2 lutego 2016

Domowe faworki

Kruche faworki to niezła sztuka! Wymagają poświęcenia czasu – przynajmniej 20 minut – na ubijaniu zagniecionego ciasto wałkiem lub drewnianym tłuczkiem. Po dość energicznym zabiegu ciasto powinno minimum pół godziny leżakować w lodówce, aby później rozwałkować, ponacinać, przewinąć przez nacięcia i wrzucić do rozgrzanego oleju. Jeżeli faworki od razu wypłyną na wierzch i nie zaczną… Czytaj dalej

Weekend przeleżeliśmy wszyscy w domu. Wirus który złapał nas z przedszkola nie za bardzo się nad nami roztkliwiał! I choć jestem z tych, co leczą się litrami domowych naparów, czosnkiem i olejkami to nie obyło się bez dodatkowych lekarstw. Teraz wspominam słowa moich koleżanek ze starszymi od Hani dziećmi, że jak tylko zacznie się uczęszczanie do… Czytaj dalej

17 stycznia 2016

Winter is coming!

Cieszymy się jak dzieci! Od piątku w Trójmieście zrobiło się na chwilę biało. I choć już teraz, gdy publikuję te zdjęcia to za oknem śnieg nieco utracił swoją świeżość, to radości było co nie miara. Jak za czasów dzieciństwa – sanki nasmarowane świecą, wełniane rękawice i rumieńce na policzkach od mroźnego powietrza. Zapomniałam już, że może… Czytaj dalej

A gdyby tak upiec wieńce na słodko? Taka myśl naszła mnie kilka dni temu dzięki Waszym zdjęciom oznaczonym na moim profilu instagramowym. Muszę Wam przyznać, iż odkąd opublikowałam przepis na wieniec drożdżowy, to nie ma dnia w którym nie otrzymywałabym od Was zdjęć Waszych wypieków. Są wspaniałe! Niektóre zdecydowanie lepsze od mojego prototypu :P Pomyślałam… Czytaj dalej

Noworoczny poranek. Mocne promienie słońca budzą nasze zaspane buzie. Wychylam się przez okno by zobaczyć jak wygląda pierwszy dzień w tym roku. Błękitne niebo! A to dobrze wróży na cały rok. Całuję moje największe szczęścia w policzek i powolnym krokiem udaje się do kuchni. Szykuję coś dobrego, bo to największa radość mieć dla kogo wstawać… Czytaj dalej

23 grudnia 2015

Crème caramel

Kochani, dzisiaj to już ostatni z przepisów świątecznych z którym chciałabym się z Wami podzielić. Dla wszystkich fanów panna cotty, kremów i musów to jest ten przepis! Delikatna konsystencja kremu i domowy karmel idealnie współgrają. Deser można przygotować dzień wcześniej – najlepiej wieczorem, przechowując go całą noc w lodówce. Kochani, dzisiaj również z największą przyjemnością publikuję zwyciężczynię konkursu… Czytaj dalej

19 grudnia 2015

Zimowy tort makowy

W Boże Narodzenie nie może zabraknąć tortu makowego – takiego z prawdziwego zdarzenia! Z gotowanym makiem w mleku i dużą ilością jajek. Z dzieciństwa pamiętam, że taki tort musiał przeleżeć dwa dni na zewnątrz – dopiero po leżakowaniu odpowiednio się ,,przegryzł”. Mokry, wilgotny, nasączony domową nalewką i przełożony tłustym kremem. Coś wspaniałego. Jednak więcej niż jeden kawałek nikt… Czytaj dalej

Pamiętam czasy kiedy ciasto marchewkowe robiło niesamowitą furorę. Byłam wtedy w liceum – koleżanka z klasy upiekła to cudo na wigilię klasową i nikt nie mógł uwierzyć, że są tam aż dwie szklanki startej marchewki. Ubłagałam ją wtedy o przepis i do dzisiaj z niego korzystam! Dzisiaj już nikogo nie dziwią tak skrajne połączenia, więc… Czytaj dalej

Nic tak nie rozgrzewa w zimowe dni, jak domowa, gorąca kawa – zamiast cukru osładzam ją roztopioną białą czekoladą i podkręcam jej smak szczyptą cynamonu. Zimowych wersji jest sporo – ta którą dzisiaj chcę Wam zaprezentować genialnie komponuje się z płatkami kokosu i kruchymi pierniczkami. A przy okazji chciałabym się Was zapytać, czy u Was też w całym… Czytaj dalej

* * * Listopadowe dni są szczególnie uciążliwe – słońca już dawno nie było, mżawka i ponuro z samego rana. Mrozu też nie ma, więc o zaziębienie nie trudno. Do przedszkola chodzimy w kratkę, w związku z tym Hania nadzoruje mój każdy krok. Dzisiejszy wypiek, to efekt naszych wspólnych godzin spędzonych w kuchni – trochę z… Czytaj dalej

* * * Domowe słodycze. Chrupiące i pełne orzechów. Przepyszne i nieco uzależniające! Idealnie pasują do filiżanki kawy a pokruszone mogą być wspaniałą posypką do lodów, porannej owsianki lub innych deserów. Skład: 200 g obranych orzechów laskowych 4 łyżki śmietanki 36 % 300 g brązowego cukru A oto jak to zrobić: 1. Obrane orzechy rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem… Czytaj dalej

Jakiś czas temu miałam przyjemność uczestniczyć w nagraniu krótkiego filmu kulinarnego wraz z prof. Andrzejem P. Florkowskim z Katedry Fotografii Uniwersytetu Artystycznego w Poznaniu. Oto efekt wspólnie spędzonych kilku godzin za które serdecznie dziękuję! * Przy okazji jestem bardzo ciekawa co sądzicie o wprowadzeniu niektórych przepisów właśnie w formie krótkich nagrań?  Uściski! Zosia

27 października 2015

Poranek w szklarni

* * * Pierwsze przymrozki już za nami. Intensywna zieleń powoli przeobraziła się w żółć, a gdzieniegdzie w czerwień i brąz. Gra kolorów jak na tę porę roku przystało. Za to w szklarni mamy złudzenie że lato wciąż trwa! W ubiegłym tygodniu miałam okazję odwiedzić ogrodnictwo prowadzone przez ludzi z pasją. Energia którą dał mi ten poranek poprzez obcowanie… Czytaj dalej