*    *    *

Wiele składników i dań funkcjonuje tylko o konkretnej porze roku. To proste, ale apetycznie kuszące danie jest dla mnie kwintesencją beztroskiego lata. Knedle, podobnie jak jagodzianki mają swój czas i nie można go bagatelizować. Jak widzicie, traktuję je całkiem serio i wolę samemu je przygotować. Muszą być idealne i takie, jak lubię, bo kolejne będą dopiero za rok. ps. Wersja fit nas w tym momencie nie interesuje :D

Skład:

(przepis na około 12 sztuk)

300 g świeżej tłustego twarogu (użyłam ze twarogu Strzałkowa, polecam zastąpić również ricottą)

500 g ugotowanych i utłuczonych ziemniaków (ważne: ziemniaki muszą być zimne, najlepiej ugotowane dzień wcześniej)

ok. 200 mąki pszennej + garść do podsypania

1 jajko*

szczypta soli

100 g masła

ok. 80 dag śliwek węgierek (mogą być nektarynki lub wiśnie)

panierka: 6 czubatych łyżek bułki tartej + 4 łyżki masła + 1 łyżka mielonego cynamonu + 2 łyżki cukru pudru

do podania: kwaśna śmietana lub jogurt grecki

*  na zdjęciu są 2 jajka, jeżeli chcemy zwiększyć proporcje to dodajmy więcej mąki, czyli 250 g + garść do podsypania

A oto jak to zrobić:

1. Umyte i obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane odcedzamy i miksujemy na puree. Ważne, by ziemniaki były zimne, bo inaczej ciasto będzie nam się kleić do rąk.

2. Utłuczone ziemniaki łączymy z twarogiem, jajkiem, mąką i szczyptą soli. Całość mieszamy i wyrabiamy ciasto, tak by się nie kleiło. Dłonie oprószamy mąką i formujemy kule, umieszczając w środku śliwkę – zamiast pestki możemy włożyć kostkę cukru lub szczyptę cynamonu. Ciasto dokładnie zlepiamy, tak by nie widać śliwki i formujemy kule.

3. Knedle wrzucamy do gotującej się wody. Gotujemy do momentu, aż wypłyną na wierzch. Ugotowane knedle obtaczamy w panierce z bułki tartej (poniżej przepis). Ugotowane knedle podajemy je na ciepło z roztopionym masłem i łyżką śmietany.

4. Aby przygotować panierkę z bułki tartej: na rozgrzanej patelni roztapiamy masło z cukrem pudrem i cynamonem. Następnie dodajemy bułkę tartą i smażymy, do momentu, aż uzyska złocisty kolor. Całość przekładamy na szeroki półmisek, aby łatwiej obtaczać ugotowane knedle.

Komentarz: Jeżeli w trakcie zagniatania knedli ciasto nadal jest zbyt mokre dodajmy łyżkę mąki ziemniaczanej.

sukienka – SAINT BY | rattanowe krzesło – ZARA HOME | porcelana z ornamentem – ROSENTHAL POLSKA

{współpraca}

Kategorie:

28 odpowiedzi na “Knedle ze śliwkami. Kultowe danie, które musisz zjeść w wakacje przynajmniej raz, a najlepiej ugotować je samemu”

  1. Robię te knedle z Twojego starego przepisu sprzed dekady. Fajnie, że o nich przypomniałaś. Nie wyobrażam sobie kupnych knedli, kopytek czy pierogów. To już wolę w ogóle nie jeść😉

  2. ja robię austriacką wersję, szybszą bo z samym twarogiem :) Uwielbiamy je z mężem!

    • Zosia

      o! I nie dodajesz ziemniaków? Czyli na wzór leniwych?

    • Dokładnie! Sam twaróg, z odrobiną mąki, albo kaszy manny- ja wolę z kaszą :)

  3. Smak z dziecinstwa :) jedno z moich ulubionych dan kiedy tylko odwiedzam Polske :) moja mama zawsze ma dla mnie kilka swiezych lub zamrozonych knedli (w zaleznosci od pory roku). Moze w koncu skusze sie i zrobie je sama. x

  4. Zosiu jak Ty robisz, że gotując takie pyszności masz taką figurę? 🙂
    Knedle lubimy, ale zdecydowanie wolimy wszelkie pasty. Ten przepis na sos z zapiekanych warzyw to hit u nas🙂🙂

    • Witam
      Chciałbym zrobić ten sos z zapiekanych warzyw do makaronu ale nie mogę odnaleźć przepisu.
      Czy mogę prosić o wskazanie gdzie szukać?

  5. Węgierek jeszcze przecież nie ma. Z mrożonki?

  6. Smaki mojego dziecinstwa :) dziekuje Zosiu , droga Zosiu bardzo prosze o wpis na wyprobowane przez ciebie przetwory , takie ktore robisz od lat ? Z gory dziekuje i przesylam serdecznosci :* zagladam tutaj kilka razy dziennie :)

    • Zosia

      Magdo, jak miło :))) Zawsze gorąco zapraszam. A w kwestii przetworów.. hmmm a jakie miałabyś na myśli – słodkie/wytrwane? Chętnie przyjmę wskazówki :*

    • Zosienko wszystkie :) takie twoje ulubione , moze robicie jakies w waszym domu od lat i moglabys cos polecic ? Szykuje sie wlasnie do ” sloiczkow ” i chetnie bym wyprobowala twoje NAJ . Wybacz mi to uprzedmiotowienie ale jestes moim ” balsamem ” dla duszy i oka oczywiscie ! :) Dziekuje Zosiu :*

  7. Kocham knedle. Od kilku lat robię z Twojego przepisu z ricottą i rodzina za nimi przepada – a trik aby zamienić pestkę na cukier z cynamonem to sztosik :)

    • Zosia

      Aniu, dzięki za wieści – jak miło słyszeć, że lubicie je w domu :)) Uściski!

  8. I really like the blog and I hope people will have a new blog, thanks for the blog
    ព័ត៌មានកីឡាបាល់ទាត់ថ្មីៗ

  9. Dzień dobry, jaką mąką mogłabym zastąpić pszenną w wersji bezglutenowej?

    • Zosia

      Dzień dobry Moniko, podejrzewam, że pół na pół z ziemniaczaną i kukurydzianą ale nigdy nie robiłam więc z efektem finalnym chyba będziesz musiała się sama zmierzyć..😅

  10. Jak ja kocham tu zaglądać – Zosieńko z każdym rokiem coraz piękniej wyglądasz :***

    • Zosia

      A. nawet nie wiesz, ile radości mi sprawiasz, zaglądając do mnie. Uściski i pozdrowienia z Orłowa!

  11. Zosiu, spieszę z informację, że właśnie się zajadamy nimi. Twój przepis goni nasz domowy, babciny… tak więc duże uzniania i podziękowania!

    Basia i Asia

  12. Zosiu, mogłabyś proszę doprecyzować kwestię „zimnych ziemniaków”? Trzeba zaczekać aż ostygną, żeby je utłuc, czy można zrobić puree jak będą jeszcze ciepłe i zaczekać aż pure ostygnie, aby połączyć je z pozostałymi składnikami?

  13. Dzień dobry Zosiu, knedle zrobiłam (z młodymi ziemniaczkami z wczorajszego obiadu), wyszły pyszne. Panierka z cynamonem wyśmienia :* muszę spróbować wersję z ricottą! pozdrawiam serdecznie :)

  14. Droga Zosiu, u nas nadal nieziemskie upały – dziś 37 st, wiec co najwyżej lodowate gazpacho, a nie knedelki, jak dobrze by nie smakowały.
    Knedle ze śliwkami to również danie kuchni węgierskiej, czeskiej i austriackiej. Makłowicz twiedzi, ze nie ma żadnego dania, którego nie można by znaleźć w innej kuchni regionalnej.
    Owocowe knedle to klasyk kuchni austriackiej. Przede wszystkim z morelami wyrabianie z twarogowego ciasta. Do knedli ze śliwkam czasami wyrabia się ciasto ziemniaczane. Wyjątkowo wyborne sa knedle truskawkowe, do ktorych najczęściej używane jest parzone ciasto.
    Ptysiowe ciasto jest bardziej neutralne niz twarogowe, czy ziemniaczane, jest bardziej puszyste i lekkie, nie konkuruje smakowo i najlepiej podkreśla owocowe smaki – zarówno truskawek, jak i wiśni, moreli, śliwek. Do klasycznych wypieków z ptysiowego ciasta, takich jak profiteroles, eklerki czy też Pâte à choux, konieczne jest dodanie kilku jaj, ale do wyrobienia ciasta na knedle wystarczy jedno jajko lub dwa żółtka. Ciasto nie musi dojrzewać, więc odpowiednio krótszy jest czas przygotowania knedli.
    Raz wypróbowane parzone ciasto do owocowych knedli – człowiek nie chce innego – wypróbujcie koniecznie.
    Szkoda tylko, ze ptysiowe ciasto trochę popada w zapomnienie – nawet we Francji trudno o Pâte à choux, które jeszcze pare lat temu było standardem Viennoiseries.

    Szukając ochłody i czekając na deszcz – pozdrowienia z upalnego miasta.
    Uściski :)))

  15. Witaj Zosiu! Na liście składników zapisano 100 g masła, natomiast nie mogę odnaleźć go w przepisie. Czy masło jest wykorzystane wyłącznie do panierki?

    Serdecznie pozdrawiam i dziękuję za moc inspiracji!

    • Zosia

      Mileno, masło wykorzystane jest do podsmażenia bułki tartej lub ewent. do polania nim ugotowanych knedli :)

Dodaj komentarz