27 sierpnia 2011

Italian Panna Cotta!

Skład:

250 ml śmietanki kremówki 36%

200 ml świeżego mleka 3,2 %

60 g cukru

1 laska wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 

2 łyżki żelatyny w proszku

do podania: mus malinowy, świeże maliny, listki świeżej mięty

A oto jak to zrobić:

1. Żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej wody i odstawiamy na 5 minut. Laskę wanilii kroimy wzdłuż na pół i łyżeczką wyskrabiamy ziarenka.

2. Do rondlka wlewamy śmietankę kremową i mleko. Dodajemy cukier i ziarenka wanilii. Stale mieszając podgrzewamy, aż rozpuści się cukier. Następnie dodajemy namoczoną żelatynę i zdecydowanymi ruchami mieszamy ok. 1 minuty, do momentu aż cała żelatyna się rozpuści. Mieszankę wlewamy do wcześniej przygotowanych kokilek/ filiżanek (kokilki zanurzamy w zimnej wodzie), przykrywamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na min 5-6 godzin.

3. Dla ułatwienia podania deseru,  kokilki/ filiżanki możemy umieścić na sekundę do gorącej wody. Deser wykładamy na talerzyk i podajemy  ze świeżymi owocami lub musem malinowym. Możemy posypać białą czekoladą i ozdobić listkami świeżej mięty.

 

Kategorie:

36 odpowiedzi na “Italian Panna Cotta!”

  1. Ale pysznie wygląda…i takie nieskomplikowane, myślę że nawet ja podołam ze swoimi anty kuchennymi zdolnościami i po powrocie z wakacji wypróbuję na pewno:)

  2. Zosiu,robisz jakieś przetwory na zimę-bo to już czas

  3. bardzo słodkie?

  4. Zosiu, faktycznie maliny wprowadzają tu bardzo ciekawy akcent (zrobiłam Twoją pannę w piątek, gdy pokazała się u Kasi)

    Miłego dnia:)

  5. Bajeczny deser…! ;)

    Ola R.

  6. Droga Zosiu,
    wczoraj przygotowalam prezentowany przez ciebie deserek Pann Cotta (jedyny problem to fakt ze musialam uzyc brazowego cukru i moja Pann Cotta jest lekko bezowa) ale myzle ze bedzie smakowac wspaniale, juz nie moge doczekac sie dzisiejszego deseru :)
    pozdrawiam,
    Aga

  7. Zosiu, uwielbiam Twoje przepisy które pokochała również moja rodzina i przyjaciele, a Twój blog rozsławiłam na całą okolice, ale mam pytanie, od pewnego czasu noszę się z zamiarem zrobienia sajgonek, ale niestety nie mogę znaleźć dobrego przepisu. Gdybyś kiedyś znalazła czas na przygotowanie sajgonek i podanie przepisu byłabym wdzięczna :)
    Pzdr Ania

    • Zosia

      Witaj! Dziękuję bardzo za komentarz! O sajgonkach już od dawna myślę. Z pewnością niebawem się pojawią :)

      Pozdrowienia,
      Zosia

  8. zrobiłam i jestem zachwycona :)
    deser był pyszny !

  9. Wszystkie przepisy są boskie i baaardzo apetycznie wyglądają! A czy pojawi się może kiedyś Twój wypróbowany i sprawdzony przepis na pizzę? :) Pozdrawiam, Ola

  10. Zosiu,

    Piszę odnośnie musu malinowego. Jak przyrządzić aby miał fajny smak i konsystencję.
    Z góry dziękuje za odpowiedź.

    Pozdrawiam :)

    • Przyłączam sie do prośby o wskazówke jak zrobić samodzielnie taki mus…

      p.s.Zosiu deser okazał sie HITEM weekendu xD

      Pozdrawiam:))))))))))))))))

  11. mam pytanko czy mogę zastąpić czymś laske wanili…?nie mam jej pod ręką:)

  12. zauważyłam tendencje ze od momentu kiedy były naciski zeby zosia wiecej się pokazywała sama i w atylizacjach tym samym nie pokazuje sie teraz wcale… a szkoda ale jej sprawa. tylko ze zauwazyłam tez ze odnosnie przepisów jest juz mniejsze zainteresowanie.

  13. Ile jedna porcja ma kalorii??

  14. za dużo roboty ! ale fajnie bo dobrze że chociaż Ty Zosia nie blokujesz komentarzy jak Kasia !! u Ciebie fajniej

  15. Pyszny i łatwy deser. POLECAM!!! :)

  16. Czesc Zosia!Mozesz zrobic zdjecia swojej kuchni bo chce zobaczyc gdzie tworzysz takie pyszne potrawy.Jakiej srednicy sa foremki i gdzie je kupilas???

  17. Zosiu, jako Twoja wierna fanka robię praktycznie każdy Twój przepis. Chciałam Ci podziękować, bo dzięki Twoim przepisom odnalazłam się w kuchni i okazała się nie być taką straszną jaką myślałam, że jest ;)
    Panna Cotta – mistrzowska i tak prosta w zrobieniu.
    Jestem zachwycona. Pozdrawiam Paula;)

  18. wlasnie zjadlam deserek zrobiony wg.Twojego przepisu…rewelacja!kazda z potraw z Twojej strony o dziwo mi wychodzi;D zatem wielkie dzieki za przepisy…

  19. Zosiu, ile dni desery mogą leżeć w lodówce i być dobre do zjedzenia?

  20. A jak zrobię ze śmietaną 30% to też wyjdzie ?

  21. wszystkie składniki mam właśnie jestem w pracy, ale jak wrócę to z dzieciaczkami zabieram się do roboty, myślę, że będzie pyszny – tarta ze śliwkami była cudna.

  22. Witam. Uwielbiamy z dziecmi panna cottę, i ciągle mi marudza, żeby wreszcie zrobić w domu… w sobotę impreza, więc mnie kusi, tylko sie zastanawiam ile porcji wyjdzie z tego przepisu? Ja się spodziewam ok. 12 osób, więc chyba podwójnie wystarczy?

    • Witam,
      ja wypróbowałam i wyszło pyszne.
      Wyszło mi 6 porcji, ale były mniejsze niż na zdjęciach zaprezentowanych przez Zosię.

    • ja próbowałam z podwójnej porcji składników i wyszło mi baardzo dużo ,tylko że nie robiłam w kokilkach tylko w pojemniku na pudding ;) wyszło pysznie ,tylko czy któś może wie co to jest ten drobny czarny pyłek na pannie?

  23. Zosiu!
    Nie wiem jak ty to robisz ale mimo iż potrawy które przyrządzasz są mi znane to korzystając z twoich przepisów wychodzą o niebo lepsze!!!! Gorąco pozdrawiam z Kielc!

  24. Moja Panna Cotta chłodzi się w lodówce, efekty poznam jutro :)

  25. Jak dla mnie troszkę za słodka. Poza tym moja wyszła trochę za twarda. Następnym razem po prostu ograniczę ilość dodawanego cukru i żelatyny :)

  26. to mój trzeci raz z Twoim przepisem :-) pierwsza była tarta z malinami, drugie były racuszki jabłkowe a teraz panna cotta :) chłodzi się w lodówce podwójna porcja :) zobaczymy co z tego wyjdzie! DZIĘKUJĘ!

  27. Dziękuję za przepis, wyszło smakowicie, kolejna porcja chłodzi się w lodówce, pozdrawiam :)

  28. Droga Zosiu,
    Wczoraj zrobiłam twój przepyszny deser. Wyszedł suuper, tylko że gdy wyłożyłam go na talerzyk na górze (czyli na spodzie w miseczce) było bardzo dużo czarnych granulek wanilii. Deser nie był tak urokliwy jak Twój :( dobrze ze nie smakował tak jak wyglądał :) czarne granulki wanilii przykryłam malinami i musem :) może wiesz jak w przyszłości można temu zapobiec ?
    p.s zamiast laski wanilii użyłam cukru z prawdziwą wanilią więc to może przez to

Dodaj komentarz