeczki z serem feta i były przepyszne:) ciasto obłędne !:) jutro mam zamiar zamiast sera dodać kawałki czekolady, tak jak kiedyś Nigella pokazywała przy rogalikach z ciasta francuskiego:) Jutro napisze jak mi wyszło:)

    Pozdrawiam i czekam na następne pyszne przepisy:)

  6. Błagam pokaz w co jesteś ubrana albo chociaż odpisz dlaczego nie chcesz!!!!!!! Uwielbiam Cię

  7. Zosiu, dziekuje Ci za wspaniale przepisy. Duzo z nich wyprobowalam ku uciesze mojego chlopaka ;-)
    Czy moglabys podac rowniez przepis na dip z oliwek?
    Serdecznie pozdrawiam z Hamburga :-)

  8. HEJ ZOSIU !

    FAJNIE BY BYŁO GDYBYŚ ZAMIEŚCIŁA POST O GRILLOWANIU ;) NA PEWNO ZNASZ JAKIEŚ ALTERNATYWNE PRZYSMAKI… pozdrawiam Ita.

  9. Zosiu jesteś osobą dzięki której zaczęłam gotować! To cud! Twoje przepisy są fantastyczne i inspirujące. Pozdrawiam gorąco i dzięki :))

  10. Jesteś czarodziejką. Moi goście wczoraj w zasadzie milczeli ewentualnie mlaskali bo głównie zajęci byli jedzeniem. Oczywiście całe menu Twego autorstwa. Gratuluję talentu. Widze Cię w programie kulinarnym. A ja…Kurczę, chyba polubiłam gotowanie,wrrrrr!?

  11. Witam!:)
    Tak jak wczoraj pisałam zrobiłam dzisiaj babeczki z kawałkami czekolady:) Wyszły pyszne:) ! Ta rozpływająca się czekolada z tym smacznym ciastem—> Bajka:D

  12. Witam:)
    tak jak obiecałam miałam się odezwać jak mi poszło z babeczkami z dodatkiem czekolady:) wyszły naprawde pyszne! czekolada się rozpływała i to pyszne cisto! Zosiu polecam! Spróbuj:)
    Pozdrawiam

    • ooo to świetnie, dziękuję Ci bardzo i muszę koniecznie wypróbować. Z pozdrowieniami Zosia!

  13. Przyrządzone-zjedzone-talerze (wstyd!) wylizane !
    To chyba najlepsza rekomendacja:)
    Pozdrawiam serdecznie!

  14. Bosko, ostatnio poszukuję przepisów na bakłażana i ten wydaję się przepyszny, Dzikuję i pozdrawiam! wszystko wygląda przepysznie:)

  15. Twoje przepisy są genialne ,nadawała byś się na szefa kuchni jakiejś dobrej restauracji;)

  16. Zosiu!
    Mam prośbe innego typu:dip w tym poście prezentowany jest w bardzo ładnym ‘kubeczku’. Domyślam sie że jest ceramiczny.Czy mogłabyś podpowiedzieć czy jest z jakiegoś kompletu i gdzie go można kupić (np.IKEA?)
    Pozdrawiam serdecznie:)))

  17. wypróbowałam dip i podałam go razem z pieczywem czosnkowym, wyszyło pyszne :) masz może pomysł do czego można jeszcze go podawać oprócz tych rogalików z fetą?

    • ja go podalam z surowymi warzywami, seler naciowy, marchewka ,pieczarki. Pauje idealnie,

      Pozdrawiam :)

  18. Wczoraj zrobiłam ten dip, podawałam go z tostami. Smakował wyśmienicie napewno wejdzie na stałe do mojego menu:)
    Pozdrawiam

  19. Witam, dla mnie suuuper, strona, suuuuper przepisy :)
    Brakuje mi jednej rzeczy jedynie, a mianowicie wyszukiwarki(chyba że jej nie widzę).
    Myślę, że uprościło by to znalezienie jakiegoś przepisu np. “potrawy z avocado” albo “dania z krewetkami” itp.
    pozdrawiam
    dorota

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.