Skip to main content

*    *    * Wiele składników i dań funkcjonuje tylko o konkretnej porze roku. To proste, ale apetycznie kuszące danie jest dla mnie kwintesencją beztroskiego lata. Knedle, podobnie jak jagodzianki mają swój czas i nie można go bagatelizować. Jak widzicie, traktuję je całkiem serio i wolę samemu je przygotować. Muszą być idealne i takie, jak […]

*    *    *   Nie pamiętam, kiedy ostatnio narzekałam na wysokie temperatury. My, ludzie morza, spragnieni ciepła i dni bez wiatru, cieszymy się każdym letnim wieczorem. W ciągu dnia mało kto z nas woła, że jest głodny. Kobiałka truskawek, schłodzony arbuz albo talerz groszku cukrowego częściowo załatwiają sprawę. W weekendy gotuję szybkie dania, […]

*    *    * Zdradzę Wam dzisiaj mój niezawodny przepis, który doskonale sprawdza się podczas letnich posiłków. Oczywiście, nie byłabym sobą, gdybym do podstawowego przepisu nie dodała nic od siebie – ja na przykład uwielbiam tymianek, szczególnie ten cytrynowy, który posadziłam parę lat temu i wspaniale zagościł się w ogrodzie. Idealne ziemniaki muszą być […]

*    *    * To jeden z tych przepisów, kiedy praca włożona w przygotowania jest niewspółmierna do rezultatów. Kiedy raz spróbujesz podsmażyć filety anchois z czosnkiem, masz wrażenie, że to tylko sen, bo tak proste w przygotowaniu danie nie może tak wspaniale smakować. Kruche szparagi, anchois, parmezan i schłodzone białe wino to najlepsze połączenie […]

*    *    * Dzisiejsza propozycja zupy, to ukłon w stronę tych, którzy są zabiegani ale chcą dobrze i świadomie jeść. Niedawno udzielając krótkiego wywiadu, dziennikarka zapytała się mnie, na co największą uwagę zwracam w swojej codziennej kuchni. Bez chwili zastanowienia odpowiedziałam, że boję się przetworzonego jedzenia i jego unikam. Myślę, że największe trudności […]

*   *   *   Cóż, odłóżmy na chwilę cięższe dania i popróbujmy nieco zmienić kulinarne przyzwyczajenia. Tym apelem trochę sama siebie motywuję, bo ostatnio ze znudzeniem zerkam na lodówkę. Chciałoby się już soczystych pomidorów, naszych truskawek, tych wszystkich letnich sałat, gdzie wystarczy tylko szczypta soli i odrobina oliwy. Coś, co powstaje ot, tak. […]

12 marca 2022

#pomocdlaUkrainy

 Razem możemy więcej. Wystarczy w trakcie tego krótkiego nagrania wesprzeć dowolną kwotą zbiórkę fundacji Zarys na sprzęt medyczny dla szpitali walczącej Ukrainy. Wszystkie pieniądze pójdą na zakup sprzętu, czyli na: bandaże, kompresy, przyrządy do infuzji, strzykawki, igły, maski medyczne. Wspólnie osiągniemy lepszy rezultat przygotowując kolejny ładunek zmierzający do szpitali walczącej Ukrainy 🇺🇦💛💙 Numery rachunków bankowych […]

*     *     * Ostatnie dni dowiodły, jak silny przekaz mają media społecznościowe w szerzeniu pomocy broniącej się Ukrainie. Codziennie setki zaangażowanych profili na Instagramie (polskich i zagranicznych) informuje na bieżąco o aktualnych zbiórkach humanitarnych, przekazuje najświeższe informacje o możliwościach noclegowych, o pracy dla ukraińskich kobiet, o dostępnych punktach opieki medycznej i […]

*    *    *   Jak sobie postanowiłam, tak zrobiłam. W wolnym zawodzie, jeżeli już raz sobie coś obiecasz, to warto być konsekwentną i dopełnić plan. Inaczej bieżąca codzienność odsunie Ci myśl i po chwili już sama o niej zapomnisz. Są takie dania – proste połączenia, które idealnie działają na moją wyobraźnię. Duszone grzyby, masło, […]

*    *    * Odłóżmy na chwilę ciężkie i kaloryczne potrawy (obiecuję, tylko na chwilę :)) i sięgnijmy po coś lżejszego, co nie wymaga od nas specjalnego poświęcenia. Ten łosoś jest dość intuicyjny, a raczej przepis na niego. Proporcjami sosu możecie dowolnie operować, byleby nie przesadzić z ilością płatków chili i z czasem pieczenia. […]

 *     *     * A, co dodajesz do bigosu? Siekasz wcześniej surową kapustę, czy tylko gotujesz go z kiszoną? – im bliżej świąt, tym więcej pytań, wszystkie o tej samej randze. Podejrzewam, że w każdej rodzinie tematy świątecznych potraw mogą wywoływać spore emocje (nie większe, niż moment dekorowania choinki – pamiętam oczekiwania […]

*    *    *   No dobrze, domyślam się, że część Czytelników nie do końca będzie zainteresowana dzisiejszym przepisem. Zanim jednak wpadnę w wir publikowania dla Was świątecznych wpisów, chcę zwrócić Waszą uwagę na nieskomplikowaną formę podania mięsa. W jednym naczyniu łączę wszystkie pasujące do wołowiny składniki, czyli zioła, parmezan, jajko i trochę oliwy. Formuję […]