* * * Kasza manna to doskonały pomysł na szybkie a zarazem zdrowe śniadanie! Połączenie jej z podsmażanymi śliwkami to raj dla podniebienia. Tak przygotowaną kaszę pamiętam z lat dziecięcych, gdy mama robiła ją dla nas wczesną jesienią – na przemian z konfiturami z mirabelek lub podsmażanymi papierówkami. Dzięki gotowaniu kaszy na mleku, dostarczamy swojemu organizmowi dawkę najlepszych… Czytaj dalej

* * * Wrześniowy poranek. Babie lato delikatnie powiewa wzdłuż gałęzi jabłoni. Słońce już niżej położone oświetla zacienione zakątki ogrodu. Jest chłodniej niż zwykle – miło zatem powitać ten dzień gorącą domową szarlotką. Dzień dobry.

* * * Zwykły, domowy ryż na mleku za którym przepadałam w czasach dzieciństwa. Praktycznie pasują do niego wszystkie owocowe dodatki – począwszy od domowych konfitur, pieczonych jabłek po lekko podsmażone owoce w syropie klonowym. Dzięki dodaniu mleka dostarczamy również naszemu organizmowi pełnowartościowe białko, zestaw witamin (A, D, B2, B12) i mikroelementów (cynk, jod). Doskonała alternatywa dla tradycyjnej, śniadaniowej owsianki.

* * * Panna cotta to dla mnie jeden z najprostszych i jednocześnie najefektowniejszych deserów jakie potrafię zrobić. Po za tym uwielbiam mleczne desery, które dzięki zawartości mleka dostarczają nam wiele składników odżywczych potrzebnych do naszego prawidłowego funkcjonowania (wapń, białko oraz witaminę D). W połączeniu z domową konfiturą z morelek doskonale nadaje się letni podwieczorek.

  * * * Każda okazja do przygotowania czegoś słodkiego jest dobra! A tak się składa, że jutro – 30 lipca obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Sernika. Co zatem powiecie na delikatny sernik na zimno, bez cukru, jajek i pieczenia? Za to z białą czekoladą, lemon curd i zieloną galaretką. Myślę, że na letnie weekendy w sam raz!   … Czytaj dalej

* * * Przyznam szczerze, że do publikacji tego wpisu przygotowywałam się kilka tygodni. Założenie było bardzo proste – jak najlepiej i najprościej pokazać Wam przepis na domowe lody, nie korzystając przy tym z maszyny do lodów.  Z satysfakcją mogę napisać, że są to jedne z lepszych lodów jakie jadłam. Radość jaka towarzyszy nam przy nałożeniu… Czytaj dalej

* * *  Kiedy przygotowywałam listę swoich ulubionych przepisów z których korzystam na co dzień to kruche ciasto znalazło się w pierwszej piątce. Uwielbiam je zagniatać, łączyć z owocami i podawać na ciepło z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną. Porzeczki to mój powrót do dzieciństwa. Z łyżką cukru, jedzone w małych salaterkach na drzewie – najlepiej! Skład:… Czytaj dalej

Skład: kilka gałązek kwiatów czarnego bzu (6-8 sztuk) ciasto naleśnikowe: 1 jajko 3 łyżki mąki 50 ml mleka 50 ml wody gazowanej 1 łyżka likieru limoncello (opcjonalnie) do smażenia: olej roślinny do podania: cukier puder otarta skórka z cytryny lub syrop klonowy (opcjonalnie) A oto jak to zrobić: 1. Jajka dokładnie mieszamy z mąką i mlekiem…. Czytaj dalej

* * * Dojrzałe w słońcu truskawki i gorąca biała czekolada to wspaniałe połączenie! Przepis koniecznie na liście do wypróbowania w letnie popołudnie! Skład: (przepis na 2-3 osoby) ok. 600 g świeżych truskawek ok. 300 ml wody   garść świeżych liści mięty sok z 1 cytryny 1 lampka różowego wina 2 łyżki brązowego cukru szczypta kardamonu do podania: 1… Czytaj dalej

* * * Parę dni temu, napisała do mnie dziewczyna (1 klasa gimnazjum), że potrafi już z pamięci upiec moje ciasto cytrynowe. Należy ono do Jej ulubionych przepisów, gdyż jest niezwykle proste w przygotowaniu :-) Jednocześnie podsunęła mi myśl, żeby opublikować taki przepis w którym możemy wykorzystać większość sezonowych owoców (truskawki, brzoskwinie, jagody, agrest, porzeczki lub śliwki) i zabrać na piknik. Mam zatem nadzieję,… Czytaj dalej

* * * To chyba jeden z najbardziej przydatnych deserów na najbliższe miesiące. Kruche ciasto, krem i obfita garść owoców! Dotychczas do większości tart dodawałam mieszankę serka mascarpone z rozpuszczoną białą czekoladą. Tym razem polecam kruche tartaletki z lekko zmodyfikowanym przeze mnie crème pâtissière. Zazwyczaj dopiero w ostatniej chwili nakładałam owoce na warstwę kremu – przy tej wersji, dekoracje owoców… Czytaj dalej