Skip to main content

Zaczarowany las, czyli jak stworzyłam świąteczną kampanię dla Westwing i przepisy na ostatnią chwilę

*     *     *

To już tradycja – kolejny rok mam przyjemność podzielić się z Wami efektami naszej wspólnej pracy. Dzięki zdolnemu zespołowi pań florystek z Pracowni Florystycznej Narcyz udało nam się na chwilę zaczarować rzeczywistość na potrzeby świątecznej kampanii dla Westwing.

Motywem przewodnim był las, który miał nadać sens spotkaniu się przy stole. Z daleka od hałaśliwej codzienności. Bez pośpiechu, w którym czasami roztargnieni, zbyt szybko się spalamy. Elementami dekoracyjnymi w przeważającej mierze były naturalne gałęzie sosny, jodły i ostrokrzewu, które nawiązywały do Matki Natury. Gdzieś w sercu miałam myśl, że po całym roku zima przynosi ukojenie i spokój, a jej ukoronowaniem powinna być celebracja wieczerzy wigilijnej. Niech zatem wyobraźnia nas nie ogranicza przy dekorowaniu stołu i będzie spełnieniem naszych świątecznych marzeń.

Wraz z Westwingiem przygotowałam listę kilku moich ulubionych przedmiotów, które być może i Wam przypadną do gustu. Poniżej znajdziecie również proste przepisy, które można wykonać w ostatniej chwili – mała odmiana wśród tradycyjnych potraw świątecznych.

Kruche wytrawne herbatniki z parmezanem i rozmarynem.

Skład:

(przepis na ok. 20-22 sztuk)

200 g masła

150 g mąki pszennej typu: 00

80 g tartego parmezanu

1-2 łyżki zimnej wody (opcjonalnie)

1 łyżka suszonego oregano

duża szczypta soli

na wierzch: 2-3 gałązki rozmarynu

A oto jak to zrobić:

1. Wszystkie składniki zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Owijamy w bawełnianą serwetę i schładzamy w zamrażalniku przez min. 20 minut.
2. Ciasto wyjmujemy, rozwałkowujemy i wycinamy okrągłe kształty. Ciastka rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch kładziemy świeże listki rozmarynu i dociskamy do powierzchni ciasta.
3. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym w 180 stopni C przez 8-10 minut lub do uzyskania złotego koloru. Podajemy ze schłodzoną lampką prosecco.

Bliny gryczane z łososiem, kaparami, koperkiem i kwaśną śmietaną.

Skład:

(przepis na ok. 6-8 sztuk)

150 g mąki gryczanej (może być pszenna)

150 ml ciepłego mleka 3,2%

1 łyżeczka sody oczyszczonej

25 g rozpuszczonego masła

1 jajko

1 łyżeczka mielonego kuminu

szczypta soli

szczypta koperku

do podania: wędzony łosoś lub kawior, kapary, kwaśna śmietana np. 12%

A oto jak to zrobić:

1. 
Mąkę przesiewamy z sodą, a następnie łączymy z mlekiem, masłem, jajkiem, solą i kuminem. Całość mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta. 
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum 30 minut.

2. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i wlewamy po 2 łyżki ciasta tak, by uformować placuszki. Smażymy około 2 minut z każdej strony. Podajemy z plastrami wędzonego łososia, kaparami, szczyptą koperku i kwaśną śmietaną.

 Świąteczny aperitif

Skład:

(przepis na 1 porcje)

ok. 20 ml ginu

ok. 300 ml świeżego soku jabłkowego

1 plaster pomarańczy

kilka kostek lodu

1 laska cynamonu

A oto jak to zrobić:

1. Świeży sok jabłkowy podgrzewamy, ale nie zagotowujemy. Przelewamy do szklanki, dodajemy gin, kostki lodu, laskę cynamonu i plaster pomarańczy. Pijemy od razu!

Wskazówka: przed zamrożeniem do kostek lodu można dorzucić po jednej świeżej żurawinie i gałązce rozmarynu. Po zamrożeniu kostki lodu będą bardziej świątecznie :)

27 Odpowiedzi do “Zaczarowany las, czyli jak stworzyłam świąteczną kampanię dla Westwing i przepisy na ostatnią chwilę”

  1. Dużo skromności i elegancji masz w sobie Zosieńko. W tych czasach to już coraz rzadziej spotykane…niezmiennie od 11 lat Ci kibicuję.

    E.

  2. Przepiękny anturaż i Ty Zosiu. Aż by się chciało przenieść do leśnej, zimowej scenerii. Przepis na bliny zapisuję 🙂 wszystkiego najlepszego na Święta ❤

  3. Jak w bajce Zosiu <3
    Tworzysz dom i atmosferę jaką zawsze chciałam mieć w swoim domu☺️

  4. Droga Zosiu od Ciebie można nauczyć się gotowania, sztuki nakrywania do stołu, ale przede wszystkim elegancji, skromności. Twój blog i instagram to wyjątek wśród innych przeladowanych, przedekorowanych propozycji.
    Po prostu mistrzyni szyku i skromności. Wielkie brawa🙂

    • Kochana🤍🤍🤍✨✨✨✨dziękuję i ślę wszystkiego co najpiękniejsze na ten cudowny świąteczny czas!

  5. Zosiu, pięknie wyglądasz! A Twój las magiczny!
    Bliny to mój sylwestrowy hit:)

  6. Zosiu, przepisy jak przepisy ale jaka Ty masz figurę dziewczyno! Urodziłam drugie dziecko niedługo po Tobie i wiem, jak ciężko wrócić do formy przy maluszkach

  7. Zosieńko, gdzie można kupić taką piękną sukienkę którą masz na zdjęciach? Las przepiękny!

  8. Zosiu! Jak zawsze wprowadzasz nas w ten magiczny, świąteczny czas… Gratuluję efektu i przy okazji składam najserdeczniejsze życzenia dla Ciebie i Twojej rodzinny.
    Dużo wewnętrznego spokoju, a przede wszystkim zdrowia i pogody ducha.

    Uściski i pozdrowienia

  9. Piękny wystrój i wspaniały pomysł na ciasteczka bliny i torcik. Klasa. Zosiu bardzo proszę zdradź jakiej marki porcelana zdobi Twój stół.

  10. Droga Zosiu z zaczarowanego, świątecznego lasu,
    dzięki Ci za ten piękny wpis i re we la cyj ne przepisy.
    Bliny to smak mojego dzieciństwa, dzięki rodzinnej tradycji ze wschodu;-)
    Pięknie, elegancko i skromnie.
    Za każdym razem bardziej zaskakujesz.
    Pozdrawiam serdecznie z mroźnego południa PL,
    Marta:-)

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.