Skip to main content

Jak uszlachetnić rybę? Mój sprawdzony sposób na lekki obiad

*     *     *

Lubię te momenty w mojej pracy, kiedy myślę o jakimś produkcie i mam wrażenie, że już wszystko zostało powiedziane i wtedy wpada mi do głowy połączenie smaków, które zupełnie odmienia jego charakter. Tak było i tym razem. Dorsz, ryba której nie trzeba nikomu przedstawiać, a jednak mam nadzieje, że dziś poznacie jej nowe, szlachetniejsze oblicze.

W kuchni zawsze działa ta sama zasada jakości produktów. Jeśli takich użyjemy i odpowiednio ze sobą połączymy, możemy liczyć na powodzenie i szlachetność smaku.

Tekstury. W daniach poza smakiem liczy się konsystencja, która niejednokrotnie wpływa na odbiór potrawy. Tym razem do kremowego sosu i soczystej ryby dorzuciłam prażone migdały, aby skontrastowały miękkie tekstury.

Balans smaków. Biała ryba bywa mdła, a wczesne pomidory kwaśne, dla przełamania dodałam miód, który nadał głębi i wzmocnił smak. Ciekawa jestem Waszych wrażeń? Być może macie swoje ulubione i dość zaskakujące połączenia? Napiszcie w komentarzach.

Skład:

(przepis na 3-4 porcje)

2 płaty dorsza (ok. 500 g )

2 duże pomidory

2 czerwone cebule

80 g prażonych płatków migdałowych

1 łyżka płynnego miodu

sól morska i świeżo zmielony pieprz

do podania: kolendra

A oto jak to zrobić:

  1. Umyte płaty dorsza osuszamy, nacieramy solą morską i świeżo zmielonym pieprzem. Rozkładamy w żaroodpornym naczyniu, skrapiamy oliwą i pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach C, opcja góra-dół przez 18-20 minut.
  2. Aby przygotować sos: na rozgrzanej patelni z oliwą podsmażamy posiekaną cebulę i ćwiartki pomidorów. Smażymy krótko i całość przekładamy do kielicha blendera. Dodajemy podprażone płatki migdałów, miód i miksujemy pulsacyjnie, do uzyskania lekko zblendowanej masy.
  3. Na upieczonego dorsza rozkładamy zblendowane pomidory i świeżą kolendrę. Podajemy na ciepło.

naczynia żaroodporne – ÄOOMI STUDIO

[współpraca reklamowa]

9 Odpowiedzi do “Jak uszlachetnić rybę? Mój sprawdzony sposób na lekki obiad”

  1. Hej, gdzie nabyć w Trójmieście dobrej jakości rybkę do tego dania ? Jakie polecacie adresy?

  2. Mówią, że milczenie jest złotem, dla mnie złotem jest prostota 💛
    Ach jakże brakuje Twojej twarzy w fotografiach!

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.