Skip to main content

Cieciorka, koper włoski, świeży tymianek, pieczona feta, cukinia, pasta miso – łatwa zupa

*    *    *

  Jeżeli lubisz zupy, które nie do końca wyglądają wykwitnie ale są pożywne i jednocześnie lekkie, to ta propozycja może być dla Ciebie. Aby móc ją przygotować od ręki, potrzeba pasty miso, którą można kupić w większości supermarketów (warto wybrać tą o najlepszym składzie). Wspomnianą pastę trochę traktuję, jak domową wegetę i nie muszę dodatkowo gotować bulionów. To zupa całoroczna – doskonale nadadzą się do niej nowalijki, jak i pozostałe warzywa, całoroczne. Zwyczajna, ciepła i łatwa w przygotowaniu. Bardzo lubię takie jedzenie, bo działa kojąco i rozgrzewająco.

Skład:

(przepis dla 3-4 osób)

1 puszka cieciorki

1 cebula

1 główka czosnku w łupinach

garść świeżego szpinaku

1 cukinia

1 koper włoski

kilka gałązek tymianku

1,5 łyżki pasty miso

1 feta

1 łyżka miodu

ok. 1 litr wody

do smażenia: olej do smażenia

A oto jak to zrobić:

  1. Czosnek i cebulę pozostawiamy w łupinie i kroimy w poprzek. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy czosnek, cebulę, tymianek i cieciorkę. Gdy smaki się przenikną, dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i kawałki kopru włoskiego. Mieszamy i po kilku minutach zalewamy wodą wymieszaną z pastą miso. Dodajemy świeży szpinak i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok. 25 minut. Zupę podajemy na ciepło z pieczoną fetą.
  2. Aby przygotować pieczoną fetę: do naczynia żaroodpornego umieszczamy fetę, skrapiamy oliwą, dodajemy miód oraz świeży tymianek. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach C przez 12-15 minut.

sweterek – MLE collection | naczynie żaroodporne – Le Creuset 

14 Odpowiedzi do “Cieciorka, koper włoski, świeży tymianek, pieczona feta, cukinia, pasta miso – łatwa zupa”

  1. Ależ ona wygląda bardzo dobrze!A wnosząc po składnikach jest również pyszna.
    PS.Lubię jak w zupie pływa tyle dobra😊

  2. Zosia, szalejesz! :D Każdy z ostatnich przepisów czymś mnie zaintrygował, a to np. cukinia do lasange, a to teraz pasta miso i pieczona feta… Oby tak dalej, z chęcią korzystam :D Może się zbłaźnię, ale mam pytanie – co daje upieczenie fety? Czy gdybym jej nie zapiekła, ale taką zwyczajną połączyła z tą marynatą z miodu, oliwy i tymianku, to zupa straci na smaku? Pozdrawiam 😊

    • Nie jestem Zosią ale wg mnie feta traci swój intensywny słony smak, łagodnieje, struktura sera też się zmienia. Są fajne przepisy na pieczoną fetę np z figami.

  3. Droga Zosiu,
    świetny pomysł na pożywną zupę. Też przygotowuję szybkie zupy z pastą miso na lunch np. z nudlami, wędzonym tofu, szpinakiem, sezamem i cebulką. Dziękuję za kolejną inspirację♥️
    Pozdrawiam słonecznie z południa PL☀️
    Marta

  4. Zosiu, uwielbiam takie jednogarnkowe posiłki, zwłaszcza, gdy jednocześnie rozgrzeją.

    Niestety nie po drodze mi tymi cudnymi strączkami: jak cieciorka, soczewica, fasolki, czy grochy.

    Czy mogę cieciorkę zastąpić ryżem, kaszą?

    Może czymś jeszcze dalej od węglowodanów? :)

    Pozdrawiam serdecznie!

  5. Jako miłośnicza zup koniecznie muszę wypróbować. Zapowiada się naprawdę pysznie.

    Dziękuję za inspirację! Miłego weekendu. :)

  6. Bardzo lubię takie kreatywne pomysły na zupy, niby proste składniki, a jednak coś oryginalnego. Będę próbować. :)

    Pozdrawiam serdecznie :)

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.