Skip to main content

Jej wysokość Pavlova!

Zwiewność, lekkość i finezja – jak Anna Pavlova w tańcu!  Jak historia głosi, tym deserem Australijczycy uhonorowali rosyjską primabalerinę podczas jej pobytu w Australii. … ja z kolei w tym roku zamierzam uhonorować nim moją Mamę i Wam również to polecam :-) !

Skład:

5 białek

300 g cukru

250 g śmietany kremówki

ok. 500 g truskawek

500 ml lodów truskawkowych

świeże liście mięty

szczypta soli

A oto jak to zrobić:

1. Białka ubijamy ze szczyptą soli na średnio sztywną pianę, a następnie powoli dosypujemy cukier, aż nasza masa będzie lśniła. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C.

2. Na szerokiej blasze rozkładamy papier do pieczenia. Za pomocą dużego kubka/szklanki odrysowujemy okręgi. Tak powstaną nam wyznaczone miejsca do nałożenia ubitej piany. Ubitą pianę z białek umieszczamy w rękawie i nanosimy w miejsce ograniczone okręgami. Bezy powinny mieć wyższe brzegi niż środek. Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 150 stopni C i ostrożnie wstawiamy naszą blachę. Pieczemy dokładnie 30 minut, a następnie wyłączamy piekarnik i czekamy kolejne 30 minut aż ostygną.

3. Bitą śmietanę ubijamy (najlepiej na 30 minut przed przygotowaniem wstawić kartonik ze śmietaną do zamrażalnika). Spody bezowe wyjmujemy z piekarnika i kolejno nakładamy plasterki truskawek, bitą śmietanę i lody truskawkowe. Na końcu dekorujemy świeżymi listkami mięty! Podajemy od razu po przyrządzeniu!

Follow my blog with bloglovin!

84 Odpowiedzi do “Jej wysokość Pavlova!”

  1. Zosiu!!!!!!!!! nie potrafię opisać tego co czuję! po prostu uczta dla oczu a na pewno i podniebienia ;D

    • dzisiaj jestem 100000 razy na tak!

      Ja tu właśnie dietę przechodzę, a Ty Zosiu mi tu takie pyszności serwujesz, oj!
      Niech tylko ją skończę, to będzie pierwsza słodycz jaką sobie zaserwuję;-)

      przy okazji zapraszam do oceny moich wypocin(czy wszystko jest przejrzyste itp.), Wasze opinie są dla mnie niezwykle cenne

    • mój komentarz chyba się nie dodał, więc umieszczam jeszcze raz:

      dzisiaj jestem 100000 razy na tak!

      Ja tu właśnie dietę przechodzę, a Ty Zosiu mi tu takie pyszności serwujesz, oj!
      Niech tylko ją skończę, to będzie pierwsza słodycz jaką sobie zaserwuję;-)

      przy okazji zapraszam do oceny moich wypocin(czy wszystko jest przejrzyste itp.), Wasze opinie są dla mnie niezwykle cenne

    • świetny przepis ale za dużo dodajesz cukru. Ja użyłam 200g i masa już była mocno słodka. Mój mąż również stwierdził że cukru powinno być jeszcze mniej bo za słodkie.
      Połowa cukru czyli 150g spokojnie wystarczy i nieprawda że wtedy się białka nie ubiją. Deser będzie miał o 600kcal mniej!

  2. Cześć Zosiu,
    Super zdjęcia.
    Dla “podkręcenia” smaku można dodać pestki marakui pod bitą śmietanę!

    • O tak, popieram pomysł :))

      Pavlove uwielbiam – w ogóle połączenie bezy z bitą śmietaną i owocami :) A takie małe Pavlovy to świetny pomysł! Można elegancko podać taki deser – bo jednak duży tort przy krojeniu (chociaż nadal pyszny) to wygląda już mniej estetycznie ;)

  3. Zosiu jedz truskawki , zaraz będziesz karmić i truskawki niewskazane…chociaż ja skubnęłam parę a karmię dwa tygodnie ;-)

  4. A ja właśnie dzisiaj szukałam czegoś na słodko ,żeby jutro zrobić na Dzień Mamy:To już mam:)))Często wracam do Twoich poprzednich przepisów.Pozdrawiam słonecznie:))) oraz życzę słodkiego czekania na maleństwo:)))

  5. W końcu się doczekałam na jakiś nowy pomysł na Dzień Matki ;) W ubiegłym roku truskawkowe tiramisu wyszło wyśmienicie :)
    Dziękuje za pyszne inspirację !!!
    Pozdrawiam :)

  6. Mmmmniam! Wygląda rewelacyjnie i pewnie tak samo smakuje :) Zosiu masz talent do pięknego serwowania słodkich pyszności! Jestem pod wrażeniem, chyba się skuszę i sama spróbuję zrobić taki smakowity deser!

    pozdrawiam i życzę udanego weekendu :)

  7. Ja mam ten problem, że wydaje mi się, że nie lubię bez (wydaje mi się, bo ostatnio próbowałam ich chyba w podstawówce), ale wygląda tak bosko, że chyba wypróbuję, za 2 tygodnie przyjeżdża do nas moja przyjaciółka z mężem, więc okazja nie-mała:)

  8. Coś wspaniałego! Lecę zrobić ten deser już dziś :)
    Zosiu jesteś boginią kulinarną:)
    pozdrawiam :)

  9. Piękny deser i na pewno pyszny:). Ja w tym roku dla mojej mamy robię tarte truskawkową z Twojego przepisu:)

  10. Cieszy oczy, na pewno ucieszy też kubki smakowe!
    Zosia, Ty też niedługo zostaniesz mamą, więc siebie też jak najbardziej uhonorować powinnaś! :)
    Pozdrawiam!

  11. Zosiu, dzięki wielkie za ten przepis. Od tygodnia przygotowuję się psychicznie do upieczenia bezy dla mam (mojej i męża) , to będzie mój pierwszy raz… z bezą ;-) . Miałam zamiar zrobić Twój tort bezowo-jagodowy ale zdecyduję się chyba na ten przepis. Świetny pomysł z malutkimi Pavlov’ymi bo odpada niepewność dotycząca krojenia. No i jeszcze tak ogólnie – odkryłam nowy rodzaj uzależnienia, to codzienne wchodzenie na Twoją stronę, oglądanie po raz milion ósmy pięknych zdjęć i oczywiście korzystanie z nowych przepisów. Pozdrawiam Cię serdecznie.
    @

      • Zosiu, spieszę donieść, że bezy wyszły obłędne, piękne i przepyszne!! Mamy były pod wrażeniem :-). To był bardzo miły dzień i masz w tym spory udział :-), dziękuję @nia

  12. :) ja dziś mam pyszne truskawkowe tiramisu, tez oczywiście wg Twojej Zosiu inspiracji. Dziś moje urodziny, a jutro też moje święto, już 2 Dzień Mamy… co prawda w tym roku nie usłyszę jeszcze Mamo Kocham Cię, ale za rok mam nadzieję, że tak… :)
    Wszystkiego co najsłodsze dla wszytskich Mam, w tym dla Ciebie Zosiu!

  13. Jak to wszystko przepięknie wygląda!!!! :)
    Aż nabrałam ochoty na jakieś deserowe szaleństwo!

    Buziaki, Magda
    PS.Zapraszam na nową notkę :D

  14. Zosiu dzięki za super przepis. Jutro będę wypróbowywać, moje pierwsze bezy w życiu. Mam nadzieję, że będą udane, do tej pory każdy przepis z tej stronki wychodził super. Pozdrowiania

    • Będę mocno trzymać kciuki! Bezy wbrew pozorom nie są takie trudne ;-)

      Z serdecznymi pozdrowieniami,
      Zosia

  15. To sie mama zdziwi jak jest zaserwuje takie cudo ! Genialny przepis ! Dziękuje bardzo i życzę dużo zdrowka dla Ciebie i dzidziusia :))

  16. Witam:)
    Jestem fanką Twojego bloga od dawna.
    Proste,ale niebanalne i ciekawe przepisy sprawiają,że w poszukiwaniu inspiracji zaglądam tutaj codziennie:).
    Pozdrawiam serdecznie

  17. A czy ktoś wie jak długo taki spód (czyli beza) może wytrzymać? Zrobiłam bezę w niedzielę, ale zabrakło mi czasu, żeby zrobić krem i tak się zastanawiam, czy jak krem zrobię w weekend, to mogę użyć bezę, którą upiekłam, czy muszę piec nową?

  18. Wygląda cudnie! Nawet nie jest to zbyt tuczący deserek, lekkie bezy plus truskawki, w sam raz na lato, fantastyczny pomysł na prezent dla Mamy!

  19. Ja do bezy do Pavlovej dodaję odrobinę skrobi ziemniaczanej, bo lubię ciągnący środek ;)

    Narobiłaś mi smaku-szkoda, że jestem na diecie ;(

    A Ty sobie też koniecznie jutro zafunduj jakąś słodką przyjemność Mamuśka;)

  20. życzę Ci Zosiu, żebyś urodziła dzisiaj – wspaniały prezent dla Twojej mamy – zostałaby babcia no i dla Ciebie :) jesteś wspaniała, niezwykły talent kulinarny, wszystko ślicznie i estetycznie podane, bo wbrew pozorom od sposobu podania posiłku również wiele zależy. O wiele lepiej to wszystko smakuje jak ładnie wygląda :) Powodzenia i wszystkiego dobrego – szczęśliwego rozwiązania :)

  21. Ilość podanych w przepisie składników jest na 6 porcji? Piękny przepis, dzisiaj mam imieniny i na pewno skorzystam z Twojego przepisu! :) Pozdrawiam serdecznie.

  22. Zosiu, wygląda to cudownie, ale ja w tym roku robie dla Mamy tartę jabłkowo-rabarbarową z Twojego przepisu. Właśnie rumieni się w piekarniku, dziękuję za przepis, pozdrawiam! :)

  23. Zosiu właśnie robię Pavlova ale te białka nie są takie gęste jak u Ciebie i nie da sie zrobić gniazd. Mnie się całe rozlało. Zrobię warstwowo ale oże zdradzisz jaki masz trik na gęstą pianę

  24. Zosiu, deser cuuudowny! Nie jestem Super- Kucharką, ale staram sie być Super- Mamą i Super- Żoną, dlatego często do Ciebie zaglądam:) I powiem Ci, że rodzinka chwali za postępy… Pozdrawiam i życzę zdrówka , i samych życiowych przyjemności:)

  25. Zosiu cala rodzina palaszowala ten pyszny deser ( chociaż tata deserow nie jada), nawet pies nie mogl sie oprzeć ! wyszło mi chyba z 14 tych bez !!następnym razem zrobię na 40 urodziny taty ;)

    dziękuje pozdrawiam

  26. Wygląda cudo, szkoda tylko iż autorka używa śmietanki z kartonu UHT, zamiast świeżej niepasteryzowanej, no ale w supermarketach ich nie ma, trzeba było by się wybrać na bazarek, a to takie teraz niemodne…

  27. Hej Zosiu!
    Beza zaraz po wyjęciu z piekarnika opadła i przykleiła się do papieru. Dlaczego, co mogłam źle zrobić?
    Proszę o pomoc.

  28. Cześc!!! Ślicznie wyszedł ten deser, więc nie myśląc dużo chciałam go zrobi. Ale cos mi beza nie wyszła. Na zewnątrz chrupiąca ale w środku tak opadła i trochę była mokra (nie wiem jak to opisa, w smaku ok, ale przyklejała sie do zębów ;) ). nie wiem co źle zrobiłam, może powinnam dłużej piec, albo termoobieg włączy?? Pomóż Buziaki

    • No dobra zawzięłam się i zrobiłam jeszcze raz!!!!! Zrobiłam cieńsze krążki i wyszło super!!!! Ja zrobiłam te bezy z lodami czekoladowymi z nutką mięty i z truskawkami. Mąż był zachwycony!! Dzięki wielkie. Super przepis będę tu częściej zaglądac!!

  29. Zosia co można zrobić z pozostałościami żóltek . bo do tego deseru wykorzystujemy tylko białka, a szkoda żeby 5 żóltek tak o się marnowało ;]

  30. jeden komantarz , Pavlova to nie zwykla beza , tylko ogromna beaz zrobiona na styl tortu , miekka w srodku jak gabka , polana bita smietana i obsypana owocami ..bardzo pyszna jezeli zrobiona poprawnie wlasnie dlatego ze jest miekka w srodku ..

  31. Jeszcze nie robiłam Pavlowej,gdyż nie mam czasu. Robisz bardzo ładne zdjęcia. Chciałabym mieć tyle pomysłów co ty. Do zobaczenia!

  32. zamierzam jutro zrobic w wersji z figami:))) poki co ide robic bezy:) pozdrawiam cieplo z jesiennego Drezna!

  33. Zosiu,
    czy można te bezy przygotować dzień wcześniej?
    A przed samym podaniem udekorować? :)

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.