IMG_1243

Skład:

(przepis jest modyfikacją sycylijskich pączków Castagnole di ricotta)

(przepis na ok. 40 mini sztuk)

200 g mąki pszennej

350 g sera ricotta*

3 jajka

otarta skórka z 1 cytryny

ok. 40 ml (może być więcej) Limoncello*

1 opakowanie cukru wanilinowego

3 łyżki brązowego cukru

do podania: cukier puder

do smażenia: olej rzepakowy

* polecam również z twarogiem – wówczas twaróg trzeba zmiksować/zblendować

*Limoncello możemy zastąpić spirytusem

IMG_1256

A oto jak to zrobić:

  1. Etap przygotowania ciasta: ricottę bądź zmielony twaróg łączymy z brązowym cukrem, cukrem wanilinowym i otartą skórką cytrynową. Dodajemy jajka, Limocnello i mieszamy. Na końcu dodajemy przesypaną mąkę. Zagniatamy ciasto. Konsystencja nie jest zbita, a ciasto jest raczej kleiste. Tak przygotowaną masę przekładamy do rękawa cukierniczego (jeżeli nie mam, to wystarczy woreczek śniadaniowy w którym robimy w rogu nacięcie).
  2. Etap smażenia: w garnku podgrzewamy olej do momentu, aż zacznie delikatnie skwierczeć. Za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy ok. 2,5 cm kawałki ciasta – możemy wspomóc się nożem. Smażymy do momentu, aż skórka będzie złocista. Usmażone pączki przekładamy na papier, a następnie obtaczamy w cukrze pudrze.

IMG_1266

Ricottę bądź zmielony twaróg łączymy z brązowym cukrem, cukrem wanilinowym i otartą skórką cytrynową. Dodajemy jajka, Limocnello i mieszamy. Na końcu dodajemy przesypaną mąkę. Zagniatamy ciasto.

IMG_1268 Konsystencja nie jest zbita, a ciasto jest raczej kleiste.IMG_1275

W garnku podgrzewamy olej do momentu, aż zacznie delikatnie skwierczeć. Za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy ok. 2,5 cm kawałki ciasta – możemy wspomóc się nożem. Smażymy do momentu, aż skórka będzie złocista.

IMG_1285 IMG_1297

Usmażone pączki przekładamy na papier, a następnie obtaczamy w cukrze pudrze.

IMG_1302

Słodkiego Tłustego Czwartku!

Kategorie:

18 odpowiedzi na “Mini pączki z ricottą i z skórką cytrynową”

  1. Zosiu, czy mąkę pszenną możemy zamienić na inną? Np. pełnoziarnistą lub orkiszową?
    Pozdrawiam

    • Zosia

      hmm, można ale czy koniecznie trzeba? Jakoś pączek orkiszowy nie brzmi zachęcająco, czyż nie? :-P

  2. Wyglądają cudownie. Mam pytanie..jak dużo ma byc oleju??

    • Zosia

      Dorotko dzięki za wiadomość! No właśnie z tym olejem zawsze mam dylemat – czy nie za dużo, bo zawsze by się chciało mniej wlać.. ale jak już smażymy te pączki raz w roku, to lepiej trochę więcej wlać :-P Przy proporcji tego ciasta, mniej więcej wykorzystałam 3/4 butelki oleju rzepakowego (ten garnek na zdjęciu był wypełniony do połowy). Pozdrawiam i trzymam kciuki!

  3. Ja również mam pytanko, czy zamiast Limoncello możemy dodać Amaretto?

    • Zosia

      hmm Amaretto jakoś mi nie za bardzo pasuje do tych pączków, ale to chyba kwestia smaku :-P

  4. Hanusia już zdrowa? Pomocnik super.
    Zdrówka dla Hani:)

  5. Zosiu, czy Limoncello można zastąpić np. Sokiem z cytryny? Jestem w ciąży i z alkoholem wolałabym nie eksperymentować :)
    Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam serdecznie

  6. Piękna makutra :) a pączki wyglądają smakowicie :) …lubię Pani bloga, bo nawet niecodzienne i wykwintne przepisy są takie domowe i przytulne, a wpisy nie są tworzone na siłę, tylko z ochotą i radością. Mam wrażenie, że jest Pani ciepłą i pogodną osobą :) pozdrawiam:)

  7. Czas zabrać się do pracy. Wyglądają przepysznie ?.

  8. wyglądają pysznie:)

  9. Pyszne! :) Tylko sprawialy wrazenie jakby surowych w srodku? Tak byc powinno?
    Pozdrawiam

  10. Zosiu, zrobiłam dziś bardzo podobne pączusie, tylko z serkiem waniliowym. Raz w roku można sobie pozwolić…?

Dodaj komentarz