Skip to main content

Smaki z dzieciństwa i bajeczne kruche ciasto z delikatną warstwą kajmaku i puszystym musem z mascarpone!

    Są pewne smaki z dzieciństwa, do których powracamy na nowo dopiero po wielu latach. Wystarczy tylko chwila, niezapowiedziana okazja by choć na chwilę przenieść się do czasów beztroskich lat. Do świąt w których z wyprzedzeniem organizowało się ,,wielkie choroby" , nie jakieś tam zwykłe grypy, by jak najdłużej nacieszyć się wolnym czasem w domu. Czasem nie wytrzymywało się i z reguły jacyś nieznani sprawcy odłamywali niepotrzebne kawałeczki. Rano schodziło się do pachnącej kuchni i również ukradkiem jadło się tą rzecz, która poza tym świątecznym dniem już tak nie smakowała! Będąc przelotem w jednej ze znanych cukierni, natrafiłam właśnie na to coś, co pozwoliło mi przypomnieć sobie smak ciast, które królowały na naszych świątecznych stołach. Zatem zapraszam – a może i komuś również umili bożonarodzeniowy poranek!

Przepis na kruche ciasto z kajmakiem i puszystym mascarpone

Skład:

150 g mąki

30 g cukru

125 g pokrojonego w kostkę masła

1 łyżka wody (opcjonalnie)

1/2 puszki gotowej masy kajmakowej

250 g serka mascarpone

300 g serka naturalnego

150 g cukru pudru

2 żółtka

1 łyżeczka startej skórki cytrynowej (opcjonalnie)

garść płatków migdałów

A oto jak to zrobić:

1. Do szerokiej miski (albo na stolnicę) przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone na kawałki masło, cukier i skrapiamy łyżką wody. Zdecydowanym ruchem zagniatamy ciasto i odkładamy na 30 minut do zamrażalnika. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni C. 

2. Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika i wykładamy nim formę. Nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 25 minut, aż uzyska złoty kolor.

3. Sparzone żółtka ubijamy z cukrem, dodajemy serek naturalny oraz mascarpone i ubijamy na wyjątkowo głądką masę. Na końcu dodajemy startą skórkę cytrynową. Naczynie z masą owijamy w folię i umieszczamy do lodówki na 30 minut. Kruche ciasto wyjmujemy z piekarnika, czekamy aż ostygnie i nakładamy na powierzchnię cienką warstwę masy kajmakowej. Następnie wyjmujemy z lodówki masę z mascarpone i nakładamy nią na warstwę kajmaku. Na końcu posypujemy prażonymi płatkami migdałów!

111 Odpowiedzi do “Smaki z dzieciństwa i bajeczne kruche ciasto z delikatną warstwą kajmaku i puszystym musem z mascarpone!”

  1. Zosieńko!

    Paczka z Twojego sklepiku do mnie dotarła! Ale ładnie zapakowane.. i ta karteczka z życzeniami! Jaki miły gest!

    Bardzo dziękuję…
    Mam jeszcze pytanie, czy tą tartę silikonową którą użyłas w przepisie mogę również dostać u Ciebie. Dzięki z góry za odpowiedź!

  2. Jestem może czepialska, ale nie lubię błędów ortograficznych – ukraDkiem. Zmień, po co inni mają się czepiać ;)

  3. O jejkuu jak tu świątecznie! Zosiu ale masz dar pisania- jak to się miło czyta. Dziękuję Ci za taki poranek.

    a ciasto napewno wyprobuje.

    Pozdrowienia z Paryza!

  4. Właśnie robiłam takie ciasto i spód wyszedł mi za twardy -nie wiem gdzie popełniłam błąd.

    • Może za długo trzymałaś w piekarniku. A jakiego masła dodałaś? Może to również być spowodowane rodzajem mąki?

      • Dodałam mąki tortowej a masło roślinne.Spróbuje znowu mam nadzieje,że wyjdzie.Zosiu a ja od jakiegoś czasu zaglądam na Twojego bloga w poszukiwania sprawdzonego przepisu na sernik z rodzynkami (najlepiej na niezbyt skomplikowany;)Pozdrawiam przedświątecznie:)))

        • .. spróbuj nie dodawać wody i zagniatać ciasto w takiej kolejności: najpierw masło cukrem a dopiero mąkę.

          Jeśli chodzi o sernik, to nadal próbuje.. ale na razie jeszcze wciąż są lepsi ode mnie :)

          Z pozdrowieniami,
          Zosia

          • Dziękuje za odpowiedź:) I będę zaglądać w poszukiwaniu świątecznych inspiracji:))))

  5. No to do listy moich świątecznych “spożywczych” zakupów dopisuję: masę kajmakową i serek mascarpone :)
    A te zdjęcia z cukierni – obłędne!!! :)))

  6. Jej super!Marzyłam o przepisie na takie ciasto:) Widziałam tez “wariacje” z dnem, które składało się m.in. z prażonych migdałów.

    Czy w sklepie będą takie żaroodporne, okrągłe formy na tarty???
    (takie jak były na początku,w dwóch wielkościach)

  7. Zosiu, a jaki to serek naturalny? Taki biały zwykły np. półtłusty czy zmielony jak do sernika z pudełka?

  8. To ciasto w Twoim wykonaniu wyglada lepiej niz to z restauracji!! Wyglada na znacznie lzejsze:))
    Ale czy to ciasto na pewno pasuje na Swieta??
    Pozdrawiam z Grecji!:DD

    • Ach Grecja! ;-)

      U nas to ciasto jest jako taki tzw. przerywnik, wśród makowców, serników i tortów orzechowych. Zawsze jest sporo chętnych:)

      • Ach, racja.. Ja mam wlasnie dylemat: wybrac piernik, czy to z migdalami..Ale jak Swieta to trzeba zaszalec i chyba zrobie 2 jak starczy czasu:DDDD
        Sciski!!

  9. No co Ty. ja już piekę z moją mama od kilku tygodni i nie zamienimy na zwykle formy. Nawet nasza babcia się do tego przyzwyczaila i nie wyobraza sobie innej formy, a tym bardziej tej zwyklej.

  10. Zosieńko, Fajnie ze jest z Tobą kontakt na bieżąco. Nawet jak komuś ciasto nie wyjdzie, to dajesz znac i pytasz się co źle zrobil.

    to mile

  11. Zosiu, prosze zdradz jak zachowac taka sliczna figure jak Ty jadajac takie przysmaki, prosze, prosze :)

  12. Zosiu uwielbiam bezy :-) Czy możesz zdradzić z czym była ta beza ze zdjęcia? Robię bezy głównie latem z bitą śmietaną i owocami letnimi. Dlatego szukam teraz propozycji zimowych stąd pytanie o to cudo ze zdjęcia :-)

  13. już wiem co będę robić w weekend :) dziękuję za wszytkie przepisy, jesteś kochana :*

  14. Ja jutro przetestuję pierniki ;).
    Fantastycznie się Ciebie czyta, ogląda… i gotuje :D.
    Serdecznie pozdrawiam z Hiszpanii!

    • Hiszpania! Ale Ci zazdroszczę.. a który dokładnie region?

      Pozdrowienia z Trójmiasta!

      • Valencia !
        Świeże owoce morza to jeden z wielkich plusów mieszkania tutaj :) , dlatego wypróbowałam już Twoje przepisy z krewetkami .
        Pozdrawiam!

        p.s- ja w Gdańsku będę na sylwestra -mieszkasz w moim ukochanym mieście!

  15. Ciasto wyglada jak marzenie :)
    Przepis juz wydrukowany, wychodzę z pracy i ide po zakupy a później do kuchni. Już się nie mogę doczekać aż je spróbuje :)

  16. Zosiu, a co to za cukiernia? chyba,że nie chcesz robić reklamy :) zanim sama zrobię chciałam spróbować :)

  17. Uwielbiam twoje wpisy z kolejnymi pięknymi zdjęciami:) sprawiasz że człowiek aż nabiera chęci na gotowanie!!:) Pozdrawiam

  18. Zosiu, świetny przepis:) mam tylko pytanie co do serka naturalnego: to ma być zwykły biały ser, twaróg, masa do sernika czy co? Bo nie rozumiem ;)
    Pozdrawiam!
    K

    • To mam byś zwykły naturalny serek.. najlepiej nie słodzony, warto żeby był wyjątkowo gładki/zmielony- jak do sernika :)

  19. Pani Zosiu , mimo, że mam 12 lat to często zaglądam na Pani bloga . Kocham gotować ! ; )) Gotuje już od 5 roku życia . Zrobiłam to ciasto , ponieważ niektóre przepisy robię sama. Wyszło przepyszne ! ;) Bardzo podobają mi się Pani przepisy i czekam na więcej nowości i kulinarnych doświadczeń . :-)

    • Ale miło!! Dziękuję Ci serdecznie za komentarz! Cieszę się niezmiernie, że nawet 12-stolatki korzystają z moich przepisów! Ale frajda dla mnie :-)))

      Miłego okresu przed świątecznego!
      Zosia

  20. Witaj Zosiu!

    Jestem pod wrażeniem Twoich dzieł kulinarnych! Dodajesz na blogu przepisy na każdą kieszeń i w dodatku takie, które nie wymagają zbytniego poświęcenia czasowego.
    Mam do Ciebie pytanie, które dotyczy książek kulinarnych. Czy mogłabyś powiedzieć z jakich książek korzystasz Ty osobiście, a jakie polecasz? (które zawierają wiele łatwych przepisów, w szczegołności “coś” na obiad?). Pytam ponieważ noszę się z zamiarem kupienia książki kucharskiej na prezent.

    Pozdrawiam z Krakowa ;-)

  21. Mmm,pycha aż mi ślinka cieknie!Na pewno zrobię go z siostra na święta.Zosiu a kiedy ukaże się twoj ksiażka kucharska?

  22. Ale to wspaniale wygląda ;) Bradzo prosty i na pewno pyszny przepis ;) Dzięki Zosiu.
    Pozdrawiam ;)

  23. Witam!
    Przepisy cudowne i przepyszne! Proponuję jednak na stronie zamieścić opcję – SZUKAJ ;) Bardzo ciężko jest znaleźć starsze przepisy.
    Pozdrawiam serdecznie!

  24. Zosiu uwielbiam Twoje przepisy! Zawsze mi wchodzą rewelacyjnie:) Wykorzystałam wczoraj Twój przepis na kruche ciasto do szarlotki, robiłam ją na imprezę do koleżanki i była przebojem wieczoru:)) Powyższy przepis również mam ochotę wypróbować, nie wiem jednak jak prażyć migdały :( Próbowałam kiedyś, ale strasznie się przypaliły :(
    Pozdrawiam Cię serdecznie i gratuluję fantastycznej strony!:)

  25. Jesteś dla mnie wielką inspiracją Zosiu :) Mam dopiero 15 lat i zaczynam przygodę z gotowaniem, ale dzięki Tobie coraz lepiej mi to wychodzi.
    Ciasto zrobię na wigilie klasową, mam nadzieję że wyjdzie!
    Pozdrawiam z Torunia :)

  26. Pychota ! Na pewno zrobię, ale czy mogłabyś napisać jakiego serka konkretnie użyłaś bo chyba jeszcze z takim nie miałam do czynienia ;)

  27. Na ile wcześniej przed podaniem można przygotować to ciasto? Mam kolację o 18.00 – jak zrobię ciasto dzień wcześniej to nie skapcieje?

  28. Zosiu, dzięki Tobie uwierzyłam,że jednak nauczę się gotować ;) Spróbowałam na początek przystawki z gruszkami-wyszło super ;) Twoja strona jest pełna inspiracji i bardzo fajnie,że tak często odpowiadasz na komentarze. Czekam z niecierpliwością na książkę :) Pozdrawiam :)

  29. A ja mam pytanko natury technicznej. ;) Czy w każdym sklepie dostane “gotowa masę kajmakową”? Nie spotkałam się jeszcze z czymś podobnym i kompletnie nie wiem na jakich regałach szukać. :)

  30. Pierwszy raz odwiedzam Twoją stronę wygląda bardzo zachęcająco. Jestem wielką fanką tortów bezowych. Gdybyś kiedyś zamieściła przepis na idealny spód lub wierzch bezowy (jak na tych pieknych fotkach) Będę bardz bardzo wdzięczna. Mi na razie nic a nic nie wychodzi. Nie wiem w czym tkwi sekret ? Pozdrawiam
    :-)

  31. chciałam zapytać jakie to są te sparzone żółtka? :) pierwszy raz sie spotkałam z takim określeniem i nie wiem za bardzo o co chodzi. :P

  32. Ciasto wyglada niesamowicie kuszaco i zapragnelam by znalazalo sie i na moim swiatecznym stole:)
    Mam tylko pytanie- jak ubijasz serek mascarpone, zeby sie nie rozdzielil?Mnie niestety juz kiedys wywinal taki numer i troszke sie obawiam;) Masz jakis sprawdzony sposob?:)

    Pozdrawiam cieplutko:)

  33. Zosiu co robisz z migdałami? Czy posypujesz migdałami prosto z paczki czy prażysz migdały? Jeśli tak to proszę podpowiedz jak :)

  34. Mam pytanie odnośnie żółtek – jak je sparzyć ??? pierwszy raz o czymś takim słyszę i nie wiem kompletnie jak się za to zabrać a te ciasto marzy mi się na świątecznym stole – bardzo proszę o szybką odpowiedz
    Beata

  35. No właśnie też nie wiem jak sparzyć żółtka ? pierwsze słyszę, w internecie nic nie znalazłam na ten temat ;/

  36. otóż Zosiu mamy pytanie do tych żółtek jak Ty je parzysz bo ja się też zastanawiam :) ahh i jeszcze pytanie czy ta masa kajmakowa to jest cos w stylu karmelu? toffi?

  37. Zosiu – mam prosbe – czy moglabys podawac zawsze rozmiar blach w ktorych pieczesz ?
    z gory dziekuje i pozdrawiam z Düsseldorfu.

  38. Zosiu, dziękuje za ten przepis, dzięki niemu trafiłam prosto do serca mojego obecnego chłopaka, szukałam czegoś odpowiedniego, przepis nie jest bardzo skomplikowany ale efekt i smak – rewelacja !! Pozdrawiam !

    • cieszę się, że zasmakował Twojemu chłopakowi! Pozdrowienia dla Was serdeczne!
      Zosia

  39. Witam, od niedawna zaczęłam pichcic, na walentynki zrobiłam Twój przepis na gruszki karmelizowane-pychotka…
    Dzisiaj zrobiłam tartę z mascarpone i masą kajmakową, efekt koncowy jak na zdjęciu, jednak nie udało mi się pokroic w kawałki bo tarta się rozpada, może powinnam najpierw tartę wysuszyc ? a może powinnam dłużej odczekac z pokrojeniem (wyjęłam z piekarnika 1,5 h temu, mąż nie mógł się doczekac…:)) ). Ponawiam pytanie kol. jaka powinna byc średnica formy, ponieważ zostało mi pół zalecanej masy kajmakowej oraz pół masy z mascarpone.
    Dziękuję za odpowiedź

  40. Cześć Zosieńko
    Zrobiłam to cudo dla swoich gości i wszystkim bardzo smakowało. Mam pytanie co z tym kruchym ciastem bo chyba gdzieś popełniłam błąd – po wyjęciu z piekarnika ciasto juz złotobrązowe rozpadało się – było po prostu baaaaaardzo kruche. Kajmak je trochę posklejał, ale chcialabym ten spód wykorzystać w innym przepisie, ale nie wiem co się stało.

    Poza tym użyłam też tego kremu do przełożenia biszkoptów jogurtowych, pysznie było :)

  41. Witaj Zosiu!
    Mam pytanie odnośnie tej masy z serków,cukru pudru i jajek.Otóż ciasto robiłam już dwa razy i za każdym razem ta masa wychodzi mi bardzo wodnista.Nie wiem dlaczego?Użyłam dwa bieluchy i serek mascarpone z piątnicy.
    Z góry dziękuję za odpowiedź!
    pozdrawiam,
    Ania

    • To niestety zależy głównie od konsystencji serka mascarpone i twarożku… a spróbuj zamiast Bielucha dodać Danio, albo serek typu Danio tylko naturalny.

      Z pozdrowieniami,
      Zosia

      • Ja dodaję Piątnicę – serek naturalny (ten do kanapek) i masa wychodzi bardzo fajna, gęsta :) Zosiu, to ciasto jest u nas już na każde święta, a Wielkanocą pełni rolę mazurka hihi ;) Kładę na wierzchu bratki (bo są jadalne), jakąś ozdóbkę świąteczną i przynajmniej mam pewność, że tego “mazurka” zjedzą wszyscy z apetytem :D A czasami urozmaicam go o jakieś owoce, np. borówki (świetnie przełamują słodycz). Przepis jest świetny! :)

        • Super! Ale się cieszę, że na stałe zagościło na Waszym świątecznym stole :-)

          Wszystkiego co najpiękniejsze na Święta!

          Zosia

          • Zosiu, na świątecznym i nie tylko ;) Życzę Tobie i Twoim najbliższym wspaniałych, radosnych Świąt Wielkanocnych! :)

  42. Uwielbiam wszystko co krówkowe, dlatego wczoraj skusiłam się zrobić to ciasto:) Niestety… spód wyszedł mi za twardy (trzymałam w piekarniku 35 minut, bo po 25 jeszcze ciasto zostawało na wykałaczce, jak sprawdzałam), natomiast masa serkowa wyszła strasznie wodnista, mimo że ciasto trzymałam w lodówce całą noc… A dziś przed południem odwiedził mnie dziadek, chciałam poczęstować go ciastem do kawy, a tu taka wpadka: masa spłynęła z ciasta na cały talerz :((( Ale jedno się udalo: ten smak! Mmm..uwielbiam! Odlałam wodę z mascarpone przed ubiciem, ale może za krótko ubijałam? Czy ta masa powinna zesztywnieć przy ubijaniu? Zosiu, proszę doradź, co powinnam zrobić, bo to ciastko jest pyszne, ale w takiej wersji, jak mi wyszła nie nadaje się kompletnie, żeby je podać gościom (szczególnie tak ważnym jak dziadek!)
    Zosiu, mam do ciebie jeszcze jedną prośbę. Ponieważ niedługo zostaniesz mamą, na pewno już zastanawiasz się co będzie jadło Twoje maleństwo, kiedy poszerzysz mu dietę o produkty inne niż mleczko :) Mój synek kończy pojutrze 8 miesięcy, a od 2 miesięcy jemy już zupki, kaszki, przeciery… W sklepach jest duży wybór gotowych dań dla niemowląt, ale chciałabym mu gotować sama (nie ukrywam, że również ze względów ekonomicznych;)). Mój problem polega na tym, że nie wiem, jak przygotować takie danie dla maluszka… tzn. w jakich proporcjach ugotować warzywa i mięso/rybę, ile tłuszczu i kaszki dodać? Może oprócz rubryki “Przepisy dla przyszłych mam” mogłabyś stworzyć dział dla niemowląt? Proszę! Liczę na Ciebie!
    Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc:)

  43. cześć,dzisiaj upiekłam Twoje ciasto,spód wyszedł pyszyny,kruchy no idealny wręcz ! natomiast mam problem z masą,zrobiłam ją serka mascarpone piętnicy i jogurtu naturalnego danona,masa jest wodnista,lejąca się po ukrojeniu cała spływa na talerz,co zrobiłam nie tak?

  44. Witam!
    A gdyby między kajmak a masę serową wsadzić truskawki?
    Jak myślisz?
    Pozdrawiam.
    Kasia:)

  45. jakiej średnicy blachę Pani użyła..?:) bo trudno zgadnąć, a na zdj wydaje się b.mała..

  46. Cudowny przepis :) Mam pytanie ile takie ciasto może stać w lodówce zanim się zepsuje?

  47. Zosiu! Już raz robiłam to ciasto i wyszło mi wyśmienite, teraz w sobotę zrobię jeszcze raz, a już nie mogę się doczekać.Ten smak jest niesamowity.Pozdrawiam Ciebie.

    • Bardzo, bardzo mi miło! dziękuję serdecznie za wiadomość i życzę zatem pysznego pieczenia :)

      Pozdrawiam gorąco,

      Zosia

  48. Zosiu! Dzisiaj u mnie bajecznie kruche ciasto, to z Twojego przepisu. Bardzo je lubię, chyba uwielbiam. Jest niesamowite. Przeglądając Twoje zdjęcia do tego ciasta , zastanawiałam się jaki krem może być do tego tortu bezowego jasnego? Bo ten drugi to chyba słynny tort dacquoise ? Jeśli mogłabyś mi podpowiedzieć , to by było super. Pozdrawiam Ciebie i jeszcze raz dziękuję za ten przepis.

  49. Ilekroć wchodzę na ten post oprócz Twojego pięknego ciasta widzę zdjęcie tego przepięknego torta bezowego! Aż slinka cieknie ?

  50. Uwielbiam to ciasto! Robię je od samego początku! Teraz jestem w ciąży, boję się surowego jajka w kremie, czy można je jakoś zastąpić lub pominąć? Zosiu proszę o pomoc :)

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.