Skip to main content

*  *  * Ten przepis to najlepszy dowód na to, jaką różnicę może uczynić dobrze skomponowany sos. Pieczenie w dość wysokiej temperaturze uwalnia wykwintne nuty smakowe wszystkich składników – kiedy raz spróbujemy, będziemy mieli wrażenie, że to tylko sen, bo tak proste w przygotowaniu danie nie może tak kapitalnie smakować! Skład: 1 pstrąg (wypatroszony) ok. […]

*    *    * Bo z tą wigilijną zupą jest tak, że jedni nie widzą świata poza barszczem z uszkami, a dla innych musi być grzybowa na prawdziwkach. Kompromisem jest przygotowanie dwóch, a najlepiej trzech, bo ta ostatnia może być zupą rybną. Jak ją przygotować i co magicznego dodać, żeby nabrała szlachetnego smaku? Dzisiaj […]

*    *    * Podobno najlepszą przyprawą jest głód. Ja uważam, że najlepszą przyprawą jest sprawdzony sos lub marynata, która odmieni nawet najbardziej powszechne danie. Tak jest z dzisiejszym przepisem – tuszkę kurczaka marynuję w sosie sojowym z czerwonym winem, czosnkiem, rozmarynem, z dodatkiem suszonych śliwek i miodu. Połączenie słodkich i słonych smaków – […]

*    *    * Na myśl o domowych kluskach robi nam się błogo! To prawdziwy comfort food do którego mam sentyment i chciałabym, żebyście również spróbowali tego smaku. Do ciasta na kluski dodaję tarty parmezan i posiekaną pietruszkę. To połączenie jest kluczowe, chyba że drażni Was smak pietruszki to od razu proponuję alternatywę w postaci […]