Skład: (przepis na 4 osoby) ok. 500 g dyni (obrana i pokrojona w kostkę) 4 ząbki czosnku 1 puszka mleka kokosowego 1 cebula 1 puszka ugotowanej cieciorki 1 łyżka przyprawy Garam Masala 1/2 łyżeczki mielonego imbiru / 1/2 łyżeczki kuminu / 1 łyżeczka pieprzu garść zielonej fasolki szparagowej 1 pierś z kurczaka (podwójna) do podania: […]
Wpisy w kategorii: Obiad
* * * … i w końcu przyszła pora na porządny, ciepły obiad. Odkąd poczułam u Hani w przedszkolu unoszący się zapach domowych klopsików obiecałam sobie, że w tygodniu przygotuję podobne w domu. Niby prosty przepis a bardzo go lubimy. Polecam koniecznie wypróbować z kaszą kuskus, którą przed zalaniem wodą nieco podsmażam na maśle z […]
Pierwsze początki jesieni i obiad w ogrodzie. Tarta cebulowa z boczkiem i pieczarkami
* * * Ten prosty ale pełen smaku przepis to rodzaj jedzenia, który lubię najbardziej gdy jest u nas więcej osób na obiedzie. Po każdym naszym wyjeździe (Czytelnicy którzy towarzyszą mi na Instagramie wiedzą, że mokliśmy w Chorwacji :)) zawsze czekam z wytęsknieniem na rodzinny obiad przy którym możemy się wszyscy razem spotkać i nadrobić […]
* * * Kurki zawsze kojarzyły mi się z upływem połowy wakacji. Niby jeszcze kilkanaście dni laby ale już pewien niepokój, że pierwszy września coraz bliżej. Jako dziecko nie za bardzo lubiłam szkoły – w domu zawsze tyle się działo, świat wydawał się magiczny i zdecydowanie ciekawszy. Od połowy sierpnia zazwyczaj zaczynał się okres zbierania grzybów. Warunek był […]
Danie jednogarnkowe, czyli podudzie kurczaka z soczystymi pomidorami, czosnkiem i papryką.
* * * Pomysłów na danie jednogarnkowe jest bez liku. Spodziewam, że każdy z Was ma swoje ulubione łączenia smaków – jedni wolą same duszone warzywa z najrozmaitszymi rodzajami kasz lub fasoli. Dla innych bez mięsa się nie obejdzie. Moim ulubionym połączeniem są pomidory z dużą ilością czosnku i świeżych ziół. Najchętniej podaję to danie z […]
* * * W moim domu pierogi owocowe – szczególnie te z jagodami, tłustą śmietaną i posypane cukrem – są największym rarytasem! Ile bym ich przygotowała, to zawsze za mało. Czy Wy też przepadacie za owocowymi pierogami? Skład: (przepis na 4 osoby) 600 g mąki pszennej ok. 300 ml ciepłej wody 2-3 łyżki masła sklarowanego […]
* * * Dzisiaj będzie krótko i konkretnie. Bób uwielbiam, bo przypomina mi letnie, beztroskie czasy. Leżało się na trawie z głową wpatrzoną w chmury i skubało się bez opamiętania. Garnek ugotowanego bobu zastępował nam najbardziej wymyślne kolacje. Kiedyś publikowałam tu taki przepis, teraz postanowiłam przygotować pastę, która najlepiej smakuje na śniadanie z grzankami i […]
* * * Groszek cukrowy, bób, świeży koperek, fasolka szparagowa, ogórki małosolne, młode ziemniaki i schłodzona maślanka. Łapię się na tym, że kupuję to w kółko Macieju! Ale nic mi tak nie smakuję, jak najprostsze potrawy – szczególnie o tej porze roku. Dzisiejsza zupa jest trochę takim połączeniem letnich produktów z których teraz najlepiej korzystać. […]
* * * Chciałam, żeby ta kolacja była kolorowa – w której przeplatają się różne barwy kukurydzy, fasoli, papryczek chili, awokado, świeżej kolendry i soczystych pomidorów. Kuchnia meksykańska wydaje mi się najlepszym wyborem. Potrawy są wyraziste, soczyste i pikantne. Jeżeli planujecie zaprosić znajomych i spędzić letni wieczór przy aromatycznym jedzeniu, to dzisiaj dobrze trafiliście! Skład: 50 […]
Letnie grillowanie, czyli kilka nowych prostych przepisów, które zachwycą Twoich gości
* * * Z myślą o zbliżających się letnich i długich wieczorach, chciałabym Wam podpowiedzieć kilka pomysłów na wspólne kolacje. Jak przystało na lato, nieodłączonym elementem jest oczywiście grillowanie. Jeżeli chcielibyście nieco odejść od klasycznej grillowanej kiełbasy lub skrzydełek z kurczaka, to w dzisiejszym wpisie z przyjemnością dzielę się z Wami przepisami, które przygotowane w […]
* * * Uwielbiam maj, to mój ukochany miesiąc i gdybym mogła na chwilę zatrzymać czas, to byłby właśnie ten moment. Kwitnący bez, trawa soczyście zielona i pełna życia. To czas kiedy jeszcze nie ma tłumów na plaży, a perspektywa kilku słonecznych miesięcy przed nami napawa mnie ogromnym optymizmem. Na straganach powoli zaczynają się pojawiać krajowe […]
* * * W ostatnich dniach aura pogodowa nas nie rozpieszcza. Odkąd sięgam pamięcią nie przypominam sobie tak zimnego maja – wczoraj budząc się wczesnym rankiem z niedowierzaniem przyglądałam się płatkom śniegu, które opadały na rozwinięte pąki kwiatów poziomek. Na myśl o wszystkich sadownikach serce mi się kraje – oby kolejne dni były dla nich łaskawsze, […]
* * * O tej porze roku chętnie przygotowuję tarty na słono. Możemy upiec ją dzień wcześniej, zapakować do piknikowego kosza i poczęstować najbliższych, siedząc na łące. Myślę, że to mógł by być jeden ze sposobów na odpoczynek! Skład: dowolna forma np. o średnicy 26 cm lub podłużna kruche ciasto: 175 g mąki pszennej 125 g masła […]
* * * Dzisiejszy wpis z przyjemnością poświęcam wszystkim zielonym liściom, które najczęściej machinalnie odcinamy myjąc rzodkiewki lub młodą marchew. Zamiast nieświadomie pozbywać się doskonałego źródła witaminy C, fosforu i żelaza, liście warto wykorzystać do produkcji domowego pesto. Odkąd moja Mama nauczyła mnie robić pesto z lebiody – która rosła w naszym ogrodzie wielkimi kępami – […]
* * * Lubię przepisy, które można robić na oko, dorzucające różne przyprawy świata i najlepiej ugniatając wszystkie składniki jednym widelcem. Tak jest w przypadku tych placuszków. Oczywiście możemy je upiec, ale ja jednak wolę smażone – tylko koniecznie pod przykryciem, żeby się nie rozpadły. Doskonała alternatywa dla zwykłego mielonego :) Skład: (przepis na 10-12 […]