23 grudnia 2015

Crème caramel

Kochani, dzisiaj to już ostatni z przepisów świątecznych z którym chciałabym się z Wami podzielić. Dla wszystkich fanów panna cotty, kremów i musów to jest ten przepis! Delikatna konsystencja kremu i domowy karmel idealnie współgrają. Deser można przygotować dzień wcześniej – najlepiej wieczorem, przechowując go całą noc w lodówce. Kochani, dzisiaj również z największą przyjemnością publikuję zwyciężczynię konkursu… Czytaj dalej

19 grudnia 2015

Zimowy tort makowy

W Boże Narodzenie nie może zabraknąć tortu makowego – takiego z prawdziwego zdarzenia! Z gotowanym makiem w mleku i dużą ilością jajek. Z dzieciństwa pamiętam, że taki tort musiał przeleżeć dwa dni na zewnątrz – dopiero po leżakowaniu odpowiednio się ,,przegryzł”. Mokry, wilgotny, nasączony domową nalewką i przełożony tłustym kremem. Coś wspaniałego. Jednak więcej niż jeden kawałek nikt… Czytaj dalej

Pamiętam czasy kiedy ciasto marchewkowe robiło niesamowitą furorę. Byłam wtedy w liceum – koleżanka z klasy upiekła to cudo na wigilię klasową i nikt nie mógł uwierzyć, że są tam aż dwie szklanki startej marchewki. Ubłagałam ją wtedy o przepis i do dzisiaj z niego korzystam! Dzisiaj już nikogo nie dziwią tak skrajne połączenia, więc… Czytaj dalej

Nic tak nie rozgrzewa w zimowe dni, jak domowa, gorąca kawa – zamiast cukru osładzam ją roztopioną białą czekoladą i podkręcam jej smak szczyptą cynamonu. Zimowych wersji jest sporo – ta którą dzisiaj chcę Wam zaprezentować genialnie komponuje się z płatkami kokosu i kruchymi pierniczkami. A przy okazji chciałabym się Was zapytać, czy u Was też w całym… Czytaj dalej

* * * Listopadowe dni są szczególnie uciążliwe – słońca już dawno nie było, mżawka i ponuro z samego rana. Mrozu też nie ma, więc o zaziębienie nie trudno. Do przedszkola chodzimy w kratkę, w związku z tym Hania nadzoruje mój każdy krok. Dzisiejszy wypiek, to efekt naszych wspólnych godzin spędzonych w kuchni – trochę z… Czytaj dalej

* * * Domowe słodycze. Chrupiące i pełne orzechów. Przepyszne i nieco uzależniające! Idealnie pasują do filiżanki kawy a pokruszone mogą być wspaniałą posypką do lodów, porannej owsianki lub innych deserów. Skład: 200 g obranych orzechów laskowych 4 łyżki śmietanki 36 % 300 g brązowego cukru A oto jak to zrobić: 1. Obrane orzechy rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem… Czytaj dalej

Jakiś czas temu miałam przyjemność uczestniczyć w nagraniu krótkiego filmu kulinarnego wraz z prof. Andrzejem P. Florkowskim z Katedry Fotografii Uniwersytetu Artystycznego w Poznaniu. Oto efekt wspólnie spędzonych kilku godzin za które serdecznie dziękuję! * Przy okazji jestem bardzo ciekawa co sądzicie o wprowadzeniu niektórych przepisów właśnie w formie krótkich nagrań?  Uściski! Zosia

27 października 2015

Poranek w szklarni

* * * Pierwsze przymrozki już za nami. Intensywna zieleń powoli przeobraziła się w żółć, a gdzieniegdzie w czerwień i brąz. Gra kolorów jak na tę porę roku przystało. Za to w szklarni mamy złudzenie że lato wciąż trwa! W ubiegłym tygodniu miałam okazję odwiedzić ogrodnictwo prowadzone przez ludzi z pasją. Energia którą dał mi ten poranek poprzez obcowanie… Czytaj dalej

* * * Chłodny, październikowy poranek jak zwykle zaskoczył mnie i w tym roku! Niby piękne słońce za oknem, niewyobrażalna ilość kolorów, a jednak temperatura ledwo przekraczająca 10 stopni. Jak to bywa w życiu, każda zmiana zbliża się niedostrzegalnie a w pewnym momencie okazuje się, że już jest i nie można jej cofnąć. Cieplej już nie będzie a… Czytaj dalej

* * *​ Bananowe brownie. Ciężkie, intensywnie czekoladowe, zwarte – idealne na jesienne popołudnie! Przepis wyszedł tak trochę przez przypadek, bo szkoda mi było brązowiejących bananów leżących od kilku dni na stole kuchennym. Nie lubię suchych brownie. Przepadam za tymi co przypominają zakalec. Ten do takich należy, byle by pamiętać że 25 minut w piekarniku to max!

* * * Kawałek kruchej tarty prosto z piekarnika do niedzielnej szklanki mleka Przedstawiam Wam przepis na jedną z moich ulubionych tart. Delikatna i puszysta – a to za sprawą dobrze ubitej śmietanki. Po prostu rozpływa się w ustach. Na wierzch cytrynowego miąższu dodałam świeże figi. To jeden z tych owoców, który jest miłym wspomnieniem śródziemnomorskich wakacji- Turcji którą niegdyś odwiedziłam i to… Czytaj dalej

* * * Budyń to smak mojego dzieciństwa. Przedstawiam Wam mój sposób na prosty i pyszny przepis. Domowy budyń wbrew pozorom nie wymaga poświęcenia więcej ilości czasu.. i smakuję lepiej niż ten kupny w saszetce. Głównym składnikiem budyniu jest mleko, a więc jest bogaty w wiele witamin (A, D, B2, B12) oraz mikroelementów (cynk oraz jod). Jest to także wspaniała propozycja… Czytaj dalej

* * * Sernik który dzisiaj chcę Wam przedstawić jest dedykowany małym i dużym łakomczuchom. Delikatna kremowa masa z kruchymi ciasteczkami Oreo, leśne owoce. Kto by nie uległ? Ciasteczka Oreo możemy oczywiście zastąpić innymi herbatnikami ale po co! :-)  Nie muszę Wam chyba przypominać o wspaniałych właściwościach mleka, którego jestem ogromną fanką. Dzięki niemu nasze pociechy zyskują same cenne witaminy. Czy… Czytaj dalej

* * * Kilka dni temu zadzwoniła do mnie Pani z redakcji ,,Pytanie na Śniadanie" z zapytaniem czy nie miałabym ochoty zaprezentować widzom swojego sposobu na domowe knedle. Knedle uwielbiam! A że sezon akurat, to idealna okazja!  Bez wahania się zgodziłam. Dopiero po odłożeniu słuchawki dotarło do mnie, że odbędzie się to na żywo … daleko od mojego zakątka kuchennego,… Czytaj dalej