*    *    *

  Porzeczki. Jeszcze parę dni temu nasze krzaki uginały się pod ciężarem swoich owoców. Z tych zebranych, część przeznaczyliśmy na kompot, a z reszty udała się galaretka. Chociaż i tak nic nie dorówna, najprostszej wersji ugniecionych w miseczce z cukrem. Deser z czasów dzieciństwa, gdy nie było nic słodkiego pod ręką. Dziś proponuję wersję dla miłośników maślanego kruchego spodu zestawionego z kwaśnym smakiem porzeczek i słodką bezą. Wykonanie jest dosyć proste, pod warunkiem, że przestrzegamy przepisu – na przykład warto schłodzić ciasto w zamrażarce zanim wstawimy je do piekarnika. Polecam użyć świeżych owoców – chyba, że naszła Was ochota i natychmiast chcecie zjeść kawałek, a porzeczek już dawno nie widzieliście na straganie – to zamieńcie na borówki amerykańskie lub śliwki. Z mrożonych, nie polecam, bo jest duża szansa, że nawet po rozmrożeniu, owoce podczas pieczenia puszczą dużo soku i kruche ciasto szlag trafi. Jedno mogę Wam obiecać, to jeden z tych deserów, który szybko się nie znudzi :)

Skład:

(średnica formy 26 cm lub 29 cm)

ciasto:

150 g mąki pszennej

25 g cukru pudru (może być zwykły)

125 g schłodzonego masła pokrojonego w kostkę

1 łyżka wody (opcjonalnie)

ok. 500-600 g świeżych porzeczek + 2 łyżki brązowego cukru lub cukru pudru+ 2 łyżki mąki ziemniaczanej

beza:

4 białka

180 g cukru pudru

2 łyżki mąki ziemniaczanej

A oto jak to zrobić:

1. Do szerokiej miski lub na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone na kawałki schłodzone masło, cukier i łyżkę wody (opcjonalnie). Zdecydowanym ruchem zagniatamy ciasto, wykładamy nim natłuszczoną formę do pieczenia, wierzch ciasta nakłuwamy widelcem i odkładamy na 30 minut do zamrażalnika. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika. Pieczemy ok. 25 minut, aż ciasto uzyska złoty kolor. Wyjmujemy i studzimy na kratce.

2. Umyte i wysuszone porzeczki łączymy z cukrem wymieszanym z mąką ziemniaczaną. Białka ubijamy na sztywną pianę – w połowie ubijania, stopniowo łyżka po łyżce dodajemy cukier. Po paru minutach, gdy piana stanie się gęsta i błyszcząca dodajemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy jeszcze chwilkę.

3. Na podpieczony spód wykładamy porzeczki, a na wierzch rozkładamy bezę. Ciasto umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 180º C i natychmiast obniżamy temperaturę do 140ºC (opcja: termoobieg). Pieczemy przez około 1 godzinę do momentu, aż wierzch bezy będzie chrupiący. Studzimy ciasto przy otwartych drzwiczkach piekarnika.

Do szerokiej miski lub na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone na kawałki schłodzone masło, cukier i łyżkę wody (opcjonalnie). Zdecydowanym ruchem zagniatamy ciasto, wykładamy nim natłuszczoną formę do pieczenia.

Wierzch ciasta nakłuwamy widelcem i odkładamy na 30 minut do zamrażalnika.

Umyte i wysuszone porzeczki łączymy z cukrem wymieszanym z mąką ziemniaczaną.

Na podpieczony spód wykładamy porzeczki, a na wierzch rozkładamy bezę.

Ciasto umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 180º C i natychmiast obniżamy temperaturę do 140ºC (opcja: termoobieg).

Pieczemy przez około 1 godzinę do momentu, aż wierzch bezy będzie chrupiący. Studzimy ciasto przy otwartych drzwiczkach piekarnika.

brytfanna żeliwna – Chasseur | lniana koszula – SEASIDE TONES | porcelana –  Rosenthal Polska

Kategorie:

16 odpowiedzi na “Słodko-cierpki ulubieniec, czyli bajeczne kruche z porzeczkami i bezą”

  1. Cudo! Chociaż ja już swoje prawie wszystkie oberwałam, trochę zostawiłam na galaretkę, ale może starczy😉

  2. Ale to pysznie wygląda! 😊

  3. Mmmmmm uwielbiam kruche owoce i beza

  4. Cudo ! Zosiu kochana odnosnie przetworow …czy podzielisz sie przepisami na takowe ? Takie sprawdzone , ulubione , ” wasze ” ? Salatki ? Dzemy ? Cos co robicie zawsze i od zawsze ? bardzo bym byla wdzieczna za taki wpis , wszystkiego co najlepsze Czarodziejko !

  5. Cudowne połączenie.Beza, kruche ciasto, chociaż porzeczki zamieniłabym na borowki z własnego ogrodu 😊, moje dziecko je uwielbia. Przepiękna brytfanna.

  6. Pycha! Zosiu, a jakie ustawienia temperatury przy opcji piekarnika
    góra-dół?

  7. Dzisiaj zrobiłam to ciasto ale z borówkami- mój mąż skwitował „przechodzisz samą siebie” 😁 Tak więc Zosiu…ciasto jest przepyszne, baaardzo dziękujemy🙂

  8. Nie jadłam jeszcze bezy. Z porzeczkami będzie mi smakować.

  9. Smaki Wysokie lubią degustować i dobre przepisy 💛 Bardzo piękne
    Dziękujemy

  10. Beza i porzeczka połączenie idealne. Jak się nie skusić… :)

  11. Jestem pewna, że pyszne. Moje porzeczki tylko czekają na takie wypieki. :)

  12. Pyszności! Robiłam już kilka razy, znika w mgnieniu oka. Idealne połączenie kwaśnych porzeczek i słodkiej bezy. Bardzo dziękuję za ten przepis.

  13. Zosiu, ależ mi ochoty zrobiłaś na to ciasto! Wczoraj wróciłam z podróży poślubnej, powinnam pranie wstawić, ale chyba zrobię to ciasto!

  14. Zosiu, mam tylko mrożone porzeczki :(( nadadzą się?

Dodaj komentarz