Majowa szarlotka z rabarbaru i jabłek.

… pachnie świeżo zerwanym bzem i konwaliami. W wazonie już od rana stoją lewkonie. Rabarbar z jabłkami duszą się niemiłosiernie, a zapach kruchego ciasta powoli unosi się i opanowuje nawet najdalsze zakamarki domu. To musi być maj!

Skład:

Ciasto:

300 g mąki

60 g cukru pudru + do posypania ciasta

250 g masła

1 jajko

1 żółtko

1 łyżka wody

szczypta soli

Nadzienie:

2 obrane jabłka

5 czerownych łodyg rabarbaru

3 łyżki dżemu truskawkowego

2 łyżeczki cukru wanilinowego

2 łyżki cukru brązowego

1 łyżka soku z cytryny

1/2 łyżeczki cynamonu

1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

1/2 szklanki wody

Rabarbar i jabłka kroimy w kostkę.

A oto jak to zrobić:

1. Do dużej miski przesiewamy mąkę z solą. Dodajemy cukier, masło, jajko, żółtko oraz wodę. Mieszamy i zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę.

2. Łodygi rabarbaru obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Podobnie czynimy to z jabłkami. Pokrojone owoce umieszczamy w garnku z grubym dnem, zalewamy wodą, dodajemy brązowy cukier, sok z cytryny, cukier wanilinowy, dżem truskawkowy i przyprawy. Gotujemy na małym ogniu ok. 20-25 minut. Od czasu do czasu mieszamy.

3. Na oprószonej stolnicy, rozwałkowujemy ok. 3/4 ciasta, po czym wykładamy formę na tarty (o średnicy 25 cm). Z pozostałej części ciasta, przygotowujemy długie paski, potrzebne na kratkę. Całość nadzienia przekładamy do formy z ciastem. Równomiernie rozkładamy. Na wierzch układamy paski ciasta, tworząc z nich kratkę. Pieczemy ok. 45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C, aż ciasto nabierze złocistych barw.

4. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Możemy również dodać 1 łyżkę śmietany 12%.

Konfitury z rabarbaru i jabłek przekładamy do formy z surowym ciastem,

.. i równomiernie rozkładamy nadzienie.

Na wierzch, układamy podłużne paski z ciasta, tworząc z nich kratkę.

Tak przygotowane ciasto, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni C. Pieczemy ok. 45 minut.

Przed podaniem, posypujemy cukrem pudrem.

Najlepiej smakuje prosto po wyjęciu z piekarnika!