*  *  * Pieczenie serników nigdy nie przychodziło mi łatwo. Jako dziecko zdecydowanie wolałam ten na zimno – bez rodzynek – z różową galaretką i plastrami brzoskwini na wierzchu. Z czasem smaki się zmieniają – chociaż niechęć do rodzynek pozostała :-) Jeżeli lubicie serniki wilgotne i dość puszyste, to ten przepis jest w sam raz! Skład: (forma o… Czytaj dalej

Skład: ciasto (standardowa tortownica lub większa, średnica 26-28 cm) 150 g mąki kokosowej – dostępna w Biosklepie 100 g mąki ryżowej – dostępna w Biosklepie 1 jajko 150 g masła 60 g brązowego cukru szczypta soli solony karmel: 5-6 łyżek brązowego cukru 250 g serka mascarpone (może być więcej) szczypta soli morskiej, gruboziarnistej do dekoracji:… Czytaj dalej

* * * Uwielbiam okres przedwielkanocny. Powietrze nareszcie rześkie po pierwszych wiosennych deszczach. Czuć ziemię. Na okolicznym rynku kolory tulipanów przekrzykują się. Wszystko takie świeże i niewinne – czeka na swój czas. Kupuję bazie, hiacynty, żonkile i gałązki forsycji. Wielkanoc coraz bliżej… Skład: (forma o wymiarach:  9 cm x 33 cm lub o średnicy: 28-9… Czytaj dalej

* * * Nie od dzisiaj wiadomo że serce, które wkładamy w przygotowanie jedzenia może zmienić nawet najbardziej zwykłą potrawę w pewien rodzaj sztuki. Wszystko to co nasz otacza może dać upust naszej fantazji – dlatego dzisiaj zainspirowana pierwszymi oznakami wiosny proponuję coś słodkiego z myślą o zbliżających się świętach… Skład: Przepis na biszkopt: 5 jajek 150… Czytaj dalej

Skład: 5 jajek 8 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej (wersja bezglutenowa: mąką ryżowa) garść mrożonych owoców (jagody, maliny, borówki lub truskawki) do smażenia: 2 łyżki masła do posypania: cukier puder do podania: jogurt grecki lub lody waniliowe A oto jak to zrobić: Żółtka ubijamy z cukrem na puszysty kogel mogel, a białka na sztywną pianę…. Czytaj dalej

Skład: (przepis jest modyfikacją sycylijskich pączków Castagnole di ricotta) (przepis na ok. 40 mini sztuk) 200 g mąki pszennej 350 g sera ricotta* 3 jajka otarta skórka z 1 cytryny ok. 40 ml (może być więcej) Limoncello* 1 opakowanie cukru wanilinowego 3 łyżki brązowego cukru do podania: cukier puder do smażenia: olej rzepakowy * polecam również… Czytaj dalej

Skład: (dowolna forma, np. tortownica o średnicy 26-29 cm) 180 g mąki 3 jajka 2 łyżki mleka 100 g brązowego cukru ( ja zamieniłam na ksylitol) 2 tabliczki białej czekolady 60 g wiórków kokosowych 1 laska wanilii (opcjonalnie) 100 g masła 2 duże, dojrzałe banany + 1 banan do dekoracji 1 łyżeczka proszku do pieczenia… Czytaj dalej

Skład: (tortownica o średnicy 23 cm lub 26 cm) 5 jajek 150 g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 150 g brązowego cukru (najlepiej Muscovado) 30 g mieszanki przyprawy korzennej (mielony pieprz, cynamon, goździki, imbir) 3 łyżki dobrego kakao krem: 2 opakowania serka mascarpone (500 g) 2-3 czubate łyżki cukru pudru skórka otarta z 2… Czytaj dalej

 * * * Za zaparowanym oknem pociągu spoglądam na białe zaspy śniegu – krajobraz niczym wyjęty z kuli śnieżnej. Jest 8 rano. Pociąg relacji Gdynia-Warszawa sunie po zaśnieżonych torach. W spakowanej walizce wiozę wieńce, świece, lniane serwety, obrus, przyprawy korzenne, blendę i naładowany aparat. Kilka tygodni temu zostałam zaproszona przez IKEA do zrealizowania sesji zdjęciowej… Czytaj dalej

 * * * Dzisiejsze pierniczki są z myślą o wszystkich – tych młodszych i starszych, którzy cierpią z powodu nietolerancji glutenu. Mogę się jedynie domyślać jaki faktycznie może to stanowić problem, szczególnie w okresie świątecznym. A przecież w Święta nikt nie może być poszkodowany ! :-) Skład: (przepis na ok. 12-15 ciasteczek) 150 g mąki… Czytaj dalej

* * * Chyba już nastał odpowiedni moment, żebym mogła zacząć dzielić się z Wami świątecznymi przepisami. Uwielbiam ten okres, gdzie mamy jeszcze chwilę, żeby spokojnie móc zaplanować świąteczne potrawy. Bez pośpiechu. Z umiarem, myśląc o różnych gustach domowników. Dzisiejszy pudding należy do ciężkich i mokrych ciast – w sam raz na wigilijny deser. Skład: (forma… Czytaj dalej

Gorące, maślane rogale z całą masą przepysznych bakalii, zanurzone w puszystym musie z białej, palonej czekolady aromatyzowanej trawą cytrynową? Brzmi jak najlepszy deser z francuskiej pâtisserie, który – i tu niespodzianka – możemy wykonać samemu we własnym kuchennym zakątku. Dzisiejszy wpis to efekt naszego kolejnego spotkania z Przemkiem (poprzednio gotowaliśmy dla Was Ramen), który tym razem z… Czytaj dalej

* * * Jesienna pora nastraja nas do czytania książek. Bardzo lubię ten okres roku, bo na rynku wydawniczym ukazuję się wiele ciekawych nowości. Okres niemowlęctwa mojej córki już minął, więc mam zdecydowanie więcej czasu na czytanie. Każdego wieczora łapię się na tym, że przy łóżku jest coraz więcej pozycji, które zaplanowałam przeczytać. Czytam kilka książek… Czytaj dalej