Skład:

ciasto:

150 g mąki

30 g cukru

125 g pokrojonego w kostkę masła

1 łyżka wody

1 ugotowane na twardo żółtko

szczypta soli

farsz:

5-6 jabłek

8-10 morelek

cukier puder do posypania

A oto jak to zrobić:

1.Do szerokiej miski (albo na stolnicę) przesiewamy mąkę, sól, dodajemy pokrojone na kawałki masło, cukier, pokruszone żółtko i skrapiamy łyżką wody. Zdecydowanym ruchem zagniatamy ciasto i odkładamy na 30 minut do zamrażalnika. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni C. 

2.Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika. 1/3 ciasta zostawiamy na kruszonkę a pozostałym ciastem wykładamy formę. Jałbka i morele ścieramy na dużym oczku i rozkładamy na surowym cieście. Pieczemy ok. 30 minut, a następnie ostrożnie wyjmujemy szarlotkę z piekarnika i ścieramy na tarce przeznaczone ciasto na kruszonkę. Pieczemy kolejne 15 minut albo do chwili, aż się zarumieni farsz i kruszonka. Przed podaniem posypujemy cukrem i pudrem. Najlepiej podawać z gałką lodów waniliowych!

Przesiewamy mąkę i sól, dodajemy pokrojone na kawałki masło, cukier, pokruszone żółtko i skrapiamy łyżką wody.

Zdecydowanym ruchem zagniatamy ciasto i odkładamy na 30 minut do zamrażalnika.

Obieramy jabłka ze skórki.

Ścieramy na tarce morele

… i obrane jabłka.

Posypujemy szarlotkę cukrem pudrem i wstawiamy do piekarnika.

Pieczemy ok. 30 minut, a następnie ostrożnie wyjmujemy szarlotkę z piekarnika i ścieramy na tarce, przeznaczone ciasto na kruszonkę. Pieczemy kolejne 15 minut albo do chwili, aż się zarumieni farsz i kruszonka

Przed podaniem posypujemy cukrem i pudrem.

Najlepiej podawać z gałką lodów waniliowych!

Kategorie:

28 odpowiedzi na “Nietypowa szarlotka z jabłek i moreli.”

  1. wygląda na smaczne i proste.
    Jakiej średnicy ma byc forma na ciasto?

  2. Przygotowuje dzisiaj dla siostry; mam nadzieję że będzie jej smakowało:)

  3. :)

  4. wygląda pysznie ! ale nadal czekam na coś z czekolady

  5. Gdzie tak świetnie nauczyłąś się gotować i piec?

  6. Zosiu bardzo ładnie dzisiaj wyglądałaś (można było Cie spotkać w Gdyńskim klifie:)). Gdzie zakupiłaś taką uroczą sukienkę? :)

    • Zosia

      ;-)) o jak miło, dziękuję bardzo. Sukienka dawno kupiona w reserved. pozdrawiam, zosia

  7. Zosiu, czy mogłabyś zrobić serię artykułów poświęconych przekąskom do pracy i szkoły? Coś szybkiego, łatwego do zrobienia i nie wymagającego wymyślnych produktów :) Pomysł z małymi tortillami był genialny :))
    Pozdrawiam.

  8. Witam wszystkich, piszę po raz pierwszy na tego typu blogu.
    co mnie skłoniło? – doskonały przepis, nie mogłem się powstrzymać i szarlotkę zaserwowałem mojej żonie oraz rodzinie. Muszę przyznać, że wyszła wspaniale, a ten zapach i smak :)
    Drogie Panie, śmiało :) skoro facetowi – laikowi gotowania – wyszło to dlaczego wam maiłoby się nie udać?
    Zobaczycie wszystkim będzie smakowało. POLECAM :)
    Pani Zosiu proszę o kontakt – mam kilka zapytań :)

  9. Dzień dobry Zosiu.
    Mam do Ciebie małe pytanie. Czy owoce wcześniej podsmażasz, żeby nie miały w sobie tyle wody?

    Wczoraj robiłam tę szarlotkę i niestety nie dopiekł mi się środek. Właśnie w miejscu, gdzie wyłożyłam owoce.

    Pozdrawiam Serdecznie.

    P.S. Uwielbiam Twoje przepisy :)

  10. masz świetne przepisy. jestem pod wrażeniem zdjęć jakie zamieszczasz- proszę napisz jaki to aparat.

    zapraszam do siebie: becoming-a-housewife.blogspot.com

  11. przepisy fantastyczne:) jestem zauroczona kuchennymi cudeńkami, które Pani nam serwuje;) piękne zdjęcia! gratuluje!

  12. Zosiu, oprocz ciekawych pomyslow na slodkie przekaski, przydaloby sie troche propozycji z przepisami ekspresowych i i pozywnych lunchow.

  13. Zosiu, znasz może jakieś przepisy (lub raczej pomysły:)) na kawę mrożoną? Odkąd zaopatrzyłam się w shaker (ostatnio do kupienia w Tesco (lub Realu; nie pamiętam dokładnie) z kawą Jacobs za ok. 25zl; opłaca się:)) mam małą „jazdę” na punkcie ice coffee ;) Do zestawu był dołączony przepis na kawę:
    kawa+cukier+woda+mleko+kostki lodu=wymieszać
    później przelać do szklanki, dodać lody (waniliowe/śmietankowe) i na wierzchu udekorować bitą śmietaną i startą czekoladą (ja użyłam czekoladowej posypki, bo było szybciej;)). Był jeszcze przepis na kawę bez lodów, bitej śmietany i czekolady, ale wolę coś bardziej „bajeranckiego” :)
    Ale mam ochotę trochę pokombinować i ciekawa jestem czy ktoś ma jakiś sprawdzony sposób :)
    Pozdrawiam :)

    • Do Mia
      Ja też uwielbiam mrożoną kawę, w lato jest ona nieodłącznym punktem każdego dnia :) Robię ją na wiele sposobów, oto jeden z nich:
      2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej miksuję z 2 łyżkami wody i 2 łyżeczkami cukru (proporcje wg upodobań) na gęstą pianę (po odwróceniu naczynia do góry dnem nie wylatuje). I teraz są dwa sposoby dalszego postępowania:
      1. Przekładam pianę do wysokiej szklanki, wrzucam kostki lodu i zalewam mlekiem.
      2. Większą część piany miksuję razem z mlekiem (zostawiam ok 3 łyżeczek). Do szklanki wrzucam kostki lodu, wkładam 3 łyżeczki pozostawionej piany i wlewam ‚ubite’ mleko.
      Ja rezygnuję zupełnie z wody, ponieważ wolę, jeżeli jest bardziej mleczna :)

  14. Zosiu, w Twoich przepisach na tarty brakuje czesto informacji o srednicy formy do pieczenia. Ciasto na szarlotke bylo bardzo cienkie i trzeba bylo uzyc troche strategii, aby rozlozyc je w calosci na formie. Jaka funkcje ma pelnic ugotowane zoltko, bo nie zauwazylam jakiejs roznicy w konsystencji kruszonki??

  15. Przepis łatwy i szybki do wykonania. Gdy go przeczytałam od razu udałam się do sklepu po skadniki i godzinę później wszyscy delektowali się jej smakiem :)
    Chyba coraz częściej będę piec ciasta…

  16. Wczoraj zrobiłam tą szarlotkę tylko zamiast morelek użyłam 2 duże brzoskwinie i wyszło pysznie ;)

  17. REWELACJA!!!!!! WYSZŁO PRZEPYSZNIE!!!! WSZYSCY SIĘ WŁAŚNIE ZAJADAMY!!!!

  18. good pice of cake.
    good job.
    bye.

  19. Dziś szarlotka :)
    wyszła pysznie, tylko wydaje mi się, że ciastko jest za cienkie :) niestety nie miałam morel, ale jabłka dały rade :) Dzięki Tobie ciągnie mnie do kuchni, pozdrawiam !

  20. cudowne i przepyszne.

  21. Mam pytanko. Zauważyłam, że przy wypieku ciast używasz tego przepisu. Próbowałam zrobić ciasto z takich składników i w takich ilościach, jak podałaś w przepisie, ale niestety nie udało się i wyszedł zakalec :((
    Czy to ciasto, trzeba wstawiać do zamrażarki?? Przez tą czynność ono staje się bardzo twarde i zastanawiałam się czy następnym razem nie dawać go wcale do lodówki lub jeśli trzeba, to choć na krócej.
    Prosze o dobre rady. :)
    Pozdrawiam

  22. PILNE !!! ZOSIU MOŻESZ NAPISAĆ MI PROPORCJE MĄKI I CUKRU W SZKLANKACH BO CHCIAŁABYM WYKORZYSTAĆ TWÓJ PRZEPIS, A NIE MAM WAGI ANI MIARKI:) POZDRAWIAM
    PS. BTW SUPER CIEKAWY BLOG I PRZEPIĘKNE ZDJĘCIA :)

  23. Szarlotka z Twojego przepisu wyszła smakowita. Nie wiedziałam, że wzbogacenie ‚kruszonki’ w żółtko jaja, ma jakiś sens. Zawsze robiłam bez żółtka. No cóż człowiek uczy się całe życie.
    Polecam wszystkim ten przepis. :)

Dodaj komentarz