Skip to main content

Przegląd lata w owocowo-kwiatowych słodkościach

Dokładnie dzisiaj od godziny 11:13 możemy oficjalnie powiedzieć, że w końcu nadeszło astronomiczne lato. W oczekiwaniu na ten moment, przygotowałam dla Was krótkie zestawienie najpopularniejszych letnich ciast z bloga. Być może znajdziecie swojego faworyta albo tak jak ja dzisiaj, będziecie świętować ten moment naszymi truskawkami z bitą śmietaną i cukrem.

Beza z mascarpone i owocami

Elegancka beza z wyczekanymi truskawkami.

Kruche z owocami i kruszonką

Domowe kruche ciasto zwiastujące pełnie lata!

Tarta z owocami

Owocowe słodkości szybko znikające z talerza – najprzyjemniej je piec latem.

Ciasto jogurtowe z owocami i kruszonką

Lekka propozycja ciasta jogurtowego na odrobinę chłodniejsze wieczory.

Letnia tarta z kremem i owocami

Idealna tarta na pierwsze wieczorne spotkania w ogrodzie.

Kruche ciasto z porzeczkami i bezą

Słodko-cierpki ulubieniec, który wspaniale ubarwi wakacyjny dzień.

Tarta z karmelem i wiosennymi kwiatami

Tarta maślano-karmelowa z zwiewną rumiankową dekoracją.

17 Odpowiedzi do “Przegląd lata w owocowo-kwiatowych słodkościach”

  1. To świetny powód by upiec ciasto, Zosiu droga! U mnie będzie kruche z truskawkami:-)
    Pozdrawiam ciepło z południa PL,
    Marta:-)
    PS. A propos deserów: nasz ub. weekend to Apfelstrudel w Cafe Demel;-)

  2. Mhmm..przepiekne te kolory i te przepisy <3 …to były czasy…tyle wspaniałych przepisów tu sie pojawiało…trochę tęsknie za tamtą biało czarną, przytulną kuchnią i tamtymi latami bloga…teraz tu bywa spokojniej i bardziej gładko, ale sentyment mnie zawsze tu ciągnie ;)

    • .. to cieszę się, że nadal zaglądasz i tym bardziej dziękuję za Twój czas :* Dobrego dnia!

  3. Zosiu skąd ta urocza sukienka w bialo- czarny wzór? Ciasta będę robione na pewno.

  4. Ah… jeżynki u babci już rosną w dzikich ilościach, oj będzie ciasto z Twojego przepisu, Zosiu! Niech tylko te jeżynki dojrzeją 😍

  5. Będę do znudzenia to pisać, ale Twoja beza to mistrzostwo świata. Robiłam już chyba 5 czy 6 razy,zawsze pyszna,wszyscy zachwyceni (łącznie z moją 100-letnią babcią-” Zrobisz to suszone ciasto?”).

  6. Wszystkie Twoje wypieki są doskonałe.. od tylu lat jestem z Tobą i ngidy się nie zawiodłam. Dziękuję Ci za wszystko :*

  7. Zosiu wszystkie ciasta wyglądają wspaniale. Teraz jestem na ukochanym półwyspie, Twoje rejony:) ale jak tylko wrócę, zrobię kruche z kremem i owocami.
    Pozdrawiam serdecznie,
    Ania

    • Aniu, baw się dobrze! Macham Ci zatem z mojego Orłowa i trzymam kciuki za bezpieczny i smaczny powrót!!!

  8. Śliczne ciasta Zosiu, nie tylko w porównaniu do spalonych na grillu szparagów. Zawsze to powtarzam – najlepiej potrafisz wyrabiać piękne ciasta. Nawet u kuzynostwa w Park Cafe – tak pięknych jak twoje nie wyrabiają. Masz talent cukierniczy i świetnie sprawdziłabyś się w zawodzie – Pâtissière. Dodatkowo ta praca jest zdecydowanie przyjemniejsza niz dźwiganie ciężkich garów w Tyrolu Płd, kiedy się zestarzejesz – jak zapowiadasz. Może jednak lepiej zmienić plany?

    Początek lata oznacza niestety – definitywny koniec szparagowego sezonu!
    Niestety dziś już ostatni dzień tego sezonu :((( Żegnajcie na następne najdłuższe 10 miesięcy .:(((
    Jednak w ten weekend na zakończenie jeszcze wielka szparagowa uczta! Udało się nam kupić ostatnie 3 kilogramy. Notabene szparagi można mrozić, ale także fermentować, choć świeże prosto z pola pozostają jednak – wersją idealną.

    Miłego weekendu :))) Uściski :)))

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.