Skip to main content

Tego deseru nie może zabraknąć w maju, czyli ulubione owoce pod migdałową kruszonką (bezglutenowa)

 *   *   *

Oto jeden z najprostszych i najsmaczniejszych przepisów, jaki oferuje nam maj. Mój ukochany rabarbar i pierwsze truskawki nie wymagają wiele. Są deserem same w sobie. Jednak w towarzystwie migdałowej kruszonki i gałki lodów, są przyjemnością na którą czeka się cały rok. Podoba mi się pomysł zastąpienia zwykłej mąki pszennej, zmielonymi płatkami migdałowymi i płatkami owsianymi. Większość naszych weekendowych posiłków – przynajmniej w naszym domu – kończy się owocami lub właśnie takim gorącym deserem.

Skład:

(przepis na 4 porcje)

100 g mąki migdałowej lub zmielonych płatków migdałowych (migdały mielę w maszynce do mielenia ziaren kawy)

ok. 75 g płatków owsianych (mogą być lekko zmielone)

125 g masła

4 łyżki cukru pudru lub ksylitolu

ok. 400 g świeżych truskawek

2-3 łodygi rabarbaru

A oto jak to zrobić:

  1. Zmielone migdały lub mąkę migdałową łączymy z cukrem pudrem, płatkami owsianymi i schłodzonym masłem. Całość zagniatamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Schładzamy na 20 minut w zamrażarce.
  2. Owoce dokładnie myjemy. Rabarbar obieramy ze skórki, kroimy na drobne kawałki i zasypujemy łyżką cukru. Z truskawek usuwamy szypułki i kroimy na ćwiartki. Pokrojone owoce przekładamy do żaroodpornego naczynia, a na wierzch rozkładamy schłodzoną kruszonkę (możemy skorzystać z tarki). Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach C przez 20 minut. Podajemy na ciepło z ulubionymi lodami.

Lody do dzisiejszej sesji zdjęciowej pochodzą z gdańskiej manufaktury Latto Gelato – jeżeli jesteście w okolicach Trójmiasta i macie ochotę na odrobinę słodyczy, to odwiedźcie poniższy adres: Gdańsk ul. Mirona Białoszewskiego 12/U1

Możecie zajrzyj również na ich profil na Instagramie i zobaczyć, jak tam pięknie i słodko!

Lody o smaku palonego masła i wanilia bourbon z Madagaskaru dopełniły smak gorącej kruszonki.

Artykuł powstał przy współpracy z gdańską manufakturą lodów Latto Gelato

{współpraca reklamowa}

21 Odpowiedzi do “Tego deseru nie może zabraknąć w maju, czyli ulubione owoce pod migdałową kruszonką (bezglutenowa)”

  1. Dziś cały dzień miałam na coś ochotę, ale nie wiedziałam na co, szkoda że dopiero zobaczyłam post, bo to właśnie to coś ;). Zosiu czy w tej lodziarni można kupić całe opakowanie lodów, takie jak na zdjęciu, czy to są gałki pojedynczo pakowane na wynos?

    • Cześć Agato,
      cieszę się, że wpadł Ci w oko przepis. Tak, w polecanej przeze mnie lodziarni, można również kupić większe pojemniki lodów. Poranne uściski i dużo majowego ☀️

  2. Czy można zastąpić mąkę migdałową na zwykłą mąkę pszenną? Jeśli tak to w jakich proporcjach? Przepis idealnie sprawdzi się na dzień matki!

  3. Zosiu,uwielbiam Twojego bloga❤️Wszystko co na nim umieszczasz jest z gustem i ze smakiem😉Często się nim inspiruje☺️Dziękuję Ci za to☺️
    P.S.Przepiękna sukienka😍
    Pozdrawiam serdecznie,Martyna.

  4. Zosieńko dzieki za przypomnienie mojego ulubionego deseru i to jeszcze zmodyfikowanego idealnie dla mnie bo od jakiegoś czasu nie mogę jeść mąki pszennej ❤️ no Ty zawsze w samą porę!!😍

  5. Czasem dodaje do owoców pod kruszonką mascarpone – po prostu po łyżeczce rozrzucone to tu to tam. Jakie to jest wtedy pyszne 😍 a pomysł się wziął stad, że miałam pudełko mascarpone z krótkim terminem ważności 😀😀

  6. my nie bardzo przepadamy za tym deserem;-) za to co tydzień robimy Twoje babeczki kokosowo-rabarbarowe, które serdecznie polecam:-) oprócz tego robimy wiele innych dań, np. rogaliki wszelkiej maści z Twoich przepisów, ale sezonowo teraz u nas rabarbar, więc Twoje muffinki z rabarbarem i Twoja tarta z rabrabarem i kardamonem. Boskie:-) uśmiechy:-)

  7. Zosiu, dziękuję za ten przepis, zrobiłam go mamie, w dniu jej święta! Nie mogłyśmy się najeść, taki pyszny! Powiedziała, że mogę go robić już zawsze :)

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.