Oczekując na Wielkanoc… Przepis na Paschę!

//Marzec 23, 2012

 Zdarza się, że do niektórych przepisów podchodzę kilka razy. Tak było w przypadku paschy, którą wprost uwielbiam! Już teraz mogę Wam powiedzieć, że wiele zależy od jakości twarogu. Pascha nie jest łatwym deserem, ale gdy się uda to poczucie spełnienia jest niewiarygodne. Jest coś niezwykłego w obserwowaniu przemiany, jaką potrafi przejść wielokrotnie zmielony i umęczony twaróg, jajka, laska wanilii i różnorodne bakalie!

Skład:

80 dag tłustego sera twarogowego (zmielonego)

20 dag miodu

20 dag masła

3 żółtka

kawałek laski wanilii (KAMIS)

250 ml śmietanki kremówki

skórka starta z 1 cytryny

garść orzechów włoskich

garść skórki pomarańczowej

1 łyżeczka cukru wanilinowego

owoce do przybrania

A oto jak to zrobić:

1. Orzechy włoskie parzymy i drobno siekamy. Żółtka uieramy z miodem na puszystą masę, dodajemy śmietanę i stale mieszamy, ogrzewając na małym ogniu w tzw. gorącej kąpieli wodnej. Może nam to zająć nawet do 20 minut (do momentu, aż masa trochę zgęstnieje).

2. Zdejmujemy masę jajeczną z ognia. Laskę wanilii rozcinamy i dodajemy ziarenka, pokrojone w kostkę masło, zmielony twaróg, cukier wanilinowy i ucieramy na wyjątkowo gładką masę. Gdy masa nabierze gładkiej konsystencji, dodajemy orzechy włoskie i skórkę pomarańczową. Paschę wkładamy do salaterki, wyłożonej wcześniej gazą. Deeser umieszamy w lodówce najlepiej na całą noc. Podajemy mocno schłodzoną, przybierając ulubionymi owocami.

Follow my blog on bloglovin!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

70 comments

Wow! Wygląda niezwykle apetycznie! Uwielbiam tego rodzaju desery i dzięki temu przepisowi spróbują sama coś wyczarować w kuchni i zaskoczyć wszystkim taką delicją. :)

dodany przez Monika @ 23 marca 2012 o 11:35. Odpowiedz #

Zgadzam się, u Zosi każde danie, czy przysmak wygląda apetycznie. Podziwiam za tak częste posty. Szkoda. że moja babcia nie ma komputera i internetu, z pewnością skorzystałaby z tych przepisów,siedząc całymi dniami w kuchni ;d

_______________
Przy okazji zapraszam na mój blog, o nieco odmiennej tematyce, wszystko o modzie, makijażu, zakupach, aktualnych trendach, kosmetykach, a także zdrowiu opisane w przyjemny dla oka i ducha sposób.

dodany przez http://haulzakupowy.blogspot.com/ @ 23 marca 2012 o 12:53. Odpowiedz #

ciekawa jestem jak to smakuje….
wygląda smakowicie.

dodany przez http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=24648109 @ 23 marca 2012 o 19:05. Odpowiedz #

Zosiu, ja w tamtym roku robiłam po raz pierwszy Paschę. I to wzięłam się za taki przepis, gdzie ser robi się samemu (nawet nie wiedziałam, że to takie proste). I wyszło pysznie. Jak dla mnie Pascha to jeden z łatwiejszych deserów. Ale może w tym roku wypróbuję Twoją recepturę – wygląda apetycznie :) Tylko ser zrobię sama ;) Ach i jeszcze można polać Paschę musem truskawkowym lub konfiturą np. wiśniową – pycha!

dodany przez Aga @ 24 marca 2012 o 14:32. Odpowiedz #

Z takimi przysmakami na stole nie mogłabym się doczekać świąt :))
pozdrawiam

dodany przez http://sztukastudiowania.blogspot.com/ @ 25 marca 2012 o 12:11. Odpowiedz #

Zrobiłam i wszystkim polecam! Jest na prawdę świętna! Smak idealny i konsystencja!

Z pozdrowieniami dla Ciebie Zosiu

dodany przez Doda 23 @ 7 kwietnia 2012 o 16:37. Odpowiedz #

Rzeczywiście może być pyszne, ale obawiam się, czy nie za słodkie? Nigdy nie jadłam, ale robisz apetyt. W te święta chyba wypróbuję przepis na Twojego mazurka :)
Zrobiłam też przepis z cyklu dla przyszłych mam z mascarpone i granolą – Twój krem z żółtkami i mascarpone teraz chcę wszędzie dodawać. Jest pyszny!

dodany przez Magda @ 23 marca 2012 o 11:42. Odpowiedz #

Na PEWNO WYPRÓBUJE NA WIELKANOC

POZDRAWIAM

dodany przez Wygraj 5000zł KONKURS @ 24 marca 2012 o 15:35. Odpowiedz #

Uwielbiam! <3 Ale nie dekorowałam jej tak ślicznie, w tym roku będzie ustrojona :-D Pozdrawiam!

dodany przez najwyzszeobcasy.blogspot.com @ 23 marca 2012 o 11:57. Odpowiedz #

cudowne zdjęcia.
u mnie na Wielkanoc nie ma paschy, nigdy nie było.
zawsze natomiast jest sernik.

dodany przez karmel-itka @ 23 marca 2012 o 13:05. Odpowiedz #

No i mi smaka narobiłaś :) już widzę ze zrobię je przed świątami żeby przetestować :)
można gdzieś kupić dobre skórki z pomarańczy czy najlepiej samemu zrobić? jeżeli samemu to jak ?:)

dodany przez Ania @ 23 marca 2012 o 14:13. Odpowiedz #

Zosiu jka Ty mozesz tak slicznie wygladac w ciazy i nie tyc, przyrzadzajac takie pysznosci:)Prosze zdrazd, ja tez jestemw ciazy i tyje coraz wiecej:(

dodany przez Lovingit.pl @ 23 marca 2012 o 15:11. Odpowiedz #

Mmmmm, wyglada wspaniale!
Zawsze w Swieta i na wieksze okazje wlaczamy z Mama do menu cos nowego, a jako, ze do tej pory nie znalysmy paschy i wyglada kuszaco, to prawdopodobnie siegne po ten przepis za dwa tygodnie :D
Udanego weekendu!

dodany przez Anka @ 23 marca 2012 o 15:29. Odpowiedz #

powiem szczerze-nie znam,nawet nie słyszałam.No,ale każdy rejon ma swoje „małe tradycje”

dodany przez Jola @ 23 marca 2012 o 16:06. Odpowiedz #

Jak długo taka Pascha może stać w lodówce?!

Robisz ją dzień przed? Nigdy nie robiłam czegoś takiego, ba, nie słyszałam, by ktoś znajomy robił, dlatego chciałabym spytać :)

dodany przez Renata - rbanka @ 23 marca 2012 o 16:12. Odpowiedz #

Wygląda pysznie i z pewnością pyszna jest, tyle, że to nie pascha ;) Pascha robiona jest z tłustej śmietany – kremówki :) Pozdrawiam przyszłą Mamę :)

dodany przez Ewa @ 23 marca 2012 o 16:21. Odpowiedz #

Ewo, Pascha robiona jest z niepasteryzowanego mleka zakwaszanego śmietaną – czyli z twarogu

dodany przez Kasia @ 23 marca 2012 o 17:13. Odpowiedz #

a to niby z czego jest?? polceam przeczytac przepis;0

dodany przez mania @ 23 marca 2012 o 17:35. Odpowiedz #

Oczywiście, że to jest pascha. Pascha przyrządzana na zimno jest deserem z twarogu z dodatkiem masła, śmietany, cukru, wanilii i bakalii. Wygląda pysznie!

dodany przez Lamika @ 23 marca 2012 o 17:03. Odpowiedz #

Wygląda na prawdę apetycznie:)

dodany przez http://kobieta-ja.blogspot.com/ @ 23 marca 2012 o 17:11. Odpowiedz #

Oj ten przepis to na pewno wykorzystam na Wielkanoc . ;)
Dzięki Zosiu. ;)

dodany przez kasiaaa. @ 23 marca 2012 o 17:59. Odpowiedz #

Pani Zosiu, chciałabym zapytać na ile porcji jest taka pascha?
Pozdrawiam słonecznie w ten piękny dzień :)
Justyna

dodany przez Justyna @ 23 marca 2012 o 18:11. Odpowiedz #

Super. Dzięki za przepis.

dodany przez Maciej @ 23 marca 2012 o 18:51. Odpowiedz #

Zosiu, otworz restauracje :-)))

dodany przez xxx oryg. @ 23 marca 2012 o 19:28. Odpowiedz #

Zosiu, a mogłabyś napisać, jakiego twarogu użyłaś? Będę robić ten Wielkanocny deser po raz pierwszy a piszesz, że najważniejszy jest dobry twaróg. Chciałabym, żeby wyszła mi tak samo dobra Pascha jak Twoja:) Pozdrawiam serdecznie!!

dodany przez inka @ 23 marca 2012 o 20:07. Odpowiedz #

Zosiu, a gdzie Kasia i jej newsy o modzie??

dodany przez Paula @ 23 marca 2012 o 21:25. Odpowiedz #

Tutaj:
http://www.makelifeeasier.pl/

dodany przez Renata - rbanka @ 24 marca 2012 o 11:16. Odpowiedz #

Tu :) http://www.makelifeeasier.pl/ :)

dodany przez A. @ 24 marca 2012 o 14:15. Odpowiedz #

Zosiu jakiego zmielonego twarogu używasz??? kupujesz gotowy, czy sama robisz??

dodany przez Dominika @ 23 marca 2012 o 21:40. Odpowiedz #

Zosiu a czy zamiast miodu mozna dodac cukier?? Bo mam uczulenie na miod a ta pascha wyglada bardzo smakowicie :-))) Pozdrowienia dla Ciebie i dzidziusia :)

dodany przez Karola @ 23 marca 2012 o 22:25. Odpowiedz #

Zosiu,
często tutaj zaglądam (choć od niedawna), ale dziś przejrzałam jeszcze posty (oczywiście wybiórczo) sprzed roku :) blog jest naprawdę świetny!
miłego dnia!

dodany przez Ania @ 24 marca 2012 o 10:00. Odpowiedz #

dziękuje!

z pozdrowieniami,
Zosia

dodany przez Zosia @ 24 marca 2012 o 18:14. Odpowiedz #

Poza smakiem domowej paschy uwielbiam ten odciśnięty zarys gazy. Jakoś tak sielsko i babcinie się kojarzy. Zdjęcia jak zwykle fantastyczne.

dodany przez Ameba @ 24 marca 2012 o 14:50. Odpowiedz #

Zapisalam blog do ulubionych. Chociaz prawde mowiac w sieci roi sie od pieknych kulinarnych blogow. Ten zapisalam ze wzgledu na te gruszki z zurawina i plesniakiem. Musze zrobic bo kocham desery/dania z gruszkami. W ogole gdybym nie byla na diecie to chyba lecialabym z przepisami po kolei:). Pozdrawiam.

dodany przez Monika @ 24 marca 2012 o 15:35. Odpowiedz #

Zosiu napisz nam proszę na jakim etapie jest Twoja książka….. myślę, że nie tylko ja na nią czekam. Pozdrawiam, Basia

dodany przez Basia @ 24 marca 2012 o 19:45. Odpowiedz #

No nie. Miałam już dzisiaj nie jeść, a po obejrzeniu zdjęć chyba nie dam rady ;) Pysznie to wygląda! Buziaki dla Ciebie Zosiu!!!

dodany przez Riri @ 24 marca 2012 o 20:00. Odpowiedz #

Wygląda pysznie, ale ja niestety nie jestem wielbicielką bakalii :(

dodany przez http://lady-in-high-heels.blogspot.com @ 24 marca 2012 o 22:26. Odpowiedz #

Musi być przepyszne! A ja nigdy w życiu nie jadłam paschy. Nie znalazłam jej w rzadnej cukierni ani na stole rodziny czy znajomych. Czas wziąć sprawę w swoje ręce!

Krysia
http://codziszjemnasniadanie.tumblr.com/

dodany przez Krysia @ 25 marca 2012 o 07:57. Odpowiedz #

Zosiu, wygląda pysznie, jak zawsze;) zachęcam Cię jednak, byś spróbowała przyrządzić prawdziwą, tradycyjną paschę -> bez użycia twarogu;) niebo w gębie.

dodany przez Kalina @ 25 marca 2012 o 15:10. Odpowiedz #

Zosiu, ponawiam prośby przedmówczyń. Napisz proszę jakiego twarogu użyłaś. Deser wygląda smakowicie :D. Pozdrawiam przyszłą mamusię! Sama jestem mamą od prawie 4 miesięcy – macierzyństwo jest piękne :D

dodany przez Bogusia @ 25 marca 2012 o 16:51. Odpowiedz #

Wygląda intrygująco!:) Bardzo ciekawi mnie konsystencja;) Godne wyzwanie!:) pozdrawiam

dodany przez Kasia @ 25 marca 2012 o 21:22. Odpowiedz #

Pascha na pewno smaczna a te truskawki…mmm zapowiadają sezon truskawkowy, który uwielbiam:)
http://bajkowechwile.blogspot.com

dodany przez Konwalia @ 26 marca 2012 o 08:50. Odpowiedz #

Brzmi bardzo smakowicie, nigdy nie jadłam… Fajny instruktarz, dzięki Zosiu:)

dodany przez aga @ 26 marca 2012 o 09:10. Odpowiedz #

To i ja poproszę o nazwę sera…takiego sprawdzonego:)
Dziękuję!!

dodany przez agata @ 26 marca 2012 o 14:07. Odpowiedz #

wow, nigdy nie próbowałam takiego dania. Nie miałam pojęcia w ogóle czym jest pascha. Nie ma u mnie takiej tradycji. Wygląda smakowicie. Może kiedyś wypróbuję takie danie w swojej kuchni choć ciężko mi się do tego przekonać…

dodany przez http://czterylewerecewkuchni.blogspot.com/ @ 26 marca 2012 o 20:51. Odpowiedz #

super Zosiu, dziękuje za przepis, mam już na mazurka od Ciebie, którego wykonałam już w zeszłym roku, był pyszny, zrobię paschę w tym a w tym roku prezentami dla moich najbliższych będzie mazurek, Twojego przepisu, za kilka dni wstawie zdjęcia :) pozdrawiam, mam nadzieje, że dobrze się czujesz i Maleństwo daje Ci spać .

dodany przez Hania @ 26 marca 2012 o 22:28. Odpowiedz #

ten blog jest super, przepisy świetne i nawet ja niezbyt zdolna osoba w gotowaniu daje rade z nimi:D mamy tylko pytanie chcę teraz zrobić paschę tylko chciałabym wiedzieć jakiego twarogu użyłaś bo w sklepach jest ich mnóstwo i nie wiem który wybrać

dodany przez Patrycja @ 27 marca 2012 o 08:06. Odpowiedz #

Wygląda smacznie. Pozdrawiam.

dodany przez http://www.merula.pl @ 27 marca 2012 o 08:30. Odpowiedz #

Zosiu, wiem że teraz większość kręci się wokół świąt, ale ja zaraz po świętach robię parapetówkę i przydałaby mi się Twoja pomoc :) będzie bardzo dużo osób, na pewno przyrządzę quiche lorraine w kilku postaciach. Co byś mi jeszcze zaproponowała? A może jakiś post na temat takich przyjęć? :)

Paschę na pewno przyrządzę, wygląda wyśmienicie :)

Pozdrawiam

dodany przez Ewelina @ 27 marca 2012 o 09:33. Odpowiedz #

Na zdjęciu dodajesz ubitą śmietanę, a w przepisie piszesz żeby dodać na początku i nic nie wspominasz o wcześniejszym ubijaniu ???

dodany przez DD. @ 28 marca 2012 o 17:25. Odpowiedz #

Na zdjęciu jest zmielony twaróg. Zapraszam jednak do szczegółowego zapoznania się z opisem etapu przyrządzenia paschy:-)

Z pozdrowieniami,
Zosia

dodany przez Zosia @ 28 marca 2012 o 17:44. Odpowiedz #

Ok. już widzę, że to serek ;)

dodany przez DD. @ 28 marca 2012 o 17:44. Odpowiedz #

:-)

dodany przez Zosia @ 28 marca 2012 o 18:30. Odpowiedz #

Zosiu! No właśnie przed chwilą wypróbowałam i powiem Ci…. że cała rodzina się zajad! Ale urosłam przed nimi w oczach! teraz będe wszystko robiła w Twoich przepisów!

pozdrowienia!
H,

dodany przez Lenka @ 7 kwietnia 2012 o 16:39. Odpowiedz #

Hej! i ja się dołączam, bo wyszła genialna!!

Dzięki za przepis! wszystkim polecam!

dodany przez LP. @ 7 kwietnia 2012 o 16:39. #

Zosiu, prosze o odpowiedz na moje pytanie.

Przepis wyglada niesamowicie i napewno chce go wyprobowac na tegoroczne Swieta. Niestety nie mieszkam w Polsce i nie mam dostepu do polskiego tlustego twarogu.

Mam natomiast dostep do serka philadelphia, mascarpone, ricotta lub taki zwykly cream cheese.

Prosze o pomoc, ktory serek wybrac i czy wogole warto wybierac inny ser aby pascha udala sie.

Dziekuje z gory za odpowiedz!

A.

dodany przez Agnieszka @ 29 marca 2012 o 07:48. Odpowiedz #

Nigdy wcześniej nie robiłam paschy, ale Twój przepis mnie zachęcił i jestem gotowa podjąć wyzwanie :) . Jestem ciekawa jaka jest średnica Twojej formy? Pytam, bo nie chciałabym, aby ciasto wyszło zbyt płaskie lub wylewało się z formy :)

Pozdrawiam i gratuluję świetnego bloga!

dodany przez Ania @ 30 marca 2012 o 12:27. Odpowiedz #

Proszę wstaw jakiś przepis na mazurka wielkanocnego, bo nie mogę nigdzie znaleźć nic dobrego.

dodany przez Marcin @ 31 marca 2012 o 11:45. Odpowiedz #

Mam pytanie. Jak długo taka pascha mogłaby bezinwazyjnie „przetrwać”, żeby zachowała swoją świeżość ?

dodany przez Joanna @ 2 kwietnia 2012 o 05:03. Odpowiedz #

W zeszłym roku robiłam paschę i wyszła świetnie, lecz jestem ciekawa twojego przepisu i chyba go w tym roku wypróbuję.
Stąd też mam pewne pytanie: bo robiąc ją wg innego przepisu gazą wysłałam durszlak i włożyłam go do miski aby woda(?) z paschy odsączyła się. Czy wyjdzie to też po umieszczeniu tej masy w salaterce jak napisałaś czy po prostu w twoim przepisie nie musi zajść proces odsączenia?
Pozdrawiam.

dodany przez Paula @ 2 kwietnia 2012 o 11:49. Odpowiedz #

Zosiu, dzięki Tobie pokochałam gotowanie!!!!!!!!! UWIELBIAM tego bloga! i czekam z niecierpliwością na Twoją książkę!

Pozdrawiam i życzę Ci dalszych sukcesów kulinarnych!

dodany przez Ola @ 2 kwietnia 2012 o 14:38. Odpowiedz #

Zosiu jezeli jakosc serka jest wazna, to zdradz prosze jaki wedlug Ciebie najbardziej nadaje sie do Paschy.
Pozdrawiam
Gosia

dodany przez Malgosia @ 3 kwietnia 2012 o 11:57. Odpowiedz #

Odpowiedz do Agnieszki: nie potrzebujesz twarogu zeby zrobic pasche, tylko cierpliwosci podczas jego wytracania :) czyli mleka i smietany, z ktorych powstaje twarog.
Polecam te wersje przepisu: http://mojewypieki.blox.pl/2011/04/Klasyczna-pascha-wielkanocna.html

dodany przez Kasia @ 3 kwietnia 2012 o 19:47. Odpowiedz #

Przepis dobry! Smak świetny i można go bez problemu nakładać. Polecam wszystkim.

dodany przez Anikaa12 @ 7 kwietnia 2012 o 16:40. Odpowiedz #

Poszłam na łatwiznę i kupiłam gotowy twaróg (już zmielony) mam nadzieję, że wyjdzie ;-)
Tak jak w minionym roku podaję także jajka wg Twojego przepisu.
Wesołych Świąt!!!!!

dodany przez Bella @ 7 kwietnia 2012 o 18:12. Odpowiedz #

Witam, skorzystałam z tego przepisu na paschę wykonując wszystko krok po kroku jak podałaś na blogu, lecz niestety pascha się nie udała. Rozpływa się, mimo że była prawie dobę w lodówce. Czy jesteś w stanie określić mniej więcej co mogło pójść nie tak? Pozdrawiam

dodany przez Agnieszka @ 8 kwietnia 2012 o 07:14. Odpowiedz #

To może ja napiszę, bo wyszła mi taka jak na zdjeciu- użyłam twarogu tłustego pakowanego po 250g (4 opakowania), zmieliłam go 3 razy, jajka śmietane i miód połączyłam tak jak Zosia podała w przepisie (co jakiś czas mieszałam i faktycznie mniej więcej po 20min troszeczkę masa zgęstniała), w tym czasie zmiksowałam masło, ciągle miksując dodałam masę przygotowaną „w kąpieli wodnej”, później twaróg i na końcu bakalie, foremkę wyłożyłam gazą.
Pascha wyszła rewelacyjna, podawałam ją z musem jeżynowym, przepis poszedł dalej, bo wszystkim baaardzo smakowało.
Może twaróg miałaś za bardzo wodnisty?

dodany przez Magda @ 8 kwietnia 2012 o 21:17. Odpowiedz #

Hej!

Ja również się dołączam do komentarza powyżej! Świetny przepis. Mi też wyszło tak jak na zdjęciu. W smaku boooska!

Zosiu – wszystkim Czytelnikom polecam ten przepis. Już od wczoraj!

Wesołego Alleluja!

dodany przez Króliczek @ 9 kwietnia 2012 o 07:31. Odpowiedz #

Zosiu a ja mam pytanie. W produktach napisałaś o skórce z 1 cytryn y. W wykonaniu jednak cytryna się nie pojawia?

dodany przez Malwa @ 29 marca 2013 o 23:09. Odpowiedz #

Pascha ‚chodziła za mną’ już od kilku lat. Zawsze jednak jakoś nie udawało się jej zrobić. Do czasu… gdy zobaczyłam ten przepis. Jest bardzo przystępnie opisany, zdjęcia jak zawsze są piękne i zachęciły mnie do przygotowania tego wyjątkowego deseru. Rodzina zajadała się ze smakiem, a dziś – po powrocie po Wielkanocnym weekendzie do pracy – dziewczyny w biurze właśnie delektują się już drugą porcją. Mmmm dziękuję za przystępny przepis, który zainspirował mnie do przygotowania Paschy:)

dodany przez maRUTka @ 2 kwietnia 2013 o 10:47. Odpowiedz #

Komentarze

Wymagane.

Wymagane. (nie będzie publikowany).

Jeżeli posiadasz.