Z cyklu: Przepisy dla Studentów! Słodkie francuskie placuszki.

Nie codziennie mam ochotę na słodkie śniadanie… Ale gdy już przyjdzie ta pora, a do osiedlowego sklepiku daleko, przypominam sobie właśnie wtedy o tym przepisie. Jeśli nie mam pod ręką dwudniowej chałki, to i tak zawsze znajdę jeszcze starsze kawałki białego pieczywa. Przynajmniej raz w miesiącu zacznijcie dzień takim śniadaniem – dobry humor gwarantowany!

Skład:

2 duże kawałki białego pieczywa / chałki

1 jajko

1 łyżeczka cukru wanilinowego

1/2 szklanki mleka

cukier puder

1-2 łyżki masła/ oleju

borówki amerykańskie / truskawki 

A oto jak to zrobić:

1. W szerokim naczyniu rozbijamy jajko. Mieszamy z cukrem wanilinowym dodając mleko. Powstanie nam gładka jajeczna konsystencja. Zamaczamy nasze kromki chleba w jajecznej masie z jednej i z drugiej strony.

2. Łyżkę masła łączymy z kilkoma kroplami oleju i rozgrzewamy na patelni. Nasączone kromki kładziemy na rozgrzanej patelni i smażymy, aż się zarumienią. Na końcu obtaczamy w cukrze pudrze. Podajemy na ciepło z owocami.

 

Komentarz: Placuszki smakują również rewelacyjnie z odrobiną śmietany, nie mówiąc już o dodatku Nutelli!

W szerokim naczyniu rozbijamy jajko. Mieszamy z cukrem wanilinowym dodając mleko.

Powstanie nam gładka jajeczna konsystencja.

Zamaczamy nasze kromki chleba w jajecznej masie z jednej i z drugiej strony.

 

Nasoczone kromki kładziemy na rozgrzanej patelni i smażymy, aż się zarumienią. Na końcu obtaczamy w cukrze pudrze. 

Podajemy na ciepło z owocami.