Przepis na Walentynki: Karmelizowane gruszki w puszystym kremie!

Skład:

krem:

1 szklanka (250 ml) mleka 3,5%

1/2 szklanki (125 ml) śmietanki 36%

1/4 szklanki cukru

6 żółtek

3 łyżki mąki

1 łyżka cukru wanilinowego

1 opakowanie biszkoptów (podłużne lub okrągłe)

karmelizowane gruszki:

4 średnie gruszki

3 łyżki wody

1/4 szklanki cukru (najepiej brązowy)

masa z mascarpone:

250g serka mascarpone

 3-4 łyżki cukru pudru

prażone migdały:

garść migdałów

2 łyżki masła

2 łyżki cukru pudru

A oto jak to zrobić:

1. Mleko ze śmietanką podgrzewamy w garnku. W oddzielnej misce mieszamy mąkę z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodajemy żółtka i ubijamy na gładką i jednolitą masę. Podczas ubijania stopniowo dodajemy podgrzane mleko ze śmietaną. Mieszaninę ustawiamy na małym ogniu, doprowadzamy do wrzenia stale ubijając. Proces musi potrwać, aż do momentu gdy masa nabierze gęstej formy. Gdy już będzie przypominać budyń, przykrywamy folią i odstawiamy w chłodne miejsce.

2. Gruszki obieramy ze skórki, wyjmujemy gniazda i kroimy w cienkie plastry. Na dużej patelni podgrzewamy cukier z wodą, do momentu aż uzyska brązowy kolor. Dodajemy plastry gruszek i podsmażamy 3-4 minuty. 

3. Serek mascarpone ubijamy z cukrem pudrem. Migdały prażymy na rozgrzanej patelni z masłem, aż się zarumienią. Odstawiamy z ognia i posypujemy cukrem pudrem.

4. W szklanym naczyniu układamy pierwszą warstwę z pokruszonych biszkoptów, następnie nakładamy krem, karmelizowane gruszki, ponownie krem , gruszki i na końcu ubity serek mascarpone z cukrem pudrem. Na wierzchu posypujemy prażonymi migdałami. Owijamy nasz deser folią spożywczą i umieszczamy na 4-5 godzin w lodówce. Podajemy na zimno!

Mleko ze śmietanką podgrzewamy w garnku.

W oddzielnej misce mieszamy mąkę z cukrem i cukrem wanilinowym. 

Dodajemy żółtka i ubijamy na gładką i jednolitą masę.

Podczas ubijania stopniowo dodajemy podgrzane mleko ze śmietaną. Mieszaninę ustawiamy na małym ogniu, doprowadzamy do wrzenia stale ubijając. Proces musi potrwać, aż do momentu gdy masa nabierze gęstej formy. Gdy już będzie przypominać budyń, przykrywamy folią i odstawiamy w chłodne miejsce.

 Gruszki obieramy ze skórki, wyjmujemy gniazda i kroimy w cienkie plastry. 

Na dużej patelni podgrzewamy cukier z wodą, do momentu aż uzyska brązowy kolor. Dodajemy plastry gruszek i podsmażamy 3-4 minuty.

W szklanym naczyniu układamy pierwszą warstwę z pokruszonych biszkoptów.

Następnie nakładamy krem.

Dodajemy karmelizowane gruszki.

Ponownie krem.

Na końcu nakładamy ubity serek mascarpone z cukrem pudrem.

Posypujemy prażonymi migdałami obtoczonymi w cukrze pudrze.

Przed podaniem schładzamy w lodówce 4-5 godzin.