Uniwersalna pasta do pieczonych ziemniaków, sałat, mięsa lub nachosów

IMG_7954

Od kilku dni wiodącym tematem stała się pogoda na majówkę. Czy będzie słońce, czy jednak śnieg? Rozgłośnie radiowe i telewizyjne przekrzykują się nawzajem. Jedni wiedzą lepiej od drugich! Tak jakby człowiek miał wpływ – a dzięki Bogu na to jedno wpływu nie ma! Czy słońce czy deszcz – spotkać się przy stole zawsze możemy. Jeżeli macie w planie wspólne biesiadowanie, to polecam Wam wykorzystać dzisiejszy przepis. Pastę przygotowuję się w kilka minut – jest dobra praktycznie do wszystkiego – kanapki, sałaty, pieczone w ognisku ziemniaki, grill, czy nachosy. Nie pozwólcie zatem by pogoda przeszkodziła Wam w planach wspólnego spędzenia czasu!

IMG_7915

Skład:

1 pęczek świeżej kolendry

2-3 łyżki oliwy z oliwek

3 ząbki czosnku

garść prażonych pestek ze słonecznika

1 papryczka Jalapeño

2 dojrzałe awokado

1/3 szklanki ciepłej wody

sól morska

sok z 1 cytryny lub limonki

IMG_7921

A oto jak to zrobić:

  1. Obrany czosnek i awokado, liście kolendry, sok wyciśnięty z cytryny i Jalapeño (bez pestek) umieszczamy w blenderze. Dodajemy oliwę i ciepłą wodą. Miksujemy na gładką masę. Dodajemy prażone pestki ze słonecznika i ponawiamy miksowanie. Całość doprawiamy solą morską.

IMG_7925

IMG_7941 IMG_7948 Po więcej zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie