Od dziecka mam słabość do serników. Najlepiej te na zimno. Obowiązkowo bez rodzynek i innych bakaliowych dodatków. W smaku musi być delikatny. Konsystencja kremowa trochę jak deser panna cotta. Podany na zimno, bez wyczuwalnych grudek żelatyny. Próbowałam wielu wersji – z białą czekoladą, z mielonym trzykrotnie twarogiem, z twarogiem z pudełka, z serkiem typu philadelphia. Ten… Czytaj dalej

Od miesiąca walczymy w naszym ogrodzie z obfitością papierówek. Codziennie na mokrej trawie czekają na nas kolejne kilogramy to tzw. przerobienia. Są soki, kompoty, musy, szarlotki i czego tylko dusza zapragnie. Część jednak z przyjemnością rozdajemy sąsiadom i znajomym, bo papierówki nie lubią czekania i szybko się psują. Jednym z najczęstszych potraw są racuchy, które… Czytaj dalej

A gdyby tak jednego dnia usiąść do śniadania w zupełnie innym miejscu? Z daleka od naszych czterech kątów, czekających domowych obowiązków i miejskiego zgiełku? Na co wówczas mielibyście ochotę, i jak wyglądałoby Wasze wymarzone śniadanie? Moje już znacie. W szczerym polu. Z ulubionym omletem, który jadłam w dzieciństwie w trakcie niezapomnianych wakacji u wujostwa w Wiedniu… Skład:… Czytaj dalej

Nie ma lata bez jagodzianek! Takie komentarze padały pod moim piątkowym zdjęciem zamieszczonym na Instagramie. Eksperymentowałam wówczas z ciastem i już dzisiaj mogę się z Wami podzielić nowym przepisem. Chciałam, żeby ciasto było miękkie, delikatne i mocno maślane. I takie wyszło! Jagodzianki już są, to co z tym latem? U mnie dziś pochmurnie… Skład: Przepis… Czytaj dalej

Lody to zdecydowanie nasz ulubiony deser – przyjemnie się je przygotowuje a jeszcze przyjemniej zjada! W okresie letnim jemy dużo sorbetów z owoców, które mamy w ogrodzie – czasem dodaję odrobinę jogurtu naturalnego, miodu akacjowego i powstają pyszne lody na patyku. Dzisiejszy przepis jest tak prosty, że każdy może się cieszyć smakiem. Skład: (porcje na… Czytaj dalej

Skład: (forma o średnicy 28 cm) 300 g mąki 50 g cukru pudru 200 g masła farsz: 350 g twarogu 1 jajko kobiałka świeżych malin do posypania: garść wiórków kokosowych lub bułka tarta A oto jak to zrobić: 1. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy i formujemy z nich kulę. Schładzamy w lodówce ok. 1 godziny. 2…. Czytaj dalej

Uwielbiam celebrować śniadania! Szczególnie te które wypadają w weekendy. Nikt się spieszy – każdy w swoim tempie. Bez telewizji, telefonów i zbędnych bodźców. O tej porze roku najwięcej radości sprawiają nam te spożywane bezpośrednio na trawie. Z imbryczkiem malinowej herbaty, jeszcze ciepłą konfiturą i wieżą chrupiących gofrów. Tak mogę zacząć sobotę! Dzień dobry wszystkim :* Skład:… Czytaj dalej

Owoce pod kruszonką to jeden z pierwszych deserów, które nauczyłam się wiele lat temu. Klasyczne połączenie – masła, cukru i mąki sprawia, że możemy pod nim ukryć wszystkie owoce świata (łącznie z mrożonymi, co ułatwia nam szczególnie w sezonie jesienno-zimowym). Dzisiaj chciałabym Wam pokazać nieco alternatywną wersję, która również świetnie się sprawdza – szczególnie jeżeli… Czytaj dalej

Dzisiejszy przepis dedykuję mojej najdroższej Mamie. W podziękowaniu za Jej łagodność, dobroć, uśmiech, serce, czas, wyrozumiałość, mądrość i miłość. I gdybym sama nie była Mamą, to nigdy bym nie zrozumiała ile ta rola wymaga od nas poświęceń i wyrzeczeń ale … jest najwspanialszą rolą jaką możemy sobie w życiu wymarzyć. Dziękuję! Skład: mus truskawkowy: ok. 500 g… Czytaj dalej

,,Dobry naleśnik to ciepły naleśnik! Wybierz jeden lub więcej rodzajów nadzienia. Ulubione dodatki moich dzieci to domowa konfitura z czerwonej porzeczki, nutella (też domowej roboty, oczywiście!), lekko słone masło, cukier waniliowy lub brązowy.” – w taki oto sposób Susan Loomis autorka książki: ,,W mojej kuchni francuskiej” zachęca swoich Czytelników do odkrywania na nowo kuchni francuskiej…. Czytaj dalej

Maj to miesiąc rodzinnych spotkań. Jak co roku o tej porze, dostaję od Was sporo wiadomości z zapytaniem jaki tort/ciasto mogę polecić na imieniny, Dzień Matki, przyjęcia komunijne a następnie Dzień Dziecka. To bardzo miłe :-) więc spieszę szybko z odpowiedzą. U nas w domu również panowała tradycja pieczenia tortów, bo takie domowe najbardziej cieszą…. Czytaj dalej

  Mam nadzieję, że oglądając ten wpis nikt z Was się już nie spieszy. Część z Was może już dojechała do wymarzonego miejsca, gdzie spędzicie majówkę. Z dala od zgiełku, dzikich tłumów, w towarzystwie swoich najbliższych, z kawą w ręku i myślą, że przed nami najpiękniejszy okres w roku. Dobrego czasu! Skład: 500 g mąki… Czytaj dalej

Nic tak nie poprawia humoru jak coś słodkiego! Od paru dni intensywnie planujemy wspólny wyjazd na majówkę. Marzy nam się słońce, smak dojrzałych pomidorów, celowe błądzenie po uliczkach nieznanego miasta. Takie chwilowe oderwanie myśli od codziennych obowiązków. Tak żeby nie zrywać się z samego rana, nie powtarzać tych czynności, które mimowolnie się wykonuje i wydostać się… Czytaj dalej

25 marca 2016

Mazurek kajmakowy

Co tu dużo mówić – bez mazurków kajmakowych nie ma świąt! Jako dziecko chyba ze wszystkich słodkości najbardziej właśnie na nie czekałam. W domu zawsze dzielimy się z moją Mamą świątecznymi przygotowaniami. W przypadku mazurków, to ja zagniatam kruche ciasto (teraz mam już dzielnego pomocnika) a Mama przygotowuje kajmak – taki z prawdziwego zdarzenia. Z mlekiem… Czytaj dalej

19 marca 2016

Babka bananowa

Babka jogurtowo-cytrynowa czy dzisiejsza bananowa? A może czekoladowa? Ciekawa jestem czy któraś z nich wpadnie Wam w oko? Ja z kolei poszukuję dobrego przepisu na tradycyjną babkę drożdżową :-) Polecicie coś? Skład: (średnica formy: 18 cm) 300 g mąki 3 banany 100 g masła 4 jajka 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia… Czytaj dalej