Skip to main content

Wiosenne porządki i propozycja na śniadanie – jaglane crumble z leśnymi owocami

*   *   *

Z wytęsknieniem czekam na kolejny wiosenny weekend, kiedy każdą wolną chwilę spędzamy wspólnie w ogrodzie. To jedna z form spędzania czasu, o którą dbali nasi rodzice. Radością z obcowania blisko natury próbujemy również zarazić naszą córkę i myślę, że wychodzi to nam całkiem dobrze. Lubię ten czas, kiedy możemy swobodnie grzebać w ziemi, krok po kroku odwijać otulone krzewy po zimie, zasiewać na nowo trawę i planować kolejne nasadzenia. Wiosna to jeden z najpiękniejszych i najbardziej pracowitych pór roku. Efekty tego co włożymy wczesną wiosną, będziemy podziwiać latem i jesienią.

W przerwie między pracami ogrodowymi wzmacniamy się gorącą kruszonką z płatków jaglanych (po upieczeniu są super chrupkie) z owocami leśnymi – póki co jeszcze mrożonymi, ale za kilka tygodni będą prosto z krzaków.

Skład:

ok. 250 g mrożonych malin

ok. 250 g mrożonych jagód

200 g płatków jaglanych

3-4 łyżki miodu lub brązowego cukru

1 łyżeczka mielonego cynamonu

2 łyżki sypanej herbaty Sir William’s Royal Earl Gray (można też z torebki)

120 g masła

80 g mąki jaglanej (może być migdałowa lub kokosowa)

A oto jak to zrobić:

  1. Aby przygotować kruszonkę (crumble): płatki jaglane, masło, mąkę, herbatę, miód/cukier łączymy w szerokim naczyniu i zagniatamy na ciasto. Masa jest dość sypka, ale nie przejmujmy się tym. Mrożone owoce rozkładamy w żaroodpornym naczyniu, następnie przykrywamy pokruszoną masą. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 200 stopniach C przez 12-15 minut, lub do momentu, aż góra nieco zbrązowieje. Podajemy na ciepło z jogurtem greckim i miodem. Na deser polecam podać z lodami waniliowymi.

Płatki jaglane, masło, mąkę, herbatę, miód/cukier łączymy w szerokim naczyniu i zagniatamy na ciasto. Masa jest dość sypka, ale nie przejmujmy się tym. Mrożone owoce rozkładamy w żaroodpornym naczyniu, następnie przykrywamy pokruszoną masą.

 Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 200 stopniach C przez 12-15 minut, lub do momentu, aż góra nieco zbrązowieje.


 

37 Odpowiedzi do “Wiosenne porządki i propozycja na śniadanie – jaglane crumble z leśnymi owocami”

  1. Dzięki Twojemu Instastory mogłam już w ubiegłym tygodniu podglądać Wasze ogrodowe porządki – Hania rzeczywiście doskonały kompan. Ale tam macie fajnie, uwielbiam Was :*

    Buziaki dla całej Rodzinki,
    Ola

    • Marjanno, to dla dodania aromatu – podobnie jak przy herbacianych ciasteczkach :)

  2. Takie śniadanie, albo deser doda każdemu porcję pozytywnej, wiosennej energii ;)

  3. Zosiu, skąd są te piękne miseczki i talerzyki? :)

    Cudownego weekendu!:)
    Ściskam
    Jagoda

    • Jagodo, to różnie. Część pochodzi z pracowni ceramiki Zielony Słoń, pozostałe ze Spieku Ceramicznego. Pozdrawiam ciepło!

    • Marysiu, oczywiście może! (to taka wersja dla bezglutenowców). Ściskam mocno!

  4. Zosi wygląda obłędnie. Uwielbiam Twojego bloga za ciepło i zwyczajność. Mega prośba o więcej przepisów dla bezglutenowców?? pozdrawiam serdecznie

  5. A mi juz sie znudzila maska slodkiej Zosi,gdzie na kazdym zdjeciu sa kwiaty. Do przesady z tymi wazonikami

  6. A mnie się te kwiatuszki podobają :) – to do wpisu gosi :) od samego patrzenia na zdjęcia robi się miło i ciepło…
    zastanawiam się tylko ile wcześniej trzeba wstać przed domowymi glodomorami żeby takie śniadanie zrobić… wiec ja skorzystam z przepisu ale chyba jako deser ;)
    Popieram prośbę o więcej przepisów bezglutenowych :)

    • Kochana :* domyślam się, bo dla ludzi kochających naturę, taki skrawek zieleni to zbawienie. Pozdrawiam ciepło i życzę Ci tego!

  7. Zosiu, czy dobrze rozumiem, ze do kruszonki dodajemy liście z herbaty? Pozdrawiam serdecznie:)

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.