Kruche pierniczki z przyprawami korzennymi i otartą skórką z mandarynki

Kruche. W smaku maślane z wyczuwalną skórką z mandarynki. Cynamon też daje o sobie znać. Samo przygotowanie ciasta nie wymaga dużego poświęcenia czasu, bo milej jest poświęcić go na wspólnym dekorowaniu. Kto chętny na wypróbowanie przepisu? Z przyjemnością obejrzę Wasze dzieła na instagramie – możecie otagować swoje zdjęcie @makecookingeasier_pl

Miłego czasu przy pieczeniu!

* * *

Skład:

(przepis na ok 15-18 pierniczków)

100 g masła

75 g brązowego cukru

1 łyżka miodu płynnego

1 roztrzepane jajko

200 mąki

1 łyżka mielonego cynamonu

otarta skórka z 1 mandarynki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

do dekoracji: 1 białko

1 szklanka cukru pudru

A oto jak to zrobić:

1. Masło ubijamy z brązowym cukrem na puszystą masę. Dodajemy roztrzepane jajko, cynamon, miód, otartą skórkę z mandarynki i mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy i zagniatamy kulę. Ciasto owijamy w lnianą serwetę i wkładamy do lodówki na min. 30 minut. 

2. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wycinamy za pomocą foremek kształtne pierniczki. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach C przez 10-12 minut. 

3. Aby zrobić lukier: ubijamy białko, a pod koniec dodajemy cukier puder i miksujemy na gładką masę, tak by uniknąć grudek. Pierniki dekorujemy lukrem.

Komentarz: Przed nakładaniem lukru poczekajmy, aż pierniczki ostygną. Żeby wykonać cienki szlaczek z lukru, napełniłam zwykłą strzykawkę lukrem. Zamiast srebrnych kuleczek, proponuję cukierki M&M, wiórki kokosowe lub pokruszone cukierki (tutaj podobny mój przepis). Ciasto na pierniczki jest dość maślane, warto więc od razu wycinać pierniki na papierze do pieczenia – nie musimy ich już ponownie przenosić na blachę. Udanego pieczenia!

W wolnej chwili zapraszam również na mój profil na Instargramie