Skip to main content

Skład: ciasto: 150 g mąki 30 g cukru 125 g pokrojonego w kostkę masła 1 łyżka wody (opcjonalnie) farsz: garść orzechów włoskich 10-12 herbatników (Petit-beurre) 4 obrane jabłka (szara Reneta) 1,5 szklanki puree z dyni (sposób podano w przepisie) 3 jajka 2-3 łyżki masła 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki śmietanki 36% 1 łyżeczka cynamonu 1/2 […]

Skład: 4 cytryny 180 g cukru pudru 1 opakowanie cukru wanilinowego 2 łyżki masła 4 jajka 3 łyżki żelatyny bita śmietana (opcjonalnie, do przybrania) A oto jak to zrobić: 1. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, aż do uzyskania białej masy. Dodajemy startą skórkę z 1 cytryny oraz wyciśnięty sok z 3 cytryn. […]

Skład: ciasto: 150 g mąki 30 g cukru 125 g pokrojonego w kostkę masła 1 łyżka wody (opcjonalnie) farsz: 200 g twarożku homogenizowanego 2-3 łyżki cukru pudru przygotowujemy formę do pieczenia tart o średnicy ok. 26 cm, natłuszczamy formę ciasto wyjmujemy z zamrażalnika, i wykładamy nim formę, wierzch ciasta nakłuwamy widelcem, pieczemy w rozgrzanym piekarniku […]

,,Niech go pani zaprosi na obiad, panno Emmo, wybierze mu najlepszy kawałek ryby i kurczęcia, ale wybór żony niech pani jemu pozostawi".  (Książka kucharska Jane Austen, Maggie Black, Deride Le Faye, Wydawnictwo Literackie, 2010).       Wykwintna podróż w życie domowe i towarzyskie wyższej klasy angielskiej z początku XIX wieku. Dla wszystkich, którzy ubóstwiają autorkę […]