Skip to main content

* * * Jesienna pora nastraja nas do czytania książek. Bardzo lubię ten okres roku, bo na rynku wydawniczym ukazuję się wiele ciekawych nowości. Okres niemowlęctwa mojej córki już minął, więc mam zdecydowanie więcej czasu na czytanie. Każdego wieczora łapię się na tym, że przy łóżku jest coraz więcej pozycji, które zaplanowałam przeczytać. Czytam kilka książek […]

26 października 2016

Premiera książki RAZEM W KUCHNI

* * * Pisząc ten wpis wciąż jestem trochę nieobecna. Od początku tygodnia nie mogłam znaleźć miejsca dla siebie, aż do wczorajszego popołudnia, gdy do drzwi zapukał kurier. W szarym pakowym papierze czekały na mnie trzy egzemplarze mojej książki. Ponad rok wspólnej pracy i zaangażowanie wielu wspaniałych ludzi przyczyniło się do jej powstania! Mam nadzieję, że odnajdziecie […]

24 października 2016

Placek dyniowo – marchewkowy

* * * Od opublikowania na blogu mojego pierwszego przepisu na ciasto marchewkowe minęło kilka lat :-) chociaż wiem, że niektórzy z Was nadal po niego sięgają. Dzisiaj chciałabym Wam zaprezentować nieco uproszczoną wersję z dodatkiem tartej dyni. Myślę, że już łatwiejszego sposobu na lekkie i wilgotne ciasto nie ma! Skład: (forma prostokątna lub kwadratowa) […]

   Jesienne dni sprawiają, że coraz częściej sięgamy po coś słodkiego. Odkąd Hania jest z nami, nauczyłam się nie kupować batonów – co prawda nigdy nie byłam ich wielką fanką. Jednak świadomość, że mam coś pod ręką na czarną godzinę, uspokajała. Teraz moje skrytki świecą pustkami, a jeżeli przyjdzie nam ochota na słodycze, to staram się […]

Zgodnie z zapowiedzią, zapraszam na pierwszy przepis z cyklu – ciasta do filiżanki kawy. Myśląc o konkretnych przepisach, mam przed oczami długie jesienne wieczory. Wówczas, nic tak nie cieszy jak święty spokój :-) dobra książka i coś słodkiego. Biała czekolada, wiórki kokosowe i intensywny zapach cynamonu powinny Was wprawić w dobry nastrój! Skład: Przepis na ciasto: […]

Od dziecka mam słabość do serników. Najlepiej te na zimno. Obowiązkowo bez rodzynek i innych bakaliowych dodatków. W smaku musi być delikatny. Konsystencja kremowa trochę jak deser panna cotta. Podany na zimno, bez wyczuwalnych grudek żelatyny. Próbowałam wielu wersji – z białą czekoladą, z mielonym trzykrotnie twarogiem, z twarogiem z pudełka, z serkiem typu philadelphia. Ten […]

Od miesiąca walczymy w naszym ogrodzie z obfitością papierówek. Codziennie na mokrej trawie czekają na nas kolejne kilogramy to tzw. przerobienia. Są soki, kompoty, musy, szarlotki i czego tylko dusza zapragnie. Część jednak z przyjemnością rozdajemy sąsiadom i znajomym, bo papierówki nie lubią czekania i szybko się psują. Jednym z najczęstszych potraw są racuchy, które […]