10 października 2012

Jesienne babeczki z żurawiną!

Lubię je piec. Mają w sobie coś wdzięcznego, a łatwość przygotowania to dodatkowa zaleta. Można potraktować ten przepis jako wzór i użyć dowolnych owoców, które akurat są pod ręką. Na jesienne wieczory w sam raz!

Skład:

ok. 250 g świeżych żurawin + 2-3 łyżki cukru

250 g mąki

2 jajka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

125 ml mleka

1 łyżeczka cukru wanilinowego

100 g rozpuszczonego masła

175 g cukru pudru

A oto jak to zrobić:

1. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli przesiewamy do miski o średniej wielkości. Żurawinę dokładnie myjemy i oprószamy cukrem.

2. W mikserze ucieramy masło z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na gładką masę, stopniowo zmniejszamy prędkość i dodajemy jajka oraz mleko. Zawartość wyjmujemy z miksera i łączymy za pomocą dużej łyżki pozostałe składniki, czyli mieszankę mąki z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Na końcu dodajemy żurawinę. Wszystkie składniki powinny być dobrze wymieszane.

4. Rozgrzewamy piecyk do 180 C stopni. Nakładamy ciasto do foremek i wkładamy do pieca. Pieczemy ok. 20-25 minut. 

Follow my blog with bloglovin!

Kategorie:

104 odpowiedzi na “Jesienne babeczki z żurawiną!”

  1. Smacznie i pięknie jak zawsze :)

  2. Świetny pomysł na wykorzystanie świeżej żurawiny. Muszę wybrać się w moje „tajemne” miejsce, dokonać zbiorów i upiec babeczki dla bliskich :)
    Pozdrowienia ze słonecznego Kociewia

  3. super smakowicie wygląda :)) fajnie, że nowy przepis:))

  4. Zosiu uzywasz foremek silikonowych czy wielokrotnego uzytku? Zastanawiam sie na silikonowymi zeby ciągle nie dokupywac nowych. Swietny przepis, wypróbuje! :)

  5. Uwielbiam żurawinę, więc zapewne babeczki wypróbuję.

  6. Super! W sam raz na chłodne jesienne wieczory pod kocykiem:)

  7. I zdrowo i smacznie :)
    Lubię Twoje zdjęcia :)

  8. Piękne zdjęcia. Zosiu, Twoje potrawy maja jedną poważną wadę – za szybko znikają:-( Nic nie zostaje na następny dzień:-( A po za tym pierwsza klasa! :-)

  9. Uwielbiam babeczki i muffinki, dlatego Twój dzisiejszy wpis bardzo mi się podoba :) Taka forma pieczenia jest bardzo szybka, nie sprawia trudności a efekt jest często przeuroczy, nie wspominając o smakowitości :) :) Widzę też, że zaopatrzyłaś się w silikonowe foremki – mam ich sporą kolekcję, w tam również identyczne jak Twoje (miałam takie w formie całych blaszek, ale dla wygody porozcinałam i jest dużo lepiej). Żurawinę uwielbiam, więc jeśli uda mi się dostać gdzieś ładne owoce to się skuszę… Pozdrawiam!!

  10. och, uwielbiam takie mufiny.
    a zdjęcia bajkowe, jak zawsze. :)

    pozdrawiam.

  11. Kochana Zosiu!! jestem na etapie urzadzania mieszkanka i strasznie mocno wpadła mi podłoga, która widac na pierwszych zdjeciach, prosze przybliz mi z jakiego materiału to jest?? to sa deski czy panele??

    Pozdrawiam i dziekuje za odpowiedz!!!

  12. Cudowny przepis! uwielbiam robić babeczki, na pewno go wypróbuję! :)

    http://somebodysomedaysomewhere.blogspot.com/

  13. Zosiu, z czekoladą też tak można?
    pozdrawiam

    Kasia

  14. Wyglądają przepięknie i apetycznie:)

    http://bajkowechwile.blogspot.com

  15. Zosiu twoje przepisy sprawiają że nie ma się ochoty wychodzić z kuchni:) Zdradz tylko proszę jak udaje Ci się łączyć tak wielką pasję do gotowania z opieką nad córeczką?:) Moja Hania zaczęła własnie 7 miesiąc i nie mam żadnej możliwości żeby ugotować coś jeśli nie śpi;P
    Twoja Maleńka musi być wyjątkowo grzecznym dzieckiem:) albo od małego ma już talent do gotowania!
    Pozdrawiamy Was serdecznie!
    A babeczki na pewno wypróbuję ( w weekend:)!

  16. Zosiu! ŚWIETNY przepis! Uwielbiam takie babeczki.
    CZY SUSZONA ŻURAWINA TEŻ MOŻE BYĆ?
    Mam też dużo jabłek więc spróbuję z nimi.

  17. Zosiu a jak zrobić ciasto wg tego przepisu? Nie mam foremek, a lubię ciasta w których wystarczy wszystko wymieszac i zapiec, bez zagniatania :)

  18. Ciekawy pomysł, nigdy takich jeszcze nie jadłam! :) Muszę spróbować! :)

  19. A ja wczoraj upiekalm dyniowe babeczki z dodatkiem suszonej zurawiny:) Nastepnym razem wyprobuje Twoje:)

  20. Zosiu, uwielbiam Twoje przepisy! Babeczki wyglądają nieziemsko:-) Na pewno wypróbuję, lecz z innymi owocami:-) Ciesze się że posty ostatnio pojawiają się coraz częściej..

  21. Zosiu, a myślisz, że z kawałkami czekolady też wyjdą takie cudowne?:)

  22. Uwielbiam muffiny! Mam swój sprawdzony przepis i zawsze wychodzą pyszne! Z żurawiną jeszcze nie próbowałam, ale wszystko przede mną.

    Piękne zdjęcia!

    Zosiu, napisz, co dodałaś do tamtego makaronu z groszkiem, proszę!

    Pozdrawiam

  23. Zosiu dlaczego do silikonowych foremek wkładasz jeszcze papierowe? względy estetyczne czy coś innego?
    ja nie używam tych papierowych, bo potem nie mogę ich oderwać od upieczonej babeczki-masz na to jakąś radę?

  24. Ale, ale, ale moja dieta :(
    Zosiu nie pomagasz mi…
    Zapraszam do mnie http://natashke.blogspot.com/

  25. Zosiu, super wyglądasz po ciąży! Tylko pozazdrościć :)

  26. Nie dość że na pewno pyszne, to jeszcze w barwach narodowych :)

  27. Super! Na pewno wypróbuję, a to mój sposób na umilenie jesiennych wieczorów:

    http://zwyczuciemsmaku.pl/kuchnia-czynna-od-800-czyli-sniadanie-godne-niedzieli/

    Polecam i pozdrawiam.

  28. Przepis cudowny w swojej prostocie! Ja się zasugerowałam pomysłem czytelniczki i wykorzystam czekoladę (albo to i to:)

  29. Ja też poproszę ze dwie … piękne i pewnie pyszne :))

  30. Świetny przepis Zosiu! Te babeczki wyglądają bajkowo i jak najbardziej smacznie! ;)
    Zapraszam do mnie http://composetopaz.blogspot.com/

  31. Mmm, kolejny przepis warty wypróbowania. Big Apple smakowało wybornie! Pozdrawiam.

  32. można dżemikiem żurawinowym je nadziać? :)

  33. super! takie pyszności

  34. Oj, jutro je upiekę!

  35. Rzeczywiście przepis jest prosty. Jako wielbicielka żurawiny powinnam wypróbować. Do tej pory robiłam naleśniki i muffiny z tym cudownym owocem.
    http://notatkiozyciu.pl – zapraszam!

  36. Wreszcie doczekałam się babeczek. Uwielbiam je piec i jeść. Na pewno wypróbuję ;) Bardzo mi przypadł do gustu dzisiejszy post . Pozdrawiam

  37. Słodkie te muffinki. Bardzo ładnie wyglądasz Zosiu. ;)

  38. Mój współlokator ma taki sam durszlak. Niemożliwym jest on do odmycia po cedzeniu makaronu! :D Żórawina może być, ale borówka brusznica, jeśli się ją ma pod ręką z każdej babeczki może zrobić dzieło sztuki ;)

  39. Zosiu, chcialabym ci zadac bardzo nietypowe pytanie, czy farbujesz swoje wlosy, czy twoj przepiekny kolor wlosow jest naturalny? Z gory dziekuje za odpowiedz:)

  40. Witaj Zosiu! Uwielbiam rozne muffinki, spróbuj tych bez tłuszczu, rosną piękne i są pyszne, to moj przepis :)
    http://duzosole.blogspot.com/2012/09/dietetyczne-muffiny-z-malinami.html

  41. Zosiu nie myślałaś o tym by pójść do masterchefa? Założę się, że byś wszystkich rozłożyła na łopatki :) A te muffinki to kolejny Twój przepis, który wybróbuję i wiem, że będzie tak samo pyszny jak pozostałe :)
    PS. Ślicznie wyglądasz! :)

  42. Mhm….rzeczywiście szybki przepis…fajny pomysl na jesienne wieczory przy pisaniu bloga i lampce wina:)w ogole lubie wszelkiego typu babeczki:)a może jakiś fajny przepis na dyniowe?:)

  43. Śliczna figura jak na okres po ciążowy :)pozdrawiam

  44. Uwielbiam piec babeczki,a te wyglądają po prostu przepysznie:)

  45. Bardzo przyjemny przepis. Babeczki to jedna z niewielu rzeczy, które potrafiłabym zrobić. Z żurawinami nie próbowałam :)

    Zapraszam też do mnie na blog, jeżeli ktoś z komentujących będzie się wybierał do Wrocławia i szukam tam czegoś do jedzenia:http://subiektywnieowroclawskiejkuchni.blox.pl/html

  46. a ja mam pytanie, co sie stalo z cyklem o restauracjach? zapowiadal sie niezwykle interesujaco, ale ostatnio ani widu ani slychu tego cyklu, a szkoda. Pozdrawiam:)

  47. Bardzo lubię babeczki i niejednokrotnie próbowałam wielu wariantów, ale nie miałam jeszcze okazji próbować takich z żurawiną. Zdecydowanie będę musiała spróbować tego przepisu, bo zdjęcia wyglądają bardzo apetycznie. :)

  48. Cudowne! Ja także lubię piec babeczki. Są takie wdzięczne :) A odkryłam ostatnio sposób na nakładanie ich do papilotek- łyżką do lodów. ! Jest prościej i rosną takie same : )
    Pozdrawiam Ciebie Kochana i małą Hanie :)

  49. przepis bardzo dobry, babeczki wyrosły puszyste i lekkie,POLECAM pozdrawiam ;)

  50. Kiedy będzie można kupić Twoją książkę?

  51. Zrobiłam od razu, wczoraj! Pyszne słodkie ciasto połączone z kwaskową żurawiną. Proste i bardzo szybkie! Twoje przepisy są niezastąpione.

  52. Witam, zaglądam od czasu do czasu, podziwiam i „najadam się” zdjęciami bo na razie tyle musi mi wystarczyć (jestem w Japonii).
    Uwielbiam piec muffinki i moja jedna rada- nakłada się je najlepiej gałkownicą do lodów. Tylko taką którą się ściska. widziałam ten trik w jakimś programie i od tej pory nie robię inaczej. pozdrawiam.

  53. Zosiu, ale figurka krotko po ciazy! Chyle czolo :-) Babeczki musza byc przepyszne :)

  54. Uwielbiam Twoje przepisy Zosiu! A za tę żurawinę – to jeszcze bardziej! :)) Idealne babeczki do sobotniej kawy!

  55. Zosiu, masz nowe okularki? Bardzo Ci w nich ładnie.

  56. Wczoraj znów na moim stole zagościła TARTA Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I MALINAMI – palce lizać! Zniknęła w jeden dzień :)

    http://malakawiarenka.blogspot.com/2012/09/tarta-z-malinami-i-biaa-czekolada.html

  57. Zosiu, czy wrócą nieocenione przepisy dla studentów? :))
    Pozdrawiam z Poznania w ten słoneczny jesienny poranek.

  58. Babeczki, babeczki… a przed chwilą przeczytałam wpis Gosi o bieganiu.

    I na co się zdecydować?

    Zosiu, ślicznie wyglądasz. Lubię podpatrywać jak się ubierasz, bo też jestem po ciąży i widzę, że mamy podobną figurę. Ja mam 177cm wzrostu i kilka nadprogramowych kilogramów :)

    Pozdrawiam Cię serdecznie

    ps. mogłabyś napisać skąd są te pastelowe spodnie? Nie będę pytać Cię o rozmiar, ale czy w 40 też będę tak ładnie wyglądać? :)

  59. Witam :) Mam pytanie, czy użycie suszonej żurawiny nie sprawi, że muffinki będą bardzo ‚suche’ i aż mdłe?

  60. Zosiu, mam pytanie odnośnie babeczek. Czy robisz coś specjalnego, dzięki czemu ciasto nie klei się do tych papierowych foremek? Robiłam muffinki z wielu przepisów i za każdym razem mam z tym problem :<

  61. Dzisiaj piekłam! Wyszły znakomite!
    dziękuję za przepis :) napewno się przyda :)

  62. Zosiu, może zrobiłabyś coś w klimacie halloween? :)) Ładnie prosze

  63. Muszę się pochwalić :)
    Upiekłam w weekend z siostrą te babeczki i wyszły pyszne!
    Tylko zamiast żurawiny dałyśmy rodzynki i pokrojone jabłka.

  64. After research a couple of of the weblog posts on your web site now, and I truly like your means of blogging. I bookmarked it to my bookmark web site list and shall be checking back soon. Pls take a look at my site as nicely and let me know what you think.

  65. Wyszły przepyszne :) Część zrobiłam z kawałkami czekolady, a część z suszoną żurawiną.
    Polecam! ;)

  66. Dopiero zaczęły się piec a już wyglądają wyśmienicie

    Paula

  67. Hey Zosiu, myslisz, ze z dynia by wyszly rownie dobre?? : )

  68. This is the right blog for anyone who wants to find out about this topic. You realize so much its almost hard to argue with you (not that I actually would want…HaHa). You definitely put a new spin on a topic thats been written about for years. Great stuff, just great!

  69. zrobiłam, ale z żurawin mrożonych. Wyszły i tak pyszne;-) Dziękuję za przepis i będę testować kolejne:-) Powodzenia

  70. tremendous issues here. I?

  71. Babeczki są przepyszne – słodkie, ale też lekko kwaskowe. Zrobiłam je już dwa razy. Z podanych przez Zosię proporcji wyszło mi 16 babeczek. Polecam ten przepis!

  72. Zrobiłam babeczki z jagodami i wyszły znakomite. Polecam.

  73. Taką miałam ochotę na te muffinki. Właśnie zrobiłam….i są strasznie kwaśne:-(.

  74. udalo mi sie kupić surową żurawinę!będę piec:D

    • Zosia

      Trzymam kciuki! -)

    • muffinki wyszly swietne!i wlasnie ten kwaskowaty smak dodaje im smaku:) ja zrobilam z ok 200g zurawiny surowej:) i dalam zwykly cukier- ale zakladam, ze z cukrem pudrem muffinki sa jeszcze pyszniejsze, bo puszyste:)

      A do tego jeszcze zrobilam muffinki dyniowe z korzennymi przyprawami, rodzynkami i żurawiną oraz muffinki z jabłkiem i cynamonem a na deser muffiny z powidłami śliwkowymi z anyżem:)
      w sumie 72 sztuki:) dla męża i jego harcerzy:)

      pozdrawiam cieplo Dzielną Mamę z piękną kulinarną Pasją:)

    • Zosia

      woww! To się napracowałaś :D

      Ja również pozdrawiam!
      Zosia

  75. Wyszły super, dzięki. Przepis nie jest czasochłonny co przy dwójce małych dzieci jest istotne! Mojej 2 letniej córeczce smakowały bardzo, a nasz 5 miesięczny Jasio obserwował z zaciekawieniem co też tam mama pichci i pitrasi :). Użyłam suszonych całych owoców żurawiny, tylko wcześniej je namoczyłam, żeby nie były takie słodkie… Pozdrawiam

    • Zosia

      Brawo I gratulacje dla dzielnej Mamy.. przy dwójce małych Szkrabów pieczenie babeczek to nie lada wyzwanie!

      Pozdrawiam gorąco!
      Zosia

  76. Zosiu, upiekłam dziś babeczki według Twojego przepisu – wyszły przepyszne! Tylko nie wyglądały tak ślicznie jak Twoje – były dość płaskie, jakby nie wyrosły w górę. Zamiast żurawiny świeżej użyłam suszonej, a zamiast masła – miękkiej margaryny do pieczenia; czy to mogło być przyczyną „klapnięcia” babeczek? Chyba nie, prawda? Może więc dodać następnym razem więcej proszku do pieczenia? Albo coś nie tak z piekarnikiem…? Nie wiem, co może powodować, że babeczki wychodzą płaskie…

  77. Postanowiłam wypróbować dziś akurat ten przepis i muffinki wyszły przepyszne i wspaniale wyrosły:) ! Myślę, że częściej będę je piec.
    Pozdrawiam !

  78. Very wonderful information can be found on site.

  79. O, jakbym zjadła *.*

  80. Uwielbiam te babeczki i wszyscy którzy ich próbują!:)

  81. Nice read, I just passed this onto a colleague who was doing a little research on that. And he just bought me lunch as I found it for him smile Therefore let me rephrase that: Thanks for lunch!

  82. Witam,gdzie można kupić takie większe ceramiczne miski jak ta użyta do wymieszane ciasta w przepisie,które przypominają ceramiczne kokilki???

  83. Google

    Here are some hyperlinks to internet sites that we link to because we think they are really worth visiting.

  84. Potwierdzam-szybkie i pyszne! Czesc zrobilam z jablkiem i cynamonem , a pozostale z czekolada.

Dodaj komentarz