*    *   *

  Wracamy z krótkiego urlopu z Kaszub. Buzie wyspane i wypoczęte. Włosy nie do końca nadają się do jakichś wyjściowych fryzur. Wieczorem w domu będziemy próbować je okiełznać. Doskonale pamiętam ten sam ból, gdy po całym dniu spędzonym w wodzie (albo na zmianę na rowerze wodnym lub w kajaku) największą bolączką na koniec dnia, było rozczesywanie włosów. Idzie nam gładko – w końcu po tylu latach, każdy dochodzi do wprawy. Wracamy późnym popołudniem. Łąki skąpane w ciepłym świetle, maki i chabry torują nam drogę do domu. Niezapowiedziany przystanek po kobiałkę truskawek. Sprzedawczyni zapewnia, że to już prawie ostatnie w tym roku truskawki kaszubskie. Są małe, nieregularne ale bardzo słodkie. Dla mnie to znakomity pretekst, aby na drugi dzień wspólnymi siłami upiec razem ciasto. Ciasto, które małe rączki podkradną w mgnieniu oka.

Skład:

200 g mąki pszennej

4 jajka

120 g masła

200 g cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

szczypta soli

1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

duża garść świeżych truskawek lub dowolnych owoców (nie mrożonych)

kruszonka:

50 g mąki pszennej

50 g cukru pudru

30 g schłodzonego masła

A oto jak to zrobić:

  1. W szerokiej misce ubijamy mikserem jajka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę (zajmie to kilka minut). Następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy partiami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy. Na końcu dodajemy szczyptę soli oraz roztopione (uwaga: nie gorące!) masło. Całość mieszamy szpatułką i przelewamy do formy wyłożonej papierem. Na wierzch ciasta rozkładamy pokrojone kawałki truskawek i ścieramy na tarce schłodzone ciasto na kruszonkę. Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach C (opcja: góra-dół) przez 35-40 minut lub to tzw. suchego patyczka.
  2. Aby zrobić kruszonkę: wszystkie składniki dokładnie zagniatamy do uzyskania gładkiego ciasta. Formujemy kulę, owijamy w folię spożywczą i schładzamy w zamrażarce na minimum 30 minut.

piekarnik – Lacanche

{współpraca}

Kategorie:

10 odpowiedzi na “Najprostsze ciasto ucierane z truskawkami i kruszonką, które pokochają Twoje dzieci”

  1. Ciasto jutro wypróbujemy, ale truskawek już brak 😐 Będzie z borowkami😉😉 Kuchareczka na zdjęciu przeurocza 🙂😘

  2. Uwielbiam takie ciasta do porannej kawki. Wyglada smakowicie Zosiu❤️

  3. Fajne! Zrobimy, może z borówkami, może z morelkami:-)

  4. Ciasto wyglada pysznie! Jakiej wielkości ( średnicy) powinna być forma do pieczenia ? Pozdrawiam

  5. Czy nie za dużo proszku do pieczenia? Czubata łyżka, czy łyżeczka?
    Pozdrawiam serdecznie.

    • Zosia

      Bożeno❤️❤️❤️ Tak jest! Chochlik mały-oczywiście jedna łyżeczka!

  6. Nie tylko dzieci je pokochają!

  7. Zosiu, ciasto w piekarniku, pachnie pięknie. Mój trzylatek z zapałem miksował i rozkładał owoce, dzięki Ci za wszystkie rodzinne przepisy :) miłego sierpnia!

  8. Oj, Zosiu, szkoda, że nie napisałaś, żeby kruszonkę przygotować 30 min. przed rozpoczęciem przygotowywania ciasta…

Dodaj komentarz