18 lipca 2025

ZAPOMNIJCIE O JAGODZIANKACH! TOSTY FRANCUSKIE Z MOZARELLĄ I BRZOSKWINIAMI

Francuskie tosty na bazie drożdżowego placka z ulubionej piekarni. To nie moda. To nie trend. To smak, który przynajmniej raz w letni weekend, powinno się przywołać. Bez pośpiechu, bez szumu. Taki, który nie potrzebuje fanfar, bo wystarczy, że jest. I to wystarczy. Tosty francuskie z mozzarellą i brzoskwiniami. Słodycz owocu i delikatna słoność sera stapiają […]

Czytaj dalej...

Z największą radością dzielę się zapowiedzią mojej książki o miejscu, które od lat zajmuje szczególne miejsce w moim sercu – o Południowym Tyrolu. To będzie opowieść nie tylko o podróży, ale o przygodzie, która zmieniła sposób, w jaki patrzę na świat. Wszystko zaczęło się wiele lat temu, podczas jednego z wyjazdów prasowych. To wtedy po […]

3 lipca 2025

DAILY FOOD DIARY

W końcu przyszło upragnione lato. W powietrzu unosi się zapach jaśminu z ogrodu, ręce mamy czerwone od truskawek, a po czereśnie trzeba się wspinać — jak dawniej, z dziecięcą radością. Pomimo wszystkich wyzwań, które przyniósł czerwiec — a było ich naprawdę całkiem sporo, o czym mam nadzieję dowiecie się jesienią — najbardziej cieszą mnie te […]

Stęskniona za słońcem, wciąż jeszcze otulona chłodem długich, deszczowych dni, postanowiłam przywołać lato na własnych warunkach. W kuchni unosił się zapach grillowanego bakłażana – ciepły, głęboki, jak promienie, których tak bardzo brakowało. Na jego bazie zrobiłam kremowy sos, dodałam grillowany ser halloumi i garść świeżej rukoli. No ale radość jedzenia zostawiłam sobie już na później, czując […]

3 czerwca 2025

DAILY FOOD DIARY

Dzisiejsze podsumowanie miesiąca będzie nieco inne niż zazwyczaj. W odniesieniu do ostatnich wydarzeń – tych, które poruszają nas wszystkich i których nie sposób pominąć – nie byłabym sobą, gdybym się do nich nie odwołała. Bo choć zazwyczaj to miejsce jest przestrzenią refleksji, małych radości i codziennych inspiracji, to dziś trudno przejść obojętnie. Świat wokół nas […]

Hmmmm krucha tarta malinowa z bajecznie prostym kremem. Przepis jeszcze nigdy nie był tak łatwy w wykonaniu. To co, pakujemy kawałek i widzimy się na spacerze, może u mnie w Orłowie na plaży? Tylko przegońcie chmury deszczowe, bo ostatnio dużo ich nad Trójmiastem. Skład: (średnica formy 26 lub 29 cm) ciasto: 150 g mąki pszennej […]

Umawiamy się tak: ja pokazuję Wam, jak zrobić to genialne, nieprzyzwoicie proste cudo – czyli twarogowe syrniki z gorącymi konfiturami porzeczkowymi – a Wy dyskretnie podrzucacie przepis swojej drugiej połówce z sugestią: „to by mi się przydało w sobotni poranek, najlepiej do łóżka i może z kawą i z pocałunkiem? A to już sami oceńcie! […]