Skip to main content

Jeżeli macie upiec tylko jeden sernik tej jesieni, to niech to będzie ten – z gruszkami, które najpierw delikatnie podgotowuję, aż staną się miękkie jak wspomnienia wrześniowych poranków, a potem zblendowuję je i łączę z masą sernikową – jogurtem, śmietanką i twarogiem. Całość rozlewam powoli na ciepły, podpieczony spód z ciasteczek, a zapach, który unosi […]

Jesień ma w sobie coś, co budzi w nas potrzebę słodyczy i ciepła. Nic tak nie tworzy domowego nastroju, jak zapach świeżo pieczonego ciasta unoszący się w kuchni. Cynamon, z jego korzenną, otulającą nutą, potrafi sprawić, że nawet najbardziej szary dzień nabiera miękkości i ciepła. To właśnie wtedy dom staje się prawdziwą przystanią – miękkim […]

Francuskie tosty na bazie drożdżowego placka z ulubionej piekarni. To nie moda. To nie trend. To smak, który przynajmniej raz w letni weekend, powinno się przywołać. Bez pośpiechu, bez szumu. Taki, który nie potrzebuje fanfar, bo wystarczy, że jest. I to wystarczy. Tosty francuskie z mozzarellą i brzoskwiniami. Słodycz owocu i delikatna słoność sera stapiają […]

Hmmmm krucha tarta malinowa z bajecznie prostym kremem. Przepis jeszcze nigdy nie był tak łatwy w wykonaniu. To co, pakujemy kawałek i widzimy się na spacerze, może u mnie w Orłowie na plaży? Tylko przegońcie chmury deszczowe, bo ostatnio dużo ich nad Trójmiastem. Skład: (średnica formy 26 lub 29 cm) ciasto: 150 g mąki pszennej […]

Wielkanoc tuż za rogiem, a ja przychodzę do Was z czymś absolutnie wyjątkowym — sernikiem limoncello na kruchym spodzie z ciasteczek, zwieńczonym orzeźwiającą polewą z marakui. Ten deser to małe słońce na talerzu: lekki, cytrusowy i kusząco tropikalny. Idealny, by dodać świątecznemu stołowi odrobiny świeżości i koloru. Skład: (tortownica o średnicy 26/29 cm) kruchy spód: […]

Wielkanoc to czas pełen barw, zapachów i smaków, które kojarzą się z domowym ciepłem i wiosennym przebudzeniem. Wśród tradycyjnych mazurków i babek, warto zaskoczyć bliskich – lekkim, efektownym tortem bezowym z zaskakującym kremem z mrożonym bananem. Ta wielkanocna beza to nie tylko uczta dla podniebienia, ale i ozdoba świątecznego stołu. Idealna dla tych, którzy lubią […]