* * *

Kruche herbatniki z tymiankiem. Najlepiej smakują podane z dobrym, chłodnym masłem i intensywnym serem pleśniowym. Miła odmiana dla ciemnego pieczywa. Ciekawa jestem czy przepis Wam się spodoba :-)

Skład:

(przepis na 12-15 ciasteczek)

250 g mąki pszennej razowej

2 jajka

duża garść świeżych listków tymianku 

szczypta soli morskiej

1/2 szklanki jogurtu naturalnego

125 g zimnego masła

2 łyżki cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody oczyszczone

A oto jak to zrobić:

1. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, solą i szczyptą soli przesiewamy na stolnicę. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i rozcieramy opuszkami palców, aż składniki zaczną przypominać zacierki. W średnim naczyniu mieszamy ubite jajka z jogurtem i listkami tymianku. Mieszankę dodajemy do wymieszanej mąki i wyrabiamy gładkie ciasto. Na stolnicy rozwałkowujemy ciasto o grubości 4-5 mm. Za pomocą foremki wycinamy krążki. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 200 stopniach C przez 12-15 minut, aż herbatniki będą złociste i kruche. Studzimy na metalowej kratce. Podajemy z zimnym masłem i pleśniowymi serami.

Po więcej przepisów i zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie

Kategorie: ,

21 odpowiedzi na “Razowe herbatniki ze świeżym tymiankiem”

  1. fajne te zdjęcia ”bez twarzy” :)

  2. Jakie ładne zdjęcia! I przepis niemniej inspirujący :)

  3. Super pomysł na przekąskę! Świetnie się nadadzą jako substytut ciastek maślanych, czy zwykłych herbatników

  4. Szkoda mi tego Twojego stołu, jak Ty go czyścisz po takim cieście? Nie lepiej użyć stolnicy?

  5. Świetna przekąska na długie wieczory przed telewizorem:)

  6. Cześć Zosiu!Krótko-skąd taki piękny sweter?pozdrawiam z Hamburga.

  7. Zdjęcia super hiper ekstra!! Ja też chcę się spytać o ten piękny sweter!!

  8. Kochana Zosiu !

    Skąd te piękne nożyczki ?

    Pozdrawiam

  9. Zosiu, znowu takie cudo nam prezentujesz! :O
    Już wiem, co upiekę w najbliższą sobotę! :D

    • Zosia

      :-) Cieszę się, że się podoba! W wolnej chwili daj znać czy smakowały :-) Miłego dnia, Zosia

  10. Zosia możesz mi poradzić jak utrzymać np bazylię czy tymianek w doniczce w domu żeby pięknie rosły i można je było „skubać” . Nie mam szczęścia jak kupuję bazylię w sklepie w doniczce to po oberwaniu pada :((

    • Zosia

      Witaj! Miałam niestety ten sam problem.. teraz już sama uprawiam zioła w swoim ogrodzie… ale jeżeli chcę skorzystać z tych doniczkowych, to polecam jednak te dostępne na rynkau.. są ciut droższe, bo ok. 9 zł, ale pozostają świeże w doniczce min. 1 miesiąc. 

    • czyli Zosiu kupujesz sadzonki i sadzisz je do gruntu…. ?

    • Zosia

      Dokładnie tak :-)

  11. Zosiu, kto stoi po drugiej stronie obiektywu gdy Ty jesteś na zdjęciu? :)

    PS. Oryginalny pomysł na przekąskę np. na imprezę- do wykorzystania :)

    Pozdrawiam!

    • Zosia

      Dziękuję za wiadomość i odwiedziny! Zdjęcia na których jestem są autorstwa Agnieszki z którą mam od kilku tygodni przyjemność pracować :-)) 

Dodaj komentarz