Skip to main content

Jesienne wypieki czyli jak upiec ciasto drożdżowe przekładane nadzieniem czekoladowo-cynamonowym?

*    *    *

Wraz z nadejściem jesieni powróciłam do częstszego pieczenia. Może dlatego, że kiedy dni stają się krótsze i chłodniejsze, to przyjemniej jest przebywać w kuchni, przy zapachu maślanego ciasta, cynamonu i goździków. A może też dlatego, że chwilowy brak słońca sprawił natychmiastową potrzebę zjedzenia czegoś słodkiego?!

:-)

Skład:

(forma – keksówka)

ciasto:

550 g mąki pszennej (+ do podsypania)

8 g suszonych drożdży + 100 ml letniej wody

100 g cukru

4 jajka

szczypta soli

150 g masła

nadzienie:

1 łyżeczka mielonego cynamonu

80 g masla

300 g czekolady *

20 g kakao

*  ja wykorzystałam mieszankę różnych czekolad (mleczna, gorzka, z orzechami, wielkanocne zające), jeżeli korzystacie z gorzkiej np. powyżej 60% kakao to polecam dodać 3-4 łyżki cukru

A oto jak to zrobić:

  1. Suszone drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, jajka, szczyptę soli, rozpuszczone drożdże i masło. Wszystkie składniki łączymy i zagniatamy ciasto (min. 5-6 minut). Jeżeli uznamy, że ciasto nadal mocno się klei do rąk, dosypmy odrobinę mąki. Zagniecione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawimy w ciepłe miejsce, na min. 1 godzinę (uwaga: ciasto zbyt nie urośnie, gdyż ma w sobie dużo masła).
  2. Aby zrobić nadzienie: kawałki czekolady rozpuszczamy w garnku z masłem, cynamonem i kakao do uzyskania jednolitej masy.
  3. Na lekko obsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na prostokąt. Łopatką rozsmarowujemy na cieście nadzienie czekoladowe i obiema rękoma zwijamy ciasto w rulon. Powstały wałek ciasta nacinamy wzdłuż i obracamy 2 wałki zachowując rozcięcia z nadzieniem na wierzchu. Przewijamy jeden wałek na drugi, formując tzw. dwustopniowy warkocz. Lekko dociskamy końce i ostrożnie przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posypujemy prażonymi orzechami włoskimi. Ciasto przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Zdejmujemy folię i pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach przez 35-40 minut. Warto sprawdzić 10 minut przed zakończeniem, czy aby nie za szybko góra się rumieni – jeżeli tak to przykryjmy folią aluminiową.

Na lekko obsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na prostokąt.

Łopatką rozsmarowujemy na cieście nadzienie czekoladowe i obiema rękoma zwijamy ciasto w rulon.

Powstały wałek ciasta nacinamy wzdłuż i obracamy 2 wałki zachowując rozcięcia z nadzieniem na wierzchu. Przewijamy jeden wałek na drugi, formując tzw. dwustopniowy warkocz.

Lekko dociskamy końce i ostrożnie przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posypujemy prażonymi orzechami włoskimi. Ciasto przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. 

Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach przez 35-40 minut. Warto sprawdzić na 10 minut przed zakończeniem, czy aby nie za szybko góra się rumieni – jeżeli tak to przykryjmy folią aluminiową.

Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe z odrobiną masła lub miodu!

*   *   *

mały żeliwny garnuszek – CHASSEUR // łyżka do miodu, marmurowy wałek, łopatka do nakładania nadzienia – TK Maxx

22 Odpowiedzi do “Jesienne wypieki czyli jak upiec ciasto drożdżowe przekładane nadzieniem czekoladowo-cynamonowym?”

  1. Zosiu!
    Jesteś niesamowita w swoich pomysłach… Wiesz, że nie od dziś podziwiam Twoją kuchenną pasję i jestem pełna uznania za każdym razem, gdy odwiedzam Twoją stronę…
    Cieszę się, że jesteś, bo dzięki Twoim przepisom sama chętniej gotuję i… setki kilometrów stąd, mogę się poczuć jak w swoim rodzinnym domu – dziękuję!

  2. Mhmmm wygląda smakowicie 😁 ja na weekend upiekłam marchewkowe 😍 i prawie całe sama zjadłam 🤪 jak tak dalej pójdzie to zimę przywitam z brzuchem jak Mikołaj 😜

  3. Wygląda meggggaaa smakowicie. Czy zamiast suchych drożdży można użyć mokrych? Jeśli tak to ile?

  4. Drożdżowe z masą czekoladową- takiego jeszcze nie jadłam… Wygląda smakowicie😋 Już nie mogę się doczekać kiedy sama odtworzę przepis… Mam tylko problem ze zrozumieniem jak przeplatałaś ciasto przed włożeniem do keksówki, może jakaś dodatkowa wskazówka??

  5. Przepis wyglada ciekawie, jednak trudno mi sobie wyobrazić sposob układania ciasta. Brakuje zdjecia „dwustopniowego warkocza” w czasie zaplątania, przed włożeniem do formy :/

    • To bardzo proste, po prostu nakładasz na siebie ciasto (przypomina trochę linę żeglarską😎).

  6. Ciasto wygląda przepysznie! Chyba je w weekend zrobię:)
    Chcę się tylko upewnić jednej rzeczy. Czyli gotowe ciasto z czekoladą odstawiamy jeszcze na 15 min w folii, zanim włożymy do piekarnika tak?
    Pozdrawiam:)

    • Gotowe ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i przykrywamy (albo folią albo lnianą ściereczkę, żeby jeszcze trochę podrosło). Później pieczemy – bez przykrycia😎

  7. Zosiu ciasto siedzi w piekarniku. Jednak miałam problem z masą czekoladową. Była zbyt rzadka i uciekała mi z ciasta podczas zwijania. Myślę że trzeba ją odrobinę schłodzić żeby masło stężało choć trochę. Będzie łatwiej rolować. To moje pierwsze wnioski. Pozdrawiam.

  8. Zastanawiam się czy można by było ten zawijaniec z ciasta i czekolady, zamiast przekrajać wzdłuż, to poprzekrawać w poprzek i uzyskać takie fajne zwijańce. Co o tym myślisz? :)

  9. No więc zaczynam pieczenie jesiennych ciast😉 nie wiem jak zrobię ten zawijaniec, bo też za bardzo nie rozumiem 🤪🙈 ale liczę na męża inżyniera😉 uściski w ostatnią sobotę wakacji😭

  10. Ale pycha! Chętnie spróbuję, choć drożdży się trochę boję :D

    a nie da się tak, żeby przygotować wszystko wieczorem, a rano tylko upiec?:)

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.