Skip to main content

Najprostsze ciasto ucierane z truskawkami i kruszonką, które pokochają Twoje dzieci

*    *   *

  Wracamy z krótkiego urlopu z Kaszub. Buzie wyspane i wypoczęte. Włosy nie do końca nadają się do jakichś wyjściowych fryzur. Wieczorem w domu będziemy próbować je okiełznać. Doskonale pamiętam ten sam ból, gdy po całym dniu spędzonym w wodzie (albo na zmianę na rowerze wodnym lub w kajaku) największą bolączką na koniec dnia, było rozczesywanie włosów. Idzie nam gładko – w końcu po tylu latach, każdy dochodzi do wprawy. Wracamy późnym popołudniem. Łąki skąpane w ciepłym świetle, maki i chabry torują nam drogę do domu. Niezapowiedziany przystanek po kobiałkę truskawek. Sprzedawczyni zapewnia, że to już prawie ostatnie w tym roku truskawki kaszubskie. Są małe, nieregularne ale bardzo słodkie. Dla mnie to znakomity pretekst, aby na drugi dzień wspólnymi siłami upiec razem ciasto. Ciasto, które małe rączki podkradną w mgnieniu oka.

Skład:

200 g mąki pszennej

4 jajka

120 g masła

200 g cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

szczypta soli

1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

duża garść świeżych truskawek lub dowolnych owoców (nie mrożonych)

kruszonka:

50 g mąki pszennej

50 g cukru pudru

30 g schłodzonego masła

A oto jak to zrobić:

  1. W szerokiej misce ubijamy mikserem jajka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę (zajmie to kilka minut). Następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy partiami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy. Na końcu dodajemy szczyptę soli oraz roztopione (uwaga: nie gorące!) masło. Całość mieszamy szpatułką i przelewamy do formy wyłożonej papierem. Na wierzch ciasta rozkładamy pokrojone kawałki truskawek i ścieramy na tarce schłodzone ciasto na kruszonkę. Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach C (opcja: góra-dół) przez 35-40 minut lub to tzw. suchego patyczka.
  2. Aby zrobić kruszonkę: wszystkie składniki dokładnie zagniatamy do uzyskania gładkiego ciasta. Formujemy kulę, owijamy w folię spożywczą i schładzamy w zamrażarce na minimum 30 minut.

piekarnik – Lacanche

{współpraca}

15 Odpowiedzi do “Najprostsze ciasto ucierane z truskawkami i kruszonką, które pokochają Twoje dzieci”

  1. Ciasto jutro wypróbujemy, ale truskawek już brak 😐 Będzie z borowkami😉😉 Kuchareczka na zdjęciu przeurocza 🙂😘

  2. Ciasto wyglada pysznie! Jakiej wielkości ( średnicy) powinna być forma do pieczenia ? Pozdrawiam

  3. Czy nie za dużo proszku do pieczenia? Czubata łyżka, czy łyżeczka?
    Pozdrawiam serdecznie.

  4. Zosiu, ciasto w piekarniku, pachnie pięknie. Mój trzylatek z zapałem miksował i rozkładał owoce, dzięki Ci za wszystkie rodzinne przepisy :) miłego sierpnia!

  5. Oj, Zosiu, szkoda, że nie napisałaś, żeby kruszonkę przygotować 30 min. przed rozpoczęciem przygotowywania ciasta…

    • Justyno, raczej nie ma… to co mogę zaproponować, to cieńsze kawałki/plastry :)

  6. Zosiu, czy zamiast świeżych truskawek mogę dać mrożone? Lub co polecasz zamiast truskawek? Sezon się kończy, a ja potrzebuję upiec ciasto na urodziny synka.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.