Skip to main content

Tydzień do Wielkanocy i przepis na niecodzienne bułki z duszonym szczypiorem, pieczarkami, żółtym serem i czarnuszką

*     *     *

Jeżeli lubicie wszelkiego rodzaju domowe zapiekanki lub grzanki (u nas mówimy na nie ,,ciepłe bułeczki”) to ta propozycja z pewnością Wam się spodoba i mam po cichu nadzieję, że ją wypróbujecie. Duszone pieczarki mają niezwykły zapach, kiedy podsmażone miękną, ciemnieją i nabierają intensywnego koloru, a wraz z nim aromatu. Gdy je połączymy z wyrobionym ciastem drożdżowym, żółtym serem i duszonym szczypiorem, a następnie zapieczemy w gorącym piekarniku, to po wyjęciu trudno się powstrzymać przed zjedzeniem kolejnej i jeszcze kolejnej (… i naprawdę już ostatniej) bułki. Najbardziej smakują nam, jak są jeszcze ciepłe, więc pomyślałam, że może będą dobre na wielkanocne śniadanie, do pasty jajecznej. Pewnie zapytacie mnie, czy można je wcześniej przygotować – otóż, oczywiście można upiec je wieczorem, a rano włożyć na chwilkę do piekarnika, żeby nabrały ciepła.

Skład:

(przepis na 8 bułeczek/rollsów)

Ciasto:

500 g mąki pszennej typu 00

30 g świeżych drożdży

300 ml ciepłej wody

2 łyżki oliwy

farsz:

1 opakowanie pieczarek (ok. 250-300g)

2 pęczki szczypiorku (może być ten grubszy)

2 łyżki sezamu

8-10 plastrów sera żółtego, typu Ementaler (może być więcej)

2-3 łyżki sosu sojowego

oliwa z oliwek

do posmarowania: 1 jajko

do posypania: ziarenka czarnuszki

A oto jak to zrobić:

  1.  Świeże drożdże mieszamy z ciepłą wodą i odstawiamy na 10 minut. Mąkę przesiewamy ze szczyptą soli, dodajemy drożdże i wyrabiamy ciasto. Formujemy kule. Przekładamy do miski wysmarowanej oliwą, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum 30 minut, by podwoiło swoją objętość.
  2. Na rozgrzanej patelni prażymy ziarenka sezamu, następnie dodajemy sos sojowy i umyty szczypior. Całość lekko dusimy na małym ogniu. Na oddzielnej patelni podsmażamy na oliwie pokrojone w cienkie plastry pieczarki. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Odstawiamy i powracamy do ciasta.
  3. Z wyrośniętego ciasta formujemy kulę, dzielimy na pół, a następnie na 8 równych części. Z każdej części rozwałkowujemy okrągły placek na wzór małej pizzy. Na środku rozkładamy plaster sera, duszony szczypior oraz plastry podsmażonych pieczarek. Z jednej strony zawijamy ciasto w cienki i długi rulon (patrz na zdjęciu). Z powstałego rulonu zawijamy ciasto na kształt ślimaka i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Czynimy to z pozostałymi kawałkami ciasta. W efekcie końcowym powstanie nam kształt kwiatu. Bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziarnami czarnuszki. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 200 stopniach C przez 20 minut. Podajemy na ciepło.

lniany obrus z listwą – So linen | porcelana –  Rosenthal Polska | ceramiczny talerzyk – Zara Home | piekarnik – Lacanche 

[współpraca]

27 Odpowiedzi do “Tydzień do Wielkanocy i przepis na niecodzienne bułki z duszonym szczypiorem, pieczarkami, żółtym serem i czarnuszką”

    • Marto, wszystko, na co masz ochotę. To wytrawne ciasto drożdżowe, więc praktycznie większość warzyw pasuje. A co powiesz, na podsmażoną z cukrem i tymiankiem cebulę? albo duszone pory z fetą, albo mozzarella z pomidorami?

  1. Zosiu , chętnie wypróbuje ten przepis. Uwielbiamy takie wypieki! Pięknie wyglądasz ! Najlepsze zyczenia spokoju i zdrowia na nadchodzące święta , Tobie i wszystkim czytelnikom !

    • Kasiu, nasze pierwsze życzenia, jak miło :* Ja również przesyłam dużo spokoju i pomimo wszystko, wytchnienia na ten czas :*

  2. Zosiu trafiłaś w punkt. Niby jyz wiosna, jednak ciągle jest zimno, więc taki ciepły wypiek to świetny pomysł. Będzie robione 😄

    • Karin, cieszę się bardzo. Trzymam kciuki i mam nadzieję, że będzie Ci smakowało :)

  3. Już wiem jaki to obrus, nie doczytałam, a czy z lnu schodzą plamy czy to obrus na jeden raz?

    • Tak, to len. Praktycznie większość moich obrusów to len i nie zauważyłam jakiś specjalnie większych trudności z usuwaniem plam (staram się zawsze pamiętać o natychmiastowym zanurzeniu w zimniej wodzie). Pozdrawiam ciepło!

  4. Wesołych, cudnych Świąt! Mam pytanie odnośnie drożdży, czy rozpuszczamy je w całości wody czy tylko w części a resztę dajemy potem.

  5. Droga Zosiu,
    bułeczki super! Uwielbiam te Twoje wytrwane przepisy:-)
    Ale wiosenna dekoracja stołu: prze pięk na! Wiosna w pełni i taka świeżość. Cudnie. Piękne inspiracje na świąteczny stół.
    Uściski słoneczne z południa PL,
    Marta:-)

  6. Kasiu wpis klimatyczny i cudowny jak zawsze🐣 Skoro padało już pytanie o obrys, to ja dopytam o idealne jeansy- super w nich wyglądasz , wszędzie szukam takiego klasyku- można prosić namiar?

  7. Dzień dobry
    Pięknie Pani wygląda. Nie wiem czy zmiana koloru włosów, ciecia… Jakoś inaczej i pięknie
    Pozdrawiam!
    M

  8. Wiem,że nie na temat, ale upiekłam wczoraj babkę czekoladowo-pomarańczową,i przepadłam. Kolejny raz genialny przepis,dziękuję.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.