Skip to main content

Placek z żurawinami i Piąty smak. Rozmowy przy jedzeniu

   Po sobotnich emocjach, które towarzyszyły mi przy spotkaniu z Czytelnikami z przyjemnością zaszyłam się na chwilę, by dokończyć rozpoczętą parę dni temu książkę o tytule Piąty Smak. Rozmowy przy jedzeniu. Autor książki – Łukasz Modelski – prezentuje zbiór przeprowadzonych rozmów z ludźmi, którzy o smaku potrafią opowiadać w niesłychanie ciekawy sposób. Czyta się jednym tchem. Pozycja idealna dla wszystkich miłośników kulinarnych opowieści, amatorów historii czy literatury. Wystarczy na chwilę zapomnieć o przeświadczeniu, że każda książka kucharska powinna być oprawiona w sporą ilość zdjęć i dać się pochłonąć choćby rozmowie z Carlem Petrini (założycielem ruchu Slow Food) o tym jak próbował przepędzić pierwszy Mc Donald z Rzymu; zatopić się w opowieściach osobistej kucharki Francois Mitterranda, która bagatela nie ukończyła żadnej szkoły gastronomicznej lub poznać polską blogerkę kulinarną, która na stałe osiadła w Toskanii i uczy się tradycyjnych smaków kuchni włoskiej. Lekko napisana. Idealna do kawy. W sam raz do domowego ciasta z żurawiną!

Skład:

(forma o wymiarach 24cm x 19 cm)

200 g mąki pszennej (tortowej)

2 jajka

150 g masła

150 g cukru pudru

1 łyżeczka mielonego cynamonu

1 łyżka otartej skórki z cytryny

2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

3/4 szklanki świeżych żurawin

szczypta gałki muszkatołowej

A oto jak to zrobić:

1. Za pomocą miksera ubijamy masło z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy otartą skórkę z cytryny, ekstrakt waniliowy i jajka. Mieszamy (nie przejmujmy się, gdy masa się rozwarstwia). Na końcu dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawami. Całość dokładnie mieszamy, dosypując świeże żurawiny.

2. Wymieszane ciasto przekładamy do natłuszczonej formy i pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 160 stopniach C przez 45-50 minut (do tzw. suchego patyczka). Gotowe ciasto wyjmujemy z piekarnika i czekamy, aż chwilkę ostygnie. Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem.

26 Odpowiedzi do “Placek z żurawinami i Piąty smak. Rozmowy przy jedzeniu”

  1. Nie piekę, bo nie umiem ;-) Ale staram się od czasu do czasu próbować. Ciacho z żurawiną też spróbuję. A i do książki pewnie zajrzę :)
    Pozdrawiam :-)

  2. Zosiu, pyszny przepis! Dziękuję za sobotnie spotkanie! Tylko jedno pytanie: skąd jest ta śliczna niebieska forma do pieczenia?

    Pozdrawiam!

  3. Dzień dobry,
    zaczynam oficjalnie, bo to mój pierwszy wpis na Twoim blogu, Zosiu:)

    Obserwuję twoje wpisy od dłuższego czasu i jestem zachwycona:) Cudne (!) zdjęcia i fantastyczne przepisy, z których kilka już wypróbowałam – w weekend zajadaliśmy się w domu ciastem jogurtowym z morelkami (w moim przypadku były wiśnie ze słoika, które zostały po przygotowaniu tortu urodzinowego dla narzeczonego – też smakowało wybornie;)), a w tej chwili chłodzi się krem do torciku marchewkowego – po podjadaniu podczas przygotowywania już mam pewność, że będzie wyśmienity:)

    Ale do rzeczy – również jestem ciekawa, czy w tym przepisie można zastąpić świeżą żurawinę suszoną. Nie bardzo wiem też gdzie szukać tej pierwszej… A może zaproponujesz jakiś inny owoc? Pewnie też musiałby być jakiś kwaskowy, prawda?

    Trochę się rozpisałam, ale pewnie kolejne wpisy nie będą już takie przydługawe – chciałam po prostu zdeklarować dozgonną miłość do twojego bloga:)

    P.S. od jutra biorą się za dania wytrawne, a Twoja książka musi do mnie trafić na mikołajki, nie wyobrażam sobie innego prezentu;)

  4. Zosiu, a czy można liczyć na jakiś przepis na domowy chleb, od dłuższego czasu poszukuję czegoś co by zastąpiło kupne pieczywo, ale do tej pory nic mi nie wyszło.

    Pozdrawiam
    Agata :)

  5. Zosiu, dlacZego filmik z Twojego ślubu można zobaczyć w internecie ? Ślicznie wyglądałas ;)))

  6. tak z innej beczki pytam z ciekawości:Zosiu byłaś może w restauracji Basi Ritz w Gdańsku?

  7. Dzis bede robila ciasto z zurawina suszona wiec jesli ktos bedzie zainteresowany chetnie powiem czy wyszlo :) sadze jednak ze wyjdzie na pewno pyszne :)

  8. Ciasto rewelacyjne :) Z suszoną żurawiną extra :) żurawinę wcześniej trochę namoczyłam :)

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.