Skip to main content

Banana Split Skład: 2 banany 4 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka soku z cytryny (opcjonalnie) garść prażonych płatków z migdałów 1-2 łyżki konfitury z czarnych porzeczek  A oto jak to zrobić: 1. Banany obieramy ze skórki, kroimy wzdłuż i skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy jogurt grecki oraz konfitury. Na końcu posypujemy gorącymi, prażonymi płatkami z migdałów.

28 grudnia 2011

Sylwestrowe menu!

   W ferworze świątecznych przygotowań i sylwestrowych poszukiwań kreacji, nie każdy ma czas na przygotowanie specjalnego menu na jedyny wieczór. Co prawda jedzenie jest również istotną kwestią tego dnia, ale pewnie u większośći z nas pozostają jeszcze wspomnienia po tłustych bigosach, domowych pierogach i niekończących się makowcach. Aby uniknąć przemęczenia i powitać Nowy Rok nie […]

Skład: 250 g serka mascarpone 2 żółtka (jajka wcześniej sparzmy) 100 g cukru pudru garść pierników toruńskich 1 łyżka startek skórki z pomarańczy 1-2 łyżki likieru Amaretto szczypta mielonego cynamonu A oto jak to zrobić: 1. Ucieramy żółtka z cukrem na jednolitą masę. Dodajemy serek mascarpone i mieszamy tak długo, aż konsystencja będzie przypominała puszysty krem. […]

    Są pewne smaki z dzieciństwa, do których powracamy na nowo dopiero po wielu latach. Wystarczy tylko chwila, niezapowiedziana okazja by choć na chwilę przenieść się do czasów beztroskich lat. Do świąt w których z wyprzedzeniem organizowało się ,,wielkie choroby" , nie jakieś tam zwykłe grypy, by jak najdłużej nacieszyć się wolnym czasem w domu. […]

Skład: 500 g mąki  2 szklanki cukru pudru 4 jajka 2 szklanki maślanki 1/2 kostki masła 1 płaska łyżka sody garść skórki pomarańczowej garść migdałów garść rodzynek garść orzechów laskowych 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej Kamis 1,5 łyżeczki cynamonu Kamis 1/2 łyżeczki mielonych goździków Dekoracja: polewa czekoladowa szablon z kartony w kształcie gwiazdki wiórki kokosowe + […]

Niewątpliwie pierniki mają w sobie coś tajemniczego i egzotycznego. Jest w nich jakaś magia, może dlatego że ich ważnymi składnikami są przyprawy korzenne pochodzące niemal z całego świata: imbir, cynamon, kardamon, muszkat, goździki a czasem nawet anyż! Zdumiewająca jest również pomysłowość i bogactwo form: Św. Mikołaj, dzwoneczki, choinki, gwiazki, aniołki, serca i pocieszne renifery. Jednak […]